Много вкусна
и сочна торта по идея на Ваня Джорджевич- една много добра кулинарка, на която
сърдечно благодаря.
Необходими са 2 блата.
Ще посоча продуктите за 1 блат, а
вие ще си ги удвоите.
3 яйца
6 с. л. захар /
100 г/
3 с. л. олио
3 с. л. прясно
мляко
3 с. л. какао
3 с. л. брашно
5 г бакпулвер
Продукти за крема:
300 г шоколад за готвене
/ аз сложих и млечен, защото нямах достатъчно от готварския/
300 г бял шоколад
500 мл сладкарска
сметана
125 г качествено
краве масло
Продукти за сиропа:
300 мл вода
7 с. л. захар
100 мл прясно
мляко
1 с. л. какао
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред се
приготвя кремът, за да може
да се охлади и да се вмести добре в сглобяването на тортата.
Начупеният на
малки парчета шоколад се слага заедно със сметаната в съд и се стопява на водна баня при периодично бъркане. Към
топлия ганаш се добавя и маслото.
Кремът се завива
със стреч фолио и се оставя да се охлади.
Сместа за блата се приготвя като
яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
Добавя се олиото и
прясното мляко, а накрая и брашното, лъжица по лъжица, но то трябва
предварително да е смесено с бакпулвера и какаото.
Всичко това се
разбърква добре с лъжица и се изсипва в разкопчаваща форма за торта с размер 24
см в диаметър, която предварително е застлана с пекарска хартия.
Блатът се изпича в
предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Същото се повтаря
и за приготвянето на втория блат.
В съд се кипва
водата със захарта и към тях се добавят млякото и какаото.
Оставя се да ври 5
минути и се отстранява от котлона.
Идва време за сглобяване на тортата, но преди
това двата блата трябва да се разрежат на две, за да се получат 4 платки.
Едната от тях се
поставя в закопчаващата форма, сиропира се и се намазва с част от крема.
Следват:
2- ри блат
сиропиране
крем
3- ти блат
сиропиране
крем
4- ти блат
сиропиране
Не се намазва
веднага с крем отгоре, а се оставя в хладилник за няколко часа.
Изваждаме я вече
охладена и я намазваме с предварително
отделената кремообразна смес / 4- 5 с.
л./, която сме завили със стреч фолио и сме оставили
на стайна температура.
Тортата се прибира
отново в хладилник и там престоява още няколко часа.
Изважда се от
формата, нарязва се на парчета, сервира се с усмивка и се консумира с
удоволствие.
Декорирайте по ваше виждане.