XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: юли 2022

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 28 юли 2022 г.

БАБИНАТА ЯЙЧЕНА КАША

Отдавнашна и автентична гозба, приготвяна от нашите баби в някои краища на България.

Същевременно е много вкусна и се приготвя за минутки.

Идеята е от интернет.


ПРОДУКТИ:


4 яйца

1 шепа натрошено сирене

4 с. л. олио

2 с. л. брашно

1 каф. л. червен пипер

3- 4 скилидки чесън

сол- на вкус

млян черен пипер

свеж магданоз

вода- за получаване на желана гъстота на кашата

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Запържваме брашното в сгорещеното олио.

Слагаме пипера и солта и наливаме водата.

Бъркаме непрекъснато до получаване на каша с желана гъстота.


Слагаме яйцата, черния пипер, нарязания на ситно чесън и оставяме яйцата да се забулят.

Разбъркваме кашата периодично, за да не загори.

Отстраняваме я от котлона и я поръсваме със сиренето и нарязания магданоз.

Сервираме я с парче хляб.



ПАСТЕТ С ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА

Приготвянето му е бързо, а самият пастет е изключително лек за консумация.

За предпочитане е пред купения.

ПРОДУКТИ:

500 г пилешки дробчета

125 г краве масло

1 непълна каф. ч. прясно мляко

1 малка глава кромид лук

3 скилидки чесън

сол

черен пипер

мащерка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В съд разтопяваме 2 с. л. от кравето масло и задушаваме нарязаните лук и чесън.

Прехвърляме ги в блендер.

 В същия съд  добавяме още 2 с. л. масло и  в него задушаваме  дробчетата от всяка страна, докато повърхността им се зачерви, а сърцевината им да остане розова.

В последната минута от топлинната обработка поръсваме  дробчетата с прясно смлян черен пипер, сол и  мащерка.

Охлаждаме ги и ги слагаме в блендера.

Слагаме половината количество от останалото масло, но да е стопено.

 Пасираме всичко, докато получим  хомогенна и  гладка смес.

При  нужда посоляваме сместа.

Разпределяме я в купички.

 Разтопяваме последната част от маслото и с него поливаме пастета.

Наръсваме със стрита  мащерка и го оставяме да се охлади на стайна температура.

След това покриваме купичките с домакинско фолио и ги прибираме  в хладилника поне за час.

 Сервираме пилешкия пастет  с пресен хляб или с нещо друго подходящо.