Сега са пости и в същото време един от природните хитове, който вече започва да расте, е копривата.
Нека да се
възползваме от тези две неща и да си сварим една вкусна и полезна копривена
чорбичка.
ПРОДУКТИ:
1 голяма купа с коприва
1 глава кромид лук
1 морков
1 каф. ч. нарязани чушки
1 каф. ч. консервирани домати
2 шепи ориз
сол на вкус
червен пипер
куркума
суха подправка по избор- чубрица, босилек, джоджен…
или каквато друга обичате
черен пипер
магданоз
3- 4 с. л. олио
1 с. л. брашно
3 литра вода
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме, измиваме, попарваме и сваряваме копривата в солена вода за 5 минути.
Изцеждаме я през гевгир и я накълцваме. Запазваме
бульона.
В олиото запържваме нарязания лук, чушките, настъргания морков и доматите. Слагаме малко червен пипер и куркума и добавяме накълцаната с нож коприва.
Наливаме копривения бульон, при необходимост солим още веднъж и оставяме чорбата да кипне.Изсипваме ориза
и варим всичко до готовност.
При необходимост доливаме още вода.
Овкусяваме чорбата с чубрицата и черния пипер.
Съвсем в края слагаме за плътност разтвореното в малко водичка
брашно. Поръсваме с наситнен магданоз и сервираме.