ПРОДУКТИ:
ЗА
ТЕСТОТО:
500
гр брашно
1
пакетче суха мая
около
250 мл хладко прясно мляко
3 с.
л. размекнато краве масло
4 с.
л. мед
2
белтъка
2
ванилии
1
щипка сол
ЗА
НАМАЗВАНЕ НА РАЗТОЧЕНАТА КОРА:
4 с.
л. мед
4 равни
с. л. размекнато краве масло
ЗА
ПЛЪНКАТА:
1 ч.
ч. нарязани орехи
50 гр
стафиди
3
щипки канела
ЗА
ГЛАЗУРА:
5 с.
л. прясно мляко
5 с.
л. пудра захар
1 с.
л. краве масло
ЗА
УКРАСА:
30 гр
аерошоколад
кокосови
стърготини
крокант
ЗА
НАМАЗВАНЕ НА СУРОВАТА ПИТА:
1
белтък и мъничко олио
Малко
олио за намазване на тавата и на рулото преди да го разрежа.
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесих
тестото от посочените продукти и го оставих да втасва около 1 час.
Разточих
го на правоъгълна тънка кора, която намазах с посоченото количество мед и
масло.
Поръсих
я с орехите, канелата и стафидите.
Навих
я на руло, което намазах с олио и нарязах на парчета, дебели около 1, 5 см.
Намазах
и формата и тавата с олио и наредих парченцата, като леко ги застъпвах едно
върху друго. Средните парчета, с които трябваше да оформя стъблото на елховото
дърво, отрязах малко по- дебели и ги поставих едно до друго без застъпване.
Оставих
така наредената питка с разбития белтък с малко олио и я оставих да втаса и
увеличи обема си.
Изпекох
я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 40
минути.
Извадих
я , освободих я от формата, положих я в подноса, който беше предназначен за нея
и докато бе още топла, внимателно отворих на няколко места елхичката и пъхнах
за украса парченцата шоколад.
И
отново внимателно покрай тях намазах сладкото произведение с посочената горе
глазура, която направих като загрях почти до кипване продуктите.
5
минути след нанасянето на глазурата поръсих елхичката с кокосови стърготини.
Около
нея поставих мрежички от крокант и декорирах.
Така
получих ЕЛХИЧКАТА- ПИТКА „ МАСЛОМЕДКА”