XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: март 2022

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 29 март 2022 г.

ПОСТНА КОПРИВЕНА ЧОРБА

 Сега са пости и в същото време един от  природните  хитове, който вече започва да расте, е копривата.

Нека да се възползваме от тези две неща и да си сварим една вкусна и полезна копривена чорбичка.

 


ПРОДУКТИ:

1 голяма купа с коприва

1 глава кромид лук

1 морков

1 каф. ч. нарязани чушки

1 каф. ч. консервирани домати

2 шепи ориз

сол на вкус

червен пипер

куркума

суха подправка по избор- чубрица, босилек, джоджен… или каквато друга обичате

черен пипер

магданоз

3- 4 с. л. олио

1 с. л. брашно

3 литра вода

 


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистваме, измиваме, попарваме и сваряваме копривата  в солена вода за 5 минути.

Изцеждаме я през гевгир и я накълцваме. Запазваме бульона.

В олиото запържваме нарязания лук, чушките, настъргания морков и доматите. Слагаме  малко червен пипер и куркума и  добавяме накълцаната с нож  коприва.

 Наливаме  копривения бульон, при необходимост   солим  още веднъж и  оставяме чорбата  да кипне.

Изсипваме  ориза и варим всичко  до готовност.

При необходимост  доливаме още вода.

Овкусяваме чорбата с чубрицата и черния пипер.

Съвсем в края слагаме  за плътност разтвореното в малко водичка брашно. Поръсваме  с наситнен магданоз и  сервираме.


От архивите / 2021 г/

четвъртък, 17 март 2022 г.

МЛЕЧЕН ГЮВЕЧ СЪС СУДЖУК

                                                  Бързо и много вкусно  ястие.

Изключително подходящо е за чаша хубаво вино.

ПРОДУКТИ за 3 порции:

1 домат

1 чушка

100 г сирене

200 г кашкавал

1/ 2 суджук

3 яйца

20 г краве масло

1 с. л. олио

щипка млян черен пипер

щипка сух босилек

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

На дъното на глинен гювеч слагаме парченца масло.

Поръсваме и олиото.

Подреждаме  нарязаните доматени филийки.

Отгоре слагаме парчета от сиренето, ивици от чушката, парчета суджук и кашкавал

Поръсваме с подправките.


Чукваме яйцата и с вилица спукваме жълтъците.

Слагаме гювеча в студена фурна.

Включваме я на 200 градуса и печем ястието до получаване на лека златиста коричка.

Консумираме блюдото топло.

м. февруари 2022 г