С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
сряда, 27 ноември 2024 г.
МИДЕНА СУПА ПО РИБАРСКИ
Супата е характерна за морските региони.
Там тя се приготвя с пресни миди, но завидно добър резултат се постига и, когато използваме замразени мидени ядки.
ПРОДУКТИ:
500 г мидени ядки
1 непълна каф. ч. ориз
4- 5 стръка зелен лук
10 скилидки чесън
50 мл хубаво бяло вино
6 с. л. зехтин
30 г качествено краве масло
1 лимон
200 мл готварска сметана
девесил
сол- на вкус
млян черен пипер
щипка куркума
3 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В тенджера наливаме посоченото количество вода, оставяме я да кипне и слагаме измития
в 3 студени води ориз.
Слагаме и двата вида мазнина.
10 минути след това добавяме нарязаните лук, чесън и кората на лимона.
Посоляваме супата.
След още 10 минути слагаме мидите.
Изсипваме виното и сока от лимона.
Овкусяваме я с черния пипер и куркумата.
Оставяме я да ври на бавен огън до пълното сваряване на ориза и мидите.
Малко преди да приключим готвенето, добавяме сметаната и разбъркваме добре.
Слагаме и нарязания девесил и оставяме супата да кипне.
Отстраняваме я от котлона, оставяме я леко да се поохлади и я сервираме с парче лимон.
събота, 23 ноември 2024 г.
ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ТОПЕНО ПУШЕНО СИРЕНЕ
Интересна на вкус супа с лека нотка на топено сирене.
Поднесена топла, тя е изключително подходяща за хладните есенни вечери.
ПРОДУКТИ:
2 картофа
1 морков
100 г броколи
100 г царевица
2 триъгълничета топено пушено сирене
30 г краве масло
1 кубче зеленчуков бульон
сол на вкус
2 щипки млян черен пипер
шепа копър
2 литра вода
За застройка:
1 жълтък
3 с. л. кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме картофите и моркова на кубчета.
Разделяме броколите на малки розички.
Слагаме зеленчуците в леко посолена гореща вода, добавяме натрошения бульон и маслото и сваряваме всичко до готовност.
Малко преди това слагаме топеното сирене и бъркаме добре до неговото стопяване.
Овкусяваме с черния пипер.
Застройваме супата с добре разбитите жълтък и мляко.
Отстраняваме супата от котлона и я поръсваме с копъра.
Сервираме я топла.
четвъртък, 21 ноември 2024 г.
УЛИЧНИ МЕКИЦИ
Бъркани, а не месени мекици, известни още като улични.
Онези мекици, които ни дебнат на всяка крачка в големия град.
И, ако сме от малко градче или живеем на село, съответно няма да можем да опитаме тази разкошотия, но пък можем да си ги приготвим сами.
Те са изключително пухкави, сочни и подходящи за закуска в една есенна почивна сутрин.
ПРОДУКТИ:
4 каф. ч. брашно
2 и 1/ 2 каф. ч. хладка вода
20 г прясна мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. ракия
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа разтваряме добре маята във водата.
Добавяме ракията, солта и захарта и разбъркваме течната смес.
Слагаме брашното лъжица по лъжица.
Бъркаме непрекъснато в продължение на 5 минути.
Оставяме тестото , захлупено с капак, да втасва на стайна температура за 30 минути или до двойно увеличение на обема му.
Разбъркваме го леко, гребваме от него с една по- голяма лъжица и слагаме дозата тесто в горещо олио.
Пържим мекиците до получаване на лек и приятен загар.
Температурата не трябва да е много висока, защото рискуваме да ги препържим отвън, а вътре да останат сурови.
Подреждаме ги върху кухненска хартия, за да се изцедят от мазнината.
А след това ги консумираме топли с каквото пожелаем и по наш вкус- със сирене, шарена сол, пудра захар, сладко, мед…
четвъртък, 7 ноември 2024 г.
ПЪЛНЕНИ ПУЕШКИ РУЛАДИНИ
Вкусно, свежо и изискано ястие за гости.
Освен това пуешкото месо е предпочитано от хората, които искат да се хранят по- здравословно.
ПРОДУКТИ за 2 порции:
500 г пуешко месо без кост
Плънка:
50 г кашкавал
100 г бекон
1 кисела краставичка
50 г краве масло
сол
За соса:
100 мл готварска сметана
1 с. л. брашно
100 мл бяло вино
сока на 1/ 3 лимон
1 ч. л. горчица
2 с. л. сос уорчестър или соев сос
щипка млян черен пипер
щипка млян бял пипер
1 каф. л. гранулиран чесън
1 щипка риган
За намазване на тавата:
2 с. л. олио
За поръсване на руладините:
50 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Начукваме месото леко с дървено чукче за пържоли.
Посоляваме го и върху него нареждаме нарязаните на ивици бекон, кашкавал и краставичка.
Навиваме ги на рулца, прикрепваме ги внимателно с помощта на клечки за зъби и ги поставяме в намазана с олио тава.
Върху тях слагаме парченца от половината количество масло.
Отстрани наливаме виното.
Печем ги в загрята фурна на 220 градуса за около 1 час или до получаване на приятна коричка.
Вземаме малка тенджера, стопяваме останалата част от маслото и в него запържваме брашното.
Сосът, който се е получил при печенето на месото, изсипваме към запърженото брашно.
Бъркаме непрекъснато.
Добавяме соса, горчицата и всички посочени подправки.
Накрая изсипваме и сметаната.
Оставяме соса да заври и го отстраняваме от котлона.
Поставяме руладините отново в тавата, поръсваме ги с настъргания кашкавал, наливаме около тях соса и запичаме във фурната до стопяване на кашкавала.
Поднасяме ястието топло и задължително с чаша любимо вино.
сряда, 6 ноември 2024 г.
МЮТЕББЕЛ
Млечна ливанска салата, намерила приемственост и в турската кухня.
Амброзия за любителите на патладжана!
ПРОДУКТИ:
2 печени патладжана
250 г цедено мляко
2 с. л. меко сирене Лабне
2 с. л. зехтин
1 с. л. сусамов тахан
3- 4 скилидки чесън
1 ч. л. сок от лимон
1 шепа орехови ядки
щипка пул бибер / червен пипер на люспи/
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме добре млякото, сиренето, тахана, зехтина, пресования чесън, лимоновия сок и сол на вкус.
В млечната смес слагаме обеления и нарязан на дребно патладжан.
Добавяме счуканите на едро орехи и пул бибера.
Смесваме всичко и го разбъркваме добре.
Прехвърляме салатата в салатна или ордьовърна чиния.
Декорираме с разполовени орехови ядки, малко зехтин и лют пипер.
Поднасяме с препечени филийки.
Абонамент за:
Публикации (Atom)