XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: септември 2020

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 22 септември 2020 г.

СОЛЕНИ КОШНИЧКИ С КРЕМА СИРЕНЕ

Мотивацията за тяхното приготвяне бе от моята зълва Снежа.

Горещо ми ги препоръча и аз ...да не остана назад... взех, та ги спретнах.

Кошничките стават изключително пухкави, с нежна среда и  не на последно място- доста ефектни.


ПРОДУКТИ:

470 г брашно

200 мл прясно мляко

1 пакетче суха мая – 7г

100 мл олио

1 яйце

1 с. л. захар

1 ч. л. сол

За плънката:

200 г крема сирене


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Слагаме  брашното в дълбока купа и правим кладенче в него.

Изсипваме  разтворената  в леко затопленото мляко мая.

Добавяме яйцето, олиото, захарта и солта.

Омесваме меко тесто, което разделяме на 12 части.

Всяка една разточваме на елипса.

Нарязваме на ленти едната дълга част, но не съвсем до края.

Неразрязаната част намазваме с крема сирене.

Навиваме на руло по посока разрязаните ленти, след което завиваме като  охлюв.

Поставяме всяко “ охлювче“ в намазано с олио гнездо на форма за мъфини.

Оставяме ги да втасат в продължение на 15- 20 минути.

Намазваме ги с разбит жълтък с  малко олио.

Печем месениците в предварително загрята на 200 г фурна в продължение на около 20  минути или до получаване на приятен загар.

Изваждаме ги от формата, оставяме ги върху решетка да се поохладят и ги сервираме.

От архивите:

 пролетта на 2020 г

понеделник, 7 септември 2020 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ С КРОАСАНИ

Един много нежен десерт,  приготвящ се бързо и успешно.

Той включва продуктите за класическия крем карамел, а за разкош и шоколадови кроасани.

Неговото приготвяне у дома датира от преди двадесетина години... 

ПРОДУКТИ:

5 яйца

1 ч. ч. захар

700 мл прясно мляко

3 ванилии

3 средно големи кроасана  с шоколад

За карамела:

6 с. л. захар

1 с. л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Вземаме касерола и я поставяме на горещ котлон.

В нея слагаме захарта и водата, необходими за карамела.

Бъркаме периодично до получаване на светъл карамел.

Изсипваме го във форма за кекс.

Докато той се охлади, с помощта на миксер разбиваме добре яйцата със захарта.

Към тази смес изсипваме млякото и добавяме ванилиите.

Разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес.

Изсипваме половината от нея върху карамела и отгоре нареждаме половината кроасани, нарязани на филии с дебелина около 2 см.

Натискаме ги внимателно, докато се намокрят  добре.

Върху тях изсипваме останалата смес и нареждаме другите кроасанени филии.

По същия начин натискаме и тях, докато се напоят добре.

Слагаме формата с крем карамела в по- голям съд , в който наливаме вода с цел приготвянето на десерта на водна баня.

Печем го в предварително загрята на 150 градуса фурна в продължение на около 1 час.

Изваждаме го , оставяме го да се охлади напълно и го прибираме в хладилник за 24 часа.

Преди сервиране го изваждаме, потапяме дъното на съда във вряла вода за около 1- 2 минути и внимателно го обръщаме върху голяма чиния или поднос.

Сервираме го нарязан на парчета.

3. 09. 2020 г