XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: април 2024

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 23 април 2024 г.

СОЧНА БАНИЦА С ГОРЕЩА ВОДА

Много сочна и „въздушна „ солена баница, чието изпълнение е бързо и лесно. Направите ли я веднъж- ще я правите и още, и още…
ПРОДУКТИ: 400 г фини кори за баница 150 г краве масло 300 г сирене 4 яйца 300 мл гореща вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Стопяваме маслото и натрошаваме на едро сиренето . Вземаме правоъгълна тава и я намазняваме с малко олио. Всяка от корите мажем с масло, слагаме я в тавата, а през 2 кори слагаме от сиренето.
Готовата наложена баница нарязваме на парчета и я поливаме с останалото масло. След това я заливаме с добре разбитите яйца, смесени с горещата вода.
Дори и да се пресекат, това не е притеснително. Изчакваме малко, за да може хубаво да попие всичко.
Печем баницата в загрята на 180 градуса фурна до получаване на златиста коричка.
Готовата сочна и маслена вкусотия сервираме топла.

ПУЕШКО ФИЛЕ ВЪРХУ КАНАПЕ ОТ ОРИЗ И ЛАПАД

Типично пролетно ястие, събрало в себе си крехко пуешко месце и свежи градински зеленолистни зеленчуци.
ПРОДУКТИ: 400 г пуешко бон филе 20 крехки листа лапад 1 връзка зелен лук 1 глава кромид лук 2 чушки- червена и зелена или 1 каф. ч. нарязани и замразени 1 зеленчуков бульон 1 клонка пресен джоджен шепа магданоз щипка чубрица щипка млян черен пипер сол- ако е необходимо 1 каф. ч. олио 1 непълна ч. ч. ориз 4 и 1/ 2 ч. ч. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В дълбок тиган запържваме, след което задушаваме нарязаните лук и чушки. Слагаме измития ориз. Запържваме за кратко и него.
Слагаме почистения от жилките, измит и нарязан лапад. Наливаме водата, в която предварително сме разтворили бульона. Солим , ако е необходимо. Добавяме нарязаните зелени подправки и овкусяваме с чубрицата и черния пипер. Изсипваме всичко в тава и върху него редим пуешкото месо, нарязано на пържоли.
Печем ястието в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато се изпари течността и филето придобие лек и приятен загар. Сервираме го върху оризово- лападеното канапе. Вкусно, много вкусно!
март 2024 г