XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: 2025

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 30 ноември 2025 г.

МЕСЕНО ПОДАРЪЧЕ С ТРИ ВИДА ПЛЪНКИ

Чудесна идея за подарък, ако сте поканени на гости и се чудите какво да отнесете на домакините. Повярвайте, че ще останат сто пъти по- доволни отколкото, ако им отнесете нещо купено.
ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО: 500 г брашно 20 г жива мая 3 с. л. олио 2 с. л. заквасена сметана 1 ч. л. сол 1 ч. л. захар около 200- 250 мл хладка вода ‎ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКИТЕ: 1- ва плънка: 150 г праз 1 каф. ч. ориз 1 прясна червена чушка 3 с. л. олио червен пипер, джоджен и сол - на вкус 2- ра плънка: 250 г кайма 1 с. л. олио черен пипер, чубрица и сол- на вкус 3- та плънка: 1 мъничка кисела зелка червен пипер, пресен девесил и сол- на вкус Оризова: Сварих ориза, промих го със студена вода и го запържих с олиото и нарязания праз. Овкусих с червен пипер и джоджен. Посолих на вкус. ‎Месна: Запържих каймата с подправките, посолих я и … готово. Зелева: Нарязах и запържих зелето. Овкусих с червен пипер. Махнах от котлона, сложих пресен девесил и разбърках.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО: От посочените продукти замесих тесто, което оставих да втаса около 1 час. Тестото разделих на 4 топки, като едната бе по- голяма от другите три. Намазах правоъгълна тавичка / 30/ 20 см/ с олио, разточих голямата топка на тънка кора и с нея завих дъното на тавата като оставих краищата и да висят извън нея. Разстлах оризовата плънка. Върху нея сложих първата по- малка разточена кора, изрязана в правоъгълна форма с размерите на тавата. Върху кората разпределих каймената плънка и отгоре сложих втората- разточена малка кора с размерите на тавата. Върху нея разстлах третата плънка- зелевата.
Изрязах внимателно дебелото от краищата на най- долната кора и лекичко я загърнах върху зелевата плънка.
Разточих последната малка кора, изрязах я, наложих я върху зелето и много внимателно я подпъхнах с помощта на нож така, че да не реши да стърчи по време на печенето. Изрязах лентички и оформих панделката . Наредих черен пипер за декорация.
Намазах печивото с разбит белтък и малко олио, оставих го да втаса, докато увеличи обема си, и го изпекох в продължение на 40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Извадих го и го оставих определено време, за да поизстине.
Сложих го на празничната трапеза и го нарязах леко топло. Вкусотия!

вторник, 25 ноември 2025 г.

БОБЕНА ЛЮТИКА

Поредният вид лютика, която често се приготвя от северняците. Рецептата е реликва- стара и семпла, а самата храна е засищаща и възможно по- изчистена. Или казано накратко- храната на нашите баби и деди.
ПРОДУКТИ: 1 ч. ч. сварен боб / в днешно време можем да ползваме и консервиран/ 5 печени домашно отгледани чушки 1 домашно отгледан домат 1 малка главичка воден / салатен/ лук 3 скилидки чесън сол- на вкус 2 с. л. олио 2- 3 стръкчета магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Вземаме глинена паница и тлъчник. / Тлъчник е дървеното пособие, с което мачкаме продуктите./ Най– напред нарязваме и намачкваме / счукваме/ лука и чесъна, които сме посолили леко. / Вие можете да сложите само единия вид лук, ако не искате и двата./
След това добавяме обелените и нарязани чушки. Намачкваме и тях.
Слагаме боба и нарязания домат и процедираме с тях по същия начин. Опитваме лютиката и преценяваме дали да я досолим. Слагаме олиото и нарязания магданоз. Разбъркваме добре и прибираме в хладилника за около 1 час. Консумираме бобената лютичка с топла питка, с бучка сиренце, с домашна ракийца…

събота, 22 ноември 2025 г.

ФРЕНСКО ПЕТЛЕ С КАРТОФКИ

Няма човек, който да не знае класическото пиле с картофи. Водена от този начин на приготвяне, изпекох и днешния герой. Преди няколко дни купихме от Лидл едно френско петле. Толкова бе мъничко, че го „ видях „ веднага полегнало „ класически”. Представих си го с хрупкава коричка и крехко месце и то стана точно такова. А картофките са съвсем семпли, много сочни и без добавка на никакви екстри.
ПРОДУКТИ: 500 г френско петле 1 кг картофи сол- на вкус 3 с. л. олио щипка млян черен пипер 1 малка каф. ч. бяло вино И нищо повече! НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Беля, измивам и нарязвам картофите на дълго. Слагам ги в тава, върху тях изсипвам олиото, слагам сол на вкус и ги овкусявам с черния пипер. Разбърквам ги добре и ги разстилам в тавата. Върху тях слагам разрязаното и „ разчекнато” петле, което предварително съм посолила от вътрешната му страна с малко сол. Отгоре капвам няколко капки олио, размазвам го и отново соля малко.
Пека ястието в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 60- 70 минути или до приятен загар на месото. Не го бъркам, нито „ раздрусвам”. Получава се идеално блюдо- онази стара класика, която всички знаем.

вторник, 18 ноември 2025 г.

СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБ" Ъ"

Наближава зимата, доближаваме се и ние към нея... СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБА. Тя наподобява шкембе чорбата или онази, която се вари от свински ушенца и крачета. И то е така, защото и трите се правят само от месо, бульон и застройка, а после се овкусяват с оцет и чесън.
ПРОДУКТИ: 1кг свински джолан 2 литра вода десетина зърна черен пипер 2 дафинови листа сол ………………………………………………………………….. За запръжка: 6- 7 с. л. олио 3 с. л. брашно 1 ч. л. червен пипер За застройка: 2 жълтъка 1 ч. ч. кисело мляко За овкусяване: чесън оцет млян черен пипер лют червен пипер още сол- ако е необходимо
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Джоланът се измива и заедно с посоченото количество вода се слага в тенджера под налягане, която не се затваря с капака, докато водата не заври. Тя се отпенва веднага след нейното завиране. Слага се капакът и месото се вари в продължение на 1 час. Изважда се и се обезкостява.
В друга тенджера се слага олиото, загрява се и в него се запържва брашното , а след него за секунди и червеният пипер. Запръжката се разрежда с бульона , разбърква се добре и се оставя да кипне. Добавя се накъсаното месо и след поредното завиране на супата тя се застройва с разбитите жълтъци и кисело мляко, като в тях се изсипва на струйка част от течността. След това се връща обратно в тенджерата.
Чорбата се оставя да кипне за последен път, след което се сервира гореща и овкусена по желание със счукан чесън, оцет, черен пипер и лют червен пипер. Задължително до нея се слага домашно омесен хлебец. Джолан чорбата е особено подходяща за сутрешни следпразнични неразположения или пък за затопляне при нисички температури навън.

сряда, 12 ноември 2025 г.

ПОПСКА ЯХНИЯ СЪС СВИНСКО МЕСО

Сещам се за нея, когато в мазето имам малки главички лук. Мисля, че и в магазините може да се намери така наречената балучка, затова ви давам идея. Подходяща е за есенно- зимния сезон, тъй като в ястието има свински мръвчици. Ако пък си омесите и една топла питка… :)
ПРОДУКТИ: 600 г шарено свинско месо 300 г малки главички кромид лук / балучка/ 2 моркова 1 глава чесън 6- 7 с. л. олио 1 ч. ч. червено вино 2 ч. ч. топла вода 1 с. л. червен пипер 1 с. л. захар сол на вкус 1- 2 дафинови листа десетина зърна черен пипер 2- 3 зърна бахар / пропуснете някоя от подправките, ако не я харесвате, но вкусът няма да е същият/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Месото се нарязва на по- едри хапки, които се запържват в олиото и малко сол. Отстранява се от котлона и към него се добавя червеният пипер. Разбъркват се. Слагат се и обелените лукчета и цели скилидки чесън, нарязаните на кръгчета моркови, виното, водата, захарта,останалата сол, брашното и другите посочени подправки. В случая използвах и малко нарязани кромидени перца. Всичко това се разбърква и се изсипва в гювеч.
Той се захлупва с капака и се поставя в студена фурна, а тя се включва на максимални градуси и ястието се пече на тази температура в продължение на 1 час. След като той измине, градусите се намаляват на 150 и готвенето продължава в продължение на още 30- 40 минути. Фурната се изключва и ястието се оставя така в продължение на още 30 минути, докато къкренето утихне. По този начин приготвена, вие ще се насладите на една много вкусна яхния.

неделя, 9 ноември 2025 г.

СОЧЕН И ПУХКАВ КЕКС

Най- сочният и най- истинският домашен кекс! Изпечен преди 2 часа... Рецептата ми е спомен от моята свекърва. Не го бях правила от години наред, но преди няколко дни една жена в кулинарна група поиска рецепта за сполучлив кекс. Гарантирам и заставам зад думите си, че това е кексът- сполучлив, истински, пухкав, сочен, вкусен… Обаче… Трябва да се спази всичко точно. Захарта ще ви се стори много, но не е. Печивото не е прекалено сладко, нормално е на сладост. Много хора искат да намалят някои от продуктите, но тогава не трябва да очакват нещата да са същите. При несполучлив десерт да се сърдят на себе си, а не на мен.  Та…
ПРОДУКТИ: 5 яйца 1 конфитюрено бурканче / от някогашните/ захар / 300 г/ същото бурканче с брашно - 180 г 5 с. л. олио 5 с. л. студена вода 1 бакпулвер 2 ванилии какао- за оцветяване на малка част от сместа, с която ще направите тъмна шарка в печивото
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: На висока степен с миксера разбиваме до пухкавост яйцата със захарта.
Намаляваме уреда на минимални обороти . Лъжица по лъжица добавяме олиото и водата. Слагаме и ванилията. И отново лъжица по лъжица изсипваме брашното, което предварително сме пресяли и смесили с набухвателя. В купичка отделяме малка част от сместа и я оцветяваме с какаото. Изсипваме основната смес в незалепваща форма, която въпреки това трябва да намажем обилно с олио.
По желание можете и да я поръсите с брашно. Преценете вие. Отгоре внимателно изсипваме оцветената част така, че да се получи красива шарка.
Печем кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути, след което го покриваме с хартия/ аз слагам парче вестник/ и продължаваме печенето още 20- 25 минути. Готовността проверяваме с клечка за зъби или с дървено шишче, защото всяка печка пече различно. Изваждаме печивото и го оставяме да „ си почине” 10 минути във формата.
„ Преминаваме „ внимателно с нож по ръбовете на формата, за да сме сигурни, че при обръщането няма да остане част от кекса, залепнал по дъното и стените. Разклащаме го добре, даже го „ почукваме” в плота на няколко пъти, защото винаги има риск да не се отлепи добре. Обръщаме го в голяма чиния или в поднос. Оставяме го да се поохлади и едва тогава го поръсваме с пудра захар / ако желаем/.
И така нашият домашен кекс е готов. Време е да му се насладим! :)

ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ

Със съпруга ми не бяхме пекли изобщо и ни беше интересно дали ще се получат. Ами да, станаха много хубави! Прочетохме оттук и оттам какво точно трябва да се направи, купихме и ги изпекохме. Белят се много лесно, ако се спазят условията. Отворени сме за съвети, ако имате и друг вариант. Ще ги изпълним, защото обичаме да експериментираме. 
ПРОДУКТИ: 500 г ядливи кестени 1 литър хладка вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Измиваме добре кестените, правим им разрез не по- малък от 2 см, но не на плоската страна. Накисваме ги във водата за около 2 часа. Изваждаме ги и ги подсушаваме. Редим ги в тава, чието дъно сме покрили с пекарска хартия. Те трябва да са поставени с прореза нагоре.
Печем ги в загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути. След това увеличаваме температурата на 220 градуса, включваме и вентилатор и продължаваме печенето още 10 минути.
Изваждаме ги, прехвърляме ги в метална купа, която завиваме с мека кърпа. По този начин те се задушават и омекват, което е предимство при тяхното обелване. Оставяме ги така около 30 минути.
Консумираме ги леко топли. И задължително с домашно винце. Опитайте ги, няма да сгрешите.
07. 11. 2025 г

събота, 8 ноември 2025 г.

СОЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ С ПИЛЕШКО, ПУШЕН БУТ И СИРЕНА

Домашните палачинки не са само сладки. Когато са тънки, нежни и пълни с апетитна солена плънка, те се превръщат в предястие или в истинско основно ястие. В случая тези са с богата плънка от пилешко месо, пушен бут, кашкавал, топено сирене, кисели краставички и царевица. Апетитно блюдо, което се топи в устата – чудесно за гости или за хубава празнична трапеза.
ПРОДУКТИ: За палачинките / 9- 10 броя/: около 250- 300 г брашно 500 мл прясно мляко или наполовина мляко и вода (с мляко стават по- жилави и по-плътни) 4 яйца 2 щипки сол 3 с. л. олио десетина листенца спанак олио- за намазване на тигана
За плънката: / Количеството на посочените продукти определете вие. Можете да подмените и посочените видове по ваш вкус. / пилешки гърди мазнината, която то е отделило при печенето пушен свински бут кашкавал топено сирене кисели краставички консервирана сладка царевица заквасена сметана сол - при необходимост чесън- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Най- напред приготвяме плънката. Нарязваме пилешките гърди и ги запичаме на грил тиган. Можем да ги задушим в малко олио и да ги запържим до готовност.
Към края добавяме и нарязания на малки парченца пушен бут, за да овкуси малко пилешкото. Отстраняваме готовите меса от котлона. Оставяме ги да се охладят. Прехвърляме ги в купа и при тях слагаме мазнината, която са отделили, нарязаните на дребно краставички и топено сирене, настъргания кашкавал, царевицата и пасирания чесън /ако сте решили, че ще го ползвате/. Добавяме няколко лъжици сметана. / Не ползвам майонеза, защото с нея става по- тежко и мазно/. Разбъркваме сместа добре. Солим я, ако сметнем, че е необходимо. Приготвяне на палачинките: В дълбока купа разбиваме яйцата със солта. Към тях изсипваме част от млякото / водата/ и постепенно лъжица по лъжица прибавяме брашното. Разбиваме добре, за да не се образуват бучки. Наливаме останалото мляко и олиото. Добавяме и нарязания на ситно спанак. Разбъркваме сместа много добре.
Загряваме тиган с незалепващо покритие, намазваме го с малко олио и изпичаме палачинките една по една. / Тиганът намазваме преди всяка/. При готовност те трябва да са се нашарили леко в кафяво.
Подреждаме ги една върху друга и ги покриваме с кърпа, за да останат меки и еластични. / Понякога ги завързвам и в найлонова торбичка, за да омекнат по- бързо. Изберете вие как ще процедирате. / ОФОРМЯНЕ НА СОЛЕНИТЕ ПАЛАЧИНКИ: Във всяка палачинка слагаме по няколко лъжици от плънката. Завиваме на руло. Отгоре я гарнираме и украсяваме със сос по желание.
Поднасяме само тях или с добавка на свежа салата. Тези палачинки са едновременно домашни и празнични – богати на вкус, с апетитен аромат и топяща се в устата плънка. Опитате ли ги веднъж, те ще се превърнат в любимото ви солено изкушение.

ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО " ХОТЕЛСКИ"

ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО ХОТЕЛСКИ / вдъхновение от хотел „Санте“, Велинград/ Ароматът на печени дюли е есен в най-чист вид – топъл, сладък и носталгичен. Във Велинград, в хотел „Санте“, опитах едни от най-вкусните дюли в живота си – меки, карамелени и с лъскав меден блясък. Опитах се да възпроизведа същия вкус у дома и успях! Ето рецептата – лесна, ефектна и достойна за всяка съботна или неделна трапеза.
ПРОДУКТИ: 1 кг изчистени дюли 2 с. л. захар / бяла или кафява/ 1 ч. ч. вода 2 с. л. мед 20 г краве масло 1 ванилия- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Измиваме и разрязваме дюлите на половинки (или четвъртинки, ако са големи). Изваждаме семенната част и обелваме кората. Поръсваме ги отгоре със захарта.
Наливаме водата около плодовете. Тя трябва да покрие дъното около 1 см. Завиваме тавата с пекарско фолио. Печем дюлите в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 40 минути. Изваждаме ги и отстраняваме фолиото. Поръсваме всяко парче с мед и отгоре слагаме парченца масло.
Продължаваме печенето още 20 минути. През това време на дъното ще се образува карамелен сос и самите плодчета щe придобият кехлибарен цвят. Изключваме фурната и оставяме тавата в нея за още 10 минути, за да се получи красив и блестящ завършек. В това се крие и тайната на „хотелския” вкус. Маслото и захарта образуват фин карамелен сироп, който се сгъстява и обгръща дюлите. Медът, добавен накрая, им придава блясък и наситен аромат, точно както в хотелските десерти.
Поднасяме изпечените дюли само тях или с лъжица цедено кисело мляко, орехи или топка ванилов сладолед. Ако решите, можете да ги поръсите и с малко канела. Въпрос на вкус е. Това е една малка порция есенна магия, която изпълва дома ни с ухание на уют и детство. Препоръка: Ако имате дюли в кошницата си – не ги оставяйте да чакат. Бързо ги изпечете и им се насладете.  ................................. 08. 11. 2025 г