XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: януари 2014

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

петък, 31 януари 2014 г.

КАЧАМАК

Ама така ми се прияде КАЧАМАК, но от онзи на баба... с буцата сирене в средата, че станах и врътнах един. Не го искам модерен, ето такъв ще вечеряме сега. 
Пощеливите да заповядат:) .
 31 януари 2014 г
..............................................................
В други варианти:


МЕКИ ШОКЛАДОВИ КИФЛИЧКИ

Рецептата е от моята мила сестричка.
Благодаря ти, Галенце, за тази хубави кифлички!
Самите те стават много мекички и пухкави и траят доста дълго време.
Прибирате ги в кутия или книжна кесия и няма проблеми с техния престой.
ПРОДУКТИ И НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа се оставя да шупне смес от:
500 мл хладко прясно мляко
5 с. л. захар
5 с. л. брашно
40 г мая

Към нея се прибавят:
3 разбити яйца
1 ч. ч. олио
2 ванилии
брашно- за меко тесто/ количеството не съм го мерила/
Меси се тесто, което се оставя да втаса до двойно увеличение на обема му.


Намесва се и се дели на 4- 5 топки, които се разточват и се разрязват на 8 триъгълни парчета. 

Върху всяко триъгълниче се слага по лъжичка течен шоколад и се навива като кифличка. Краищата трябва предварително да се загърнат навътре, за да не изтича плънката. При някои се случва и да изтече, ако се спука самото тесто при печене, но това не е беда.

Кифлите се редят на разстояние една от друга в намазана с олио тава и се оставят малко да втасат.

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на лекичък загар.
След изпичане се мажат с олио, а преди печене не се мажат с нищо, нито пък се ръсят със захар. Така повърхността им не се втвърдява, а остават изцяло меки.
Поставете ги в подходящ съд за съхранение, а те ще ви се отблагодарят с прекрасния си вкус.
 юли 2012 г

четвъртък, 30 януари 2014 г.

БЪРКАНА" МОКРА" ПИТКА С ШАПЧИЦА



Веднъж реших да пробвам дали ще се получи питка от бърканото тесто за пица.
Ами стана. Произведох една сочна питка, която изядохме с охота.
Беше една такава…влажна и шуплестааааа….

ПРОДУКТИ:
1 компотен буркан брашно
1 чаена чаша хладка вода
1 суха мая
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица оцет
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол / равна/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се размесва с брашното, прибавят се останалите продукти за тестото, разбъркват се добре с дървена лъжица и всичко това се оставя да втаса в дълбок съд с капак.
Разбърква се отново.
Взема се йенска тенджера, намазва се с олио и в нея се изсипва тестото.
Тенджерата се слага в студена фурна, след което тя се включва на максимум градуси.
Тя ще изключи след нейното нагряване, след което я намалете на 180 градуса и печете питката до готовност.
Преди печене можете да я поръсите със сусам.
Моята питка имаше и шапчица, тъй като кората и се надигна доста и почти се отлепи.
Аз я изрязах и я похлупих :).
Така стана мнооооооооого симпатична.

сряда, 29 януари 2014 г.

БОСИЛКОВИ СИРЕНЕНИ ВЪЗГЛАВНИЧКИ

По принцип правя мекици с яйца и сирене- повече тесто и малко плънка, но в този случай сиренето е много повече от тестото.
И е само сирене. Не го троша.
Този вариант кръстих така.
Това е прекрасно мезенце за чаша бира или винце, особено в студените зимни дни.
Наподобяват панираните сиренца, но тестото хрупка ли, хрупка...
ПРОДУКТИ:
Тесто- замесено по ваш любим начин
сирене
босилек
червен пипер
олио- за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разточвате тестото много, ама много тънко.
Разрязвате го на квадратчета.
Поръсвате с подправките/ тях можете да ги смените с други по ваш вкус/.
Върху всяко едно от тях слагате плочка сиренце.
Отново поръсвате с подправките.
Загръщате хубаво възглавничките, притискате краищата с вилица и ги пържите в горещо олио.
А после? 
После се радвате на хрупкави сиренени вкусотийки :).
И си пийвате нещо :).

вторник, 28 януари 2014 г.

РОШАВИ КАРТОФКИ



Има ги навсякъде в нета под най- различни имена- Акордеон, Хармоника…
 Аз си ги наричам рошави, така ми е по- лесно на езика :).
Много са сочни и вкусни, а ако им сложите и сланинка… ще се разтопят в устата ви.
Все едно, че ядете крехка свинска мръвчица.

ПРОДУКТИ:
картофи
олио
сол
За пълнежа- всичко, което обичате: краставички, морковчета, чесън, гъби, сланинка, саламче…
подправки- по ваш вкус, за предпочитане е да са сухи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземат се средно големи картофи. Белят се и се измиват. 
Правят им се разрези, но се оставя малко разстояние към края, което да не е разрязано.
В цепнатините пъхате внимателно парченца от нещо любимо.
Намазвате тавата обилно с мазнина и в нея редите картофите.
Поливате ги с олио, в която сте сложили и разбъркали подправките и солта.
Не наливате вода!
Завивате ги с фолио и печете така на 200 градуса до готовност.
Минутки преди да ги извадите отстранявате фолиото, поливате ги с мазнината от тавата и пускате вентилатора, за да добият картофките коричка.
Изваждате ги от фурната и отново ги поливате с мазнината, в която са се пекли.
Оставяте ги да се охладят.
Ще получите невероятна гарнитура, а защо не и основно ястие.

понеделник, 27 януари 2014 г.

ОРЕХОВИ РОХЛИ

Те са от студентските ми години. Рецептата записах от колежката Елза от гр. Златарица.
Изключително пръхки и топящи в устата са. Стават бързо и стоят дълго време.
Меси се меко тесто от: 
1 яйце
1 ч. ч. пудра захар
1 ч. ч. мас
2 ч. ч. смлени орехи
2 ч. ч. брашно
2 ванилии
Шприцоват се розички, които се пекат около 13 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
Получават се 45 броя.
27.01.2014 г.

неделя, 26 януари 2014 г.

ХЛЕБЕН КРАВАЙ С ЛУК И СИРЕНЕ



Не мога да скрия колко много обичаме месениците. Често им сменям визията и плънките, за да са все различни на вид и вкус. Този път реших да направя един кравай от  многолистна кора  и пълнеж от два вида лук, сирене и кисело мляко. Разбира се, че не пропуснах да сложа и ароматно биле.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
около 700 г брашно
350 мл хладка вода
25 г жива мая
2 яйца
3 с. л. кисело мляко
3 с. л. свинска мас
1 с. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. оцет
За плънка:
5 средно големи глави кромид лук
1 голям стрък праз лук
300 г овче сирене
1 яйце
2 с. л. кисело мляко
5- 6 с. л. олио
сух риган
суха чубрица
пресен копър
пресен магданоз

1 каф. ч. олио- -а намазване на тавата, корите и кравая преди и след печене
малко червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесвам меко тесто. Оставям го да втаса добре и след това го разделям на 5 парчета. Оформям питки, всяка една от които разточвам на правоъгълник. Нареждам  петте кори една върху друга като всяка една от тях намазвам с мазнина. 
Разточвам така наредените кори с точилката до получаване на един голям правоъгълник.
Върху него разстилам плънката, която приготвям по следния начин:
Нарязвам двата вида лук на по- едри парченца. 
Запържвам / задушавам/ в тефлонов тиган с посоченото количество олио. Свалям тигана от котлона и изчаквам лука малко да се поохлади. Смесвам го с яйцето, натрошеното сирене, млякото и подправките. Соля, ако е необходимо.
Кората вече е с плънка. 
Навивам я на руло, което прехвърлям в голяма тава, намазана с олио. По средата на тавата слагам обърната купичка и около нея завъртам тестото във вид на  кравай. Съединявам внимателно краищата му. Намазвам кравая с олио и червен пипер и с помощта на остър нож на няколко места правя леки диагонални разреза. 
Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек загар на коричката.
Изваждам кравая, намазвам го отново с олио, завивам го с мека кърпа и го оставям да се отпусне. Разчупвам го топъл, но не горещ, за да не се вглети.
Получава се много вкусно, сочно и ароматно тестено печиво.

събота, 25 януари 2014 г.

ПЕЧЕНО СИРЕНЕ ВЪВ ФОЛИО, ПОРЪСЕНО С МЕД И ОРЕХИ

Винаги съм била откровена за вкуса на това, което приготвям, ще бъда и сега.
Видях предложението в моята диетична група и с ентусиазъм го направих, но честно казано- не ми допадна. Не можах да приема този вкус, не знам защо.
Споделям го за онези, които обичат комбинацията между сладко и солено.

23. 01. 2014 г

петък, 24 януари 2014 г.

ПЪРЖЕН БОБ С ЯЙЦА

   Това е съвсем обикновен боб, предварително сварен по традиционния начин, който запържвам с малко лук и червен пипер. След неговото сгъстяване слагам яйца, разбърквам и готово. Има хубав вкус и насища.
от архивите

понеделник, 20 януари 2014 г.

ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ И САРМИ С КАЙМА/ ПО СЕВЕРНЯШКИ/



Правя ги в тенджера под налягане и с повечко сос.
Комбинацията между суха чушка и кисело зеле е типично зимна и много вкусна.
Най- вкусното и най- празничното мамино ястие, което някога, а и сега тя ни готви.
Приготвям го и аз и с него пазя топлите спомени от детството :).

ПРОДУКТИ:
За плънката:
около 700 г домашна кайма
1 шепа ориз
1 глава кромид лук
1 яйце
сол на вкус
черен пипер
червен пипер
чубрица
малко джоджен

6- 7 средно големи сухи червени чушки
6- 7 листа от кисело зеле за сармите + още 2/ един за дъното на тенджерата и друг за покриване на ястието/
4- 5 с. л. олио
брашно- за потапяне на чушките
За застройка:
1 яйце
3- 4 с. л. кисело мляко
1- 2  с. л. брашно/ в зависимост от желанието ви за гъстота на соса/
малко червен пипер
малко черен пипер
сол


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накисвам чушките в хладка вода и чакам да омекнат.
Изчиствам зелевите листа от твърдата част.
Приготвям плънката като към каймата добавям наситнения лук, ориза, яйцето, солта и подправките.
Изцеждам чушките и ги пълня.
 Потапям отворите им в брашно, за да се „запечати” каймата.
Завивам и сармите.
Вземам тенджера под налягане и изсипвам олиото на дъното и.
Разпъвам един зелев лист и върху него редя чушките и сармите.
Завивам ги със зелев лист и ги покривам с чиния.

Наливам толкова вода, че да потънат добре.
Затварям тенджерата и варя ястието в продължение на 30 минути след зашумяването на вентила.
Отстранявам от огъня и оставям да се охлади малко.
През това време разбивам яйцето с млякото, брашното, солта и посочените подправки. Отварям тенджерата и отново я слагам на котлона. Застройвам ястието като гребвам по малко от течността и изсипвам в самата застройка при непрекъснато разбъркване. По този начин изравнявам температурата на застройката и течността в тенджерата, за да не се пресече яйцето при варенето.
Изсипвам всичко обратно при чушките  и сармите, бъркам полека докато клокне и отстранявам от котлона.
Ястието вече е готово за сервиране и консумация.
ОТ АРХИВИТЕ