Рецептата датира в стария тефтер от 80-
те години, когато съм вписвала всичко
онова, с което някой ме е черпил и ми е харесало. Защо пък Персийски- не знам, но
плюсчето, което слагам като знак пред всяка изпитана и допаднала ми на вкус
рецепта , е доказателство за това, че тя е влязла в менюто ми :).
ПРОДУКТИ:
4 яйца
3/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
100 г натрошено сирене
1 ч.л. сода
1 ч. л. сол
200 г брашно
…………………
В оригиналната рецепта пише, че преди печене се маже с яйца, но аз
направих промяна.
Количеството на брашното не е упоменато, но аз мерих колко слагам и записах грамажа му.
За поръсване:
ситно смлени мащерка
и риган
шепа сусам
2 с. л. олио- за
намасляване на тавата
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Разбивам с миксер яйцата със солта, след което
добавям олиото и млякото. Изсипвам брашното, в което съм смесила содата, и
бъркам така на най- ниската степен на
уреда. Спирам миксера, слагам сиренето и бъркам на ръка леко докато то се омеси
с тестото. Намазвам тава/ 30 см/ с олио, поръсвам я с брашно и разстилам сместа
в нея. Отгоре поръсвам с любими подправки. В случая са мащерка и риган, но
понякога ползвам босилек, който влиза в добра комбинация със сиренето. Наръсих
и с шепа сусам, защото имах в наличност.
Пека го в предварително загрята на 180 градуса фурна в
продължение на около 30 минути. За неговата готовност проверявам с клечка, с
която боцкам, за да разбера дали все още се лепи тесто върху нея или не.
Изваждам го и го оставям десетина минути под кърпа, за да
се отпусне и поохлади.
Нарязвам и поднасям за закуска.
Получава се един бърз тутманик с вкус на баница.
...............................
23 . 02. 2013 г