Моят съпруг им е най- големият фен и затова понякога ги приготвям.
Не знам дали това е точната рецепта, но ще споделя как ги правя аз.
ПРОДУКТИ:
ЗА КЮФТЕТАТА:
500 гр кайма
1 не много голяма глава кромид лук
1 каф. ч. ориз
1 яйце
малко сол
чубрица
черен пипер
допълнителни подправки- по ваше желание / аз слагам по мъничко джоджен или босилек/
....................................
брашно за овалване на кюфтетата
около 2 литра вода, в която ще се варят
ЗА СОСА:
4- 5 с. л. олио
4- 5 с. л. брашно
бульонът, в който са сварени кюфтетата
сол / ако е необходимо/
черен пипер
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. краве масло
щипка лимонена киселина
прясна целина- задължително!
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Меся хубаво каймата с нарязания на ситно лук, сварения и промит със студена вода ориз, яйцето и подправките.
Оформям кюфтета, които овалвам в брашно.
Пускам ги да се варят в кипяща и посолена вода, като варенето продължава не повече от 30 минути.
Изваждам кюфтетата и ги оставям настрани.
Започвам приготвянето на соса.
В нагорещеното олио запържвам брашното.
Разреждам с бульона , в който съм сварила кюфтетата като бъркам непрекъснато, за да не стане сосът на топчици.
Овкусявам с млян черен пипер. Варенето продължава десетина минути.
/ Ако смятате, че е гъст- разредете с малко вода/.
Разбивам добре яйцата с малко сол и киселото мляко.
Добавям щипка лимонена киселина, за да не се пресече застройката.
Постепенно изсипвам застройката към соса при непрекъснато бъркане.
Слагам маслото и отново бъркам.
Варя още 5 минути, добавям кюфтетата, а след тях и нарязаната целина.
Разбърквам добре и отстранявам от котлона.
Ястието е напълно готово за консумация!
13 ноември 2011 г