XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: август 2024

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

понеделник, 26 август 2024 г.

ЛЕТЕН ЖЕЛИРАН КРЕМ С ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

Ягоди, малини, къпини, боровинки… Това са плодове, които често се срещат в гористите местности. Те са толкова ароматни и изкусителни, че не можем да не си направим едно желирано кремче с тях. Добре охладено, то превъзхожда дори сладоледа.
ПРОДУКТИ за 4 порции: 300 г заквасена сметана 125 г крема сирене 50 г качествено краве масло 5- 6 с. л. мед 10 г желатин 1 ч. ч. ягоди/ малини, къпини, боровинки…/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Сметаната, сиренето, меда и стопеното и леко охладено масло разбиваме заедно до еднородна смес. Към тях добавяме намачканите плодове.
Най- накрая слагаме стопения на водна баня желатин. Разбъркваме крема добре, разпределяме го в 4 купички и го слагаме в хладилник за около 5- 6 часа, за да се стегне добре.
Отгоре/ по желание/ гарнираме с нарязани плодчета, малко шоколад, ядки, стърготини... Консумираме го добре охладен.
от архивите / 2019 г

четвъртък, 22 август 2024 г.

ХАЙДУШКИ КЕБАП

Едно типично мъжко блюдо, което можете да изпечете в глинен съд или в дълбока тава, покрита с пекарско фолио. Главен готвач: Димитър Димитров :)
ПРОДУКТИ: 1 кг свинско месо с кост 300 г гъби Печурки 4 по- големи глави кромид лук 1 глава чесън 2 моркова 2 картофа 1 домат 50 мл червено вино 50 мл олио 6 сурови чорбаджийски чушки 2 печени червени чушки 2 люти чушлета 1/ 2 каф. л. млян черен пипер 1 каф. л. червен пипер 1 връзка магданоз шепа копър чубрица сол- на вкус НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Лука, морковите, картофитете и гъбите нарязваме на едро. Печените чушки накъсваме на ивици. Слагаме ги в купа и към тях добавяме необелените скилидки чесън. Посоляваме и овкусяваме с двата вида пип
ер, чубрицата и нарязаните магданоз и копър. Слагаме и олиото и разбъркваме всичко. Дъното на съда, в който ще печем кебапа, намазваме с олио. Нареждаме зеленчуковата смес. Отгоре слагаме нарязаното на по- големи парчета месо, което предварително сме посолили и овкусили с чубрица и черен пипер. На няколко места подпъхваме целите чорбаджийски чушки и лютите чушлета. Нареждаме и доматите, нарязани на едро. Отстрани наливаме виното.
Слагаме ястието в предварително загрята на 200 градуса фурна и го печем така в продължение на 1 час и 30 минути. Отстраняваме фолиото и доизпичаме кебапа в продължение на още 30 минути или до изпаряване на течността. Сервираме го със студена биричка.
юли 2024 г

ТЕЛЕШКИ КЮФТЕТА С ЖЪЛТ СОС

Много е важно да имаш доверие на човек, доказал се в кулинарията със своите ясни, точни и вкусни рецепти. За пореден път бях виртуално при Ралица Николаева - моето другарче по хоби. От сърце и благодаря за идеята за нова манджа, която досега не бях готвила. И двамата със съпруга ми поставихме шестица на КЮФТЕТАТА С БЯЛ ( ЖЪЛТ) СОС Аз, обаче, направих промени, за да се случат нещата по- бързо. Вижте нейната рецепта, вижте и моята промяна…  ... https://gozbite.com/kyufteta-s-byal-sos/...
ПРОДУКТИ: 500 г телешка кайма 2 средно големи глави кромид лук 1 морков 2 с. л. ориз 3 с. л. олио 3 с. л. с лек връх брашно сол- на вкус каф. л. млян черен пипер 1 шепа магданоз 30 г краве масло 1 яйце 100 мл кисело мляко на върха на ножа куркума свежа целина 1. 200 мл вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В каймата слагаме ориза и едната глава лук, нарязана на дребно. Добавяме белтъка, нарязания магданоз, половината черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и оформяме 12 кюфтета. В тенджера слагаме двата вида мазнина и в нея запържваме за кратко втората глава лук и моркова, настъргани на ренде. Наливаме водата, солим на вкус и чакаме да заври. Пускаме внимателно кюфтетата, намаляваме котлона и оставяме всичко да ври в продължение на 20 минути..
В отделен съд разбиваме жълтъка с млякото и брашното. Слагаме застройката на котлона. В нея добавяме с черпак от горещия сос. Бъркаме, докато кипне и изсипваме в тенджерата. Оставяме ястието да клокне, подправяме с останалия пипер, куркумата и нарязаната целина. По желание можете да пасирате соса. Сервираме кюфтената манджа топла.

сряда, 21 август 2024 г.

Сладкиш " НАПОЛЕОН" В ЧАШИ

Бърз, вкусен и привлекателен за погледа ни десерт. Той по нищо не отстъпва на купения сладкиш Наполеон. Даже е за предпочитане, защото е индивидуален десерт , който не се нуждае от рязане. Съответно не се рони и не изсъхва...
ПРОДУКТИ за 4 чаши: 4 фини кори за баница 50 г краве масло За крема: 600 мл прясно мляко 3 жълтъка 5 равни с. л. захар 5 равни с. л. натурално царевично нишесте 1 ч. л. течна ванилия 50 г краве масло За поръсване: пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Загряваме фурната на 180 градуса. Накъсваме корите на едри парчета и ги слагаме в намазана с малко масло тава. Поръсваме ги с останалото стопено масло. Печем ги около 5- 6 минути като на два- три пъти раздрусваме тавата. Внимаваме да не ги препечем, защото в такъв случай те ще придобият горчив вкус. Изваждаме ги и ги оставяме да се охладят напълно.
Натрошаваме ги на дребни парченца. Започваме приготвянето на крема. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Разтваряме нишестето в половината количество мляко. Добавяме го към яйчената смес. Слагаме и ванилията. Разбъркваме всичко добре до получаване на хомогенна консистенция. Изсипваме получената смес в загрятото на котлона мляко. Слагаме и маслото и започваме да бъркаме енергично. Варим крема до неговото сгъстяване. Вземаме 4 по- големи стъклени чаши и редим сладкиша по следния начин: - горещ крем - натрошени кори - горещ крем - натрошени кори - горещ крем - натрошени кори, но само по средата на чашата
Най- отгоре го поръсваме с пудра захар.
Оставяме десерта на стайна температура, докато се поохлади, след което го прибираме в хладилника до пълното му охлаждане и стягане.
юли 2024 г