Дали е по Белишки, по Велинградски, по Бански, по Разложки- все е шупла. Нямам намерение да изяснявам произхода и, но да я направя отново- със сигурност. За първи път това вкусно печиво видях от моя виртуален приятел Николай Даскалов.
Благодаря за тази
нова закуска, която вече влезе и в моята кухня!
Тя е много бърза за изпълнение и с тази вкусна
и уханна на масълце шупличка можете да
очаровате внезапните ви гости . Подходяща е за закуска, а защо не и за следобедна
чаша винце, биричка…?!!
ПРОДУКТИ:
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
5 с. олио
1 равна каф. л. сол
1 равна каф. л. сода за хляб
50 мл вода
100 г брашно
50 мл вода
100 г брашно
За поръсване:
150 г сирене
За помазване:
краве масло
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Разбих яйцата със солта. Продължих разбиването като към
тях изсипах последователно млякото,
олиото и накрая водата. Добавих брашното,
в което предварително смесих содата.
Получи се тесто по- гъсто от това за палачинки. В
намазнена тава с диаметър 28 см излях гъстата каша и отгоре върху нея натроших сиренето.
Изпекох шуплата в предварително
загрята фурна на 180 градуса в
продължение на 25 минути. Извадих я ,
помазах я с маслото и я върнах за допичане още 5 минути.
Сочна / мокра/ вкусотийка е, така да знаете :).
22 декември 2012 г