XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПАЗАРДЖИШКАТА ЛЮТЕНИЦА на леля Мария Ханджийска

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

сряда, 7 септември 2011 г.

ПАЗАРДЖИШКАТА ЛЮТЕНИЦА на леля Мария Ханджийска

    Беше преди няколко години, когато моята приятелка Снежи Ханджийска сложи у тях на масата от тази лютеница и каза: " Опитай от лютеницата на моята свекърва! "...
А тя.... блага, мазна, вкусна...:)!
От тогава до сега в нашето семейство се приготвят от нея поне по 30 бурканчета.
Днес направихме две дози и изкарахме 27 броя.
И понеже Снежината свекърва е от Пазарджик, аз си кръстих рецептата
ПАЗАРДЖИШКА ЛЮТЕНИЦА.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за 1 доза:
5 кг червени чушки
1 кг патладжан
1 кг моркови
много пресен магданоз
 1, 5 буркана доматено пюре/ с вместимост от 700 или 800 мл/-домашно или купено
сол
захар
черен пипер
поне 300 мл олио за пържене

КАК Я ПРИГОТВЯМЕ У ДОМА:
  Миташки пече чушките и после ги белим :).
Морковите ги варя за 15 минути в тенджерата под налягане.
Патладжаните ги пека във фурната, изстиват и ги беля и тях.
Всичко това се смила с машинката за месо, но на най- ситната решетка.
Омесвам смлените зеленчуци с доматеното пюре/ тук бурканите са 3, защото правихме две дози/.
Вземам караваната, в която ще пържа/ а не варя/ лютеницата, слагам я на огъня, изсипвам олиото, слагам малко сол и когато " зацвърчи" мазнината, изсипвам сместа. Овкусявам с подправките. Едната доза таман се побира в караваната. Изсипвам и започвам да бъркам постоянно, защото лютеницата е гъста и търпи загаряне. Пържа я както вече написах при непрекъсното и енергично бъркане до желаната гъстота.
Отстранявам я от огъня , оставам я да се поохлади и .... я пасираме с пасатора, за да придобие търговски вид :).

Насипвам в сухи бурканчета. Получават се около 16 от показаните на снимката.
Стерилизира се само за 5 минути:).
Невероятна е с питка  и сиренце! :)

5 септември 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар