Беше преди няколко години, когато моята приятелка Снежи Ханджийска сложи у тях на масата от тази лютеница и каза: " Опитай от лютеницата на моята свекърва! "...
А тя.... блага, мазна, вкусна...:)!
От тогава до сега в нашето семейство се приготвят от нея поне по 30 бурканчета.
Днес направихме две дози и изкарахме 27 броя.
И понеже Снежината свекърва е от Пазарджик, аз си кръстих рецептата
ПАЗАРДЖИШКА ЛЮТЕНИЦА.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за 1 доза:
5 кг червени чушки
1 кг патладжан
1 кг моркови
много пресен магданоз
1, 5 буркана доматено пюре/ с вместимост от 700 или 800 мл/-домашно или купено
сол
захар
черен пипер
поне 300 мл олио за пържене
КАК Я ПРИГОТВЯМЕ У ДОМА:
Миташки пече чушките и после ги белим :).
Морковите ги варя за 15 минути в тенджерата под налягане.
Патладжаните ги пека във фурната, изстиват и ги беля и тях.
Всичко това се смила с машинката за месо, но на най- ситната решетка.
Омесвам смлените зеленчуци с доматеното пюре/ тук бурканите са 3, защото правихме две дози/.Вземам караваната, в която ще пържа/ а не варя/ лютеницата, слагам я на огъня, изсипвам олиото, слагам малко сол и когато " зацвърчи" мазнината, изсипвам сместа. Овкусявам с подправките. Едната доза таман се побира в караваната. Изсипвам и започвам да бъркам постоянно, защото лютеницата е гъста и търпи загаряне. Пържа я както вече написах при непрекъсното и енергично бъркане до желаната гъстота.
Отстранявам я от огъня , оставам я да се поохлади и .... я пасираме с пасатора, за да придобие търговски вид :).
Насипвам в сухи бурканчета. Получават се около 16 от показаните на снимката.
Стерилизира се само за 5 минути:).
Невероятна е с питка и сиренце! :)
5 септември 2011 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар