Били са по- здрави от нас нашите прародители и родители. Да, но не ги е мързяло. Едва ли са били по- малко натоварени от нас, та са готвели и месели всеки ден и са консумирали единствено и само домашна храна?!? Вярно е, че не са имали избор, но нека си признаем, че са били изключително трудолюбиви.
Та... става въпрос за този хляб- здравословен и вкусен.
Той се меси с квас, който става готов за 4- 5 дни. Аз го правя за 5, за да съм сигурна, че няма да имам провали. Никаква философия не е неговото приготвяне, въпрос на желание и търпение е всичко. В хляба няма мая, няма консерванти, няма нищо притеснително. А знаем, че и маята вече се отрича и няма суперлативи за нея.
И да си дойдем на думата, която сме подхванали:
За хлебния квас:
100 г брашно
1- 2
с.л. пшеничени трици или както баба казваше” житни”
/ аз го правя и с пълнозърнесто брашно/
чиста вода от кладенец или извор, която да не е хлорирана- нейното
количество да е толкова, че при
забъркването на кваса, тестото да е с гъстота като на кексовото.
Брашно и вода- за добавяне през
дните, в които ще се кваси закваската
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ НА КВАС:
В купа и задължително с дървена лъжица
разбърквам продуктите за кваса. Оставям сместа
на стайна температура за около 24 часа, в което време започва естествената
ферментация. Завивам купата с мека и лека кърпа. Разбърквам няколко пъти.
На другия ден по
същото време, в което съм го забъркала, добавям шепа брашно и мъничко водичка,
за да го „ съживя” и обновя процеса на ферментация.
На третия ден
слагам още шепа брашно и малко вода.
Разбърквам отново и оставям купата покрита. На четвъртия ден- също и на петия
ден пак така.
Явно е образуването на мехурчета/ балончета/и
сместа леко закиселява.
Квасецът вече е готов.
С половината от него
плюс 1 с. л. захар, 1 с. л. оцет, непълна супена лъжица сол и 700 г брашно
замесвам пита. Добавям и 350 мл вода.
Оформям я, слагам я в намазана с олио
тава и я оставям да втасва, а това днес продължи
4 часа.
Изпекох я в
предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен загар на горната кора.
17 ноември 2013 г