ПРОДУКТИ:
За тестото:
3 яйца
160 г захар
1 ч. ч. прясно мляко/
200 мл/
50 мл олио
50 г свинска мас
1 капачка ракия/ 1 с.
л./
сокът от 1/ 2 лимон
6 г сол
2 ванилии
до 650 г брашно
За декорация:
2/ 3 кутия лимонови
резанки + останалата 1/ 3 от тях за дооформяне след печене
ядките на 10 ореха
Глазурен сироп за намазване на козунака преди печене :
2 с. л. прясно мляко
2 с. л. захар
1 с. л. мед
1 с. л. олио
1 ванилия
олио- за намазване на разточеното тесто и
формата, в която ще пека козунака
захар- за поръсване на козунака
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В купа с капак
изсипвам хладкото мляко. В него слагам натрошената мая, 1 с. л. захар и 5 с. л.
брашно. Разбърквам с дървена лъжица и затварям купата. Оставям сместа така за 10-
15 минути.
В дълбока купа слагам
600 г пресято брашно и в него изсипвам шупналата маяна смес. Добавям яйцата,
захарта, олиото, размекнатата мас, ракията ,лимоновия сок, солта и ванилиите.
Започвам да бъркам с ръка, а след това с
останалото брашно намесвам до получаване на меко, но нелепкаво тесто. Има
вероятност то да не поеме цялото количество брашно, тъй като в рецептата се
дава бройка на яйцата, а не техния грамаж.
Лично аз никога не замесвам твърдо
тесто, защото тогава козунакът не става пухкав и на конци.
Готовото тесто прибирам
в леко набрашнена купа, захлупвам я с капак и я слагам в загрята на 50 градуса
фурна. Там козуначеното тесто втасва в продължение на 30 минути.
Изваждам го,
намесвам го набързо и го разточвам на правоъгълник с дебелина 1- 1, 5 см.
Намазвам го с олио и го разрязвам по дължина на три ленти еднакви ленти.
Налагам ги една върху друга и ги разрязвам на еднакви парчета по 6- 7 см.
Намазвам формата, в която ще пека козунака, вземам всяко едно тройно наложено
парче и ги нареждам едно до друго, изправени нагоре. Несиметрично набождам
лимоновите резанки, нарязани наполовина и ореховите ядки като най- добре е те
да са четвъртинки.
Сварявам сиропа,
охлаждам го малко и с него намазвам обилно козунака. Поръсвам обилно със захар
и го оставям отново във фурната, която отново е загрята на 50 градуса.
След 30
минути престой превключвам фурната на 180 градуса и пека така докато боцна с дървено
шишче и по него не залепне нищо. По някое време върху козунака слагам парче
фолио, за да не загори коричката.
Изваждам го, в получените
прорези подпъхвам останалите резанки, оставям го малко да се отпусне и поохлади
и внимателно го изваждам от формата.
Завивам козуначената
корона с мека кърпа и след като се отпусне напълно я консумираме.