XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: февруари 2020

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 9 февруари 2020 г.

МИНИ ПРОСЕНИЧЕТА С ЛУК И СЛАНИНА

Просеникът се знае и помни от северняците от незапомнени времена.
Аз съм го наследила от мама и го правя в различни варианти- съвсем прост и обикновен, със сирене, само с праз, само с шарена сол, със сланинка или пръжки/ джумерки/, но в случая направих нов вариант- с кромид лучец, домашна сланинка и шарена солчица.
Колко вкусни и незабравими биха били тези мини просеничета могат да кажат само тези, които приготвят този вид печиво, а останалите ще разберете, ако си подготвите продуктите и го врътнете ей така, както сега ще ви кажа :)


ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 каф. ч. кисело мляко
1/ 2  каф. ч. олио
2 каф. ч. царевично брашно
1 каф. ч. бяло брашно
1/ 3 глава кромид лук или 1/ 3 стрък праз
1 каф. л. сода
1 ч. л. оцет
1 к. л. сол
1 парче домашна сланина
2 щипки шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С помощта на миксер разбиваме яйцата със солта.
Добавяме млякото, олиото , оцета, нарязания на ситно лук  и 1 щипка от шарената сол.
Изсипваме  царевичното брашно, а след него и бялото, в което предварително сме размесили содата.
Разпределяме сместа във форма за мъфини, чиито гнезда предварително сме намазали с олио.
Отгоре нареждаме  парченца сланинка, предварително поръсени с втората щипка шарената сол.

Печем просеничетата  в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение 
на около 20 минути.

Ако спазвате всичко написано, те ще станат много вкусни и пухкави.
Повярвайте, че много хора дори не са опитвали това уникално автентично  печиво, но знайте, че си заслужава да се опита.
Успех в приготвянето му!

7 февруари 2020 г



вторник, 4 февруари 2020 г.

АРОМАТНА ПЪСТРА МИЛИНКА


  Пухкава месеница, съчетала в себе си аромата на свежа градинска подправка, чесън и сиренце.
Топло изпечена,  тя успешно ще  събере семейството  ви около трапезата в студените  зимни дни.


ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
около 600 г бяло брашно
250 г хладка вода
20 г жива мая
2 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
2 белтъка
1 непълна с. л. сол
1 с. л. захар

За намазване на тестените късчета:
4 с. олио или зехтин /или комбинация от двата вида мазнина/
3 скилидки чесън
шепа нарязан магданоз

За поръска и заливка:
150 г сирене
2 жълтъка
1 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От брашното, разтворената във водата мая, олиото, млякото, белтъците, солта и захарта замесваме меко, но нелепнещо тесто.
С помощта на кухненска ножица го нарязваме на различни по вид късчета.

Слагаме ги в  тава съвсем безразборно и без никакъв ред, като предварително ги мажем леко със смес от олио/ зехтин/ , пасирания чесън и наситнения магданоз.

Отгоре ги поръсваме с натрошеното сирене и ги намазваме с жълтъчената смес.

Оставяме милинката да втаса на стайна температура до двойно увеличение на обема и.
Печем  я в продължение на 15 минути в предварително загрята на 180  градуса фурна, след което я покриваме с хартия и печенето продължава още 25 минути.
Изваждаме я , оставяме я да се поотпусне и поохлади и я поднасяме с чаша чай, айрян, пък що не и с вино. :) 

м. януари 2020 г