Идеята видях в интернет пространството и побързах да
изпълня приблизително рецептата,
защото обожавам този вид зеленчук, приготвен
по най- различни начини.
А пък
подреден по този начин, той става изключително апетитен и интересен на вид.
ПРОДУКТИ:
1 по- голям
патладжан
……………………………………………….
скилидки чесън
тънки филийки краве масло
филийки зряло сирене
плочки топено сирене
средно дебели
филийки домат
плочки кашкавал
/броят им е толкова, колкото е броят на
патладжанените шайби/
сол
млян черен пипер
чубрица
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжанът
нарязваме на шайби с дебелина около 2 см.
Накисваме го за 30
минути в солена вода, за да пусне горчивината си.
Измиваме го под
студена течаща вода.
Вземаме тава,
чието дъно намазваме с олио.
Редим шайбите на
разстояние.
Върху всяка една
от тях подреждаме посочените продукти както следва:
-
нарязана на дребно скилидка чесън
-
масло
-
зряло сирене
-
топено сирене
-
домат
Поръсваме с малко олио.
Слагаме
всичко това в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Оставяме
патладжанените шайби да се пекат в продължение на 30 минути.
Изваждаме
тавата и върху всяка една „ купчинка“ поставяме плочката кашкавал и поръсваме с мъничко черен пипер и чубрица.
Отново
поставяме тавата във фурната и продължаваме печенето съвсем за кратко – 3
минути на максимална мощност и само на горен реотан.
Целта
е бързо и леко да се стопи кашкавалът.
Изваждаме
и сервираме ястието .
Можем
да го консумираме и топло, и охладено.
Ще
ви хареса, убедена съм.