С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
сряда, 28 май 2025 г.
МУСАКА С ТИКВИЧКИ И КАШКАВАЛ
Вариант за редена мусака с тиквички.
Вместо традиционната заливка в случая ястието се покрива с кашкавал.
ПРОДУКТИ:
3 тиквички
500 грама кайма
1 глава лук
5 скилидки чесън
млян черен пипер
сладък червен пипер
шепа свеж магданоз
сол- на вкус
150 грама кашкавал
3- 4 с. л. олио
1- 2 с. л. кисело мляко/ ако каймата е по- суха/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Към каймата добавяме нарязаните на дребно лук и чесън.
Посоляваме я и я овкусяваме с посочените подправки.
Запържваме я за кратко.
Отстраняваме я от котлона.
Ако сместа е суха, можем да добавим кисело мляко.
Разбъркваме добре.
Измиваме тиквичките и ги нарязваме на дълго и на тънко.
Нареждаме част от тях в правоъгълна тава, чието дъно предварително сме намазали с олио.
След това разстиламе част от каймата.
Редим втори ред от тиквичките и отново слагаме от каймата.
Продължаваме така, докато продуктите свършат.
Най- отгоре редим тиквички.
Поръсваме ги с олио и слагаме ястието в загрята на 200 градуса фурна.
Печем го поне 40 минути.
Изваждаме го, поръсваме го с настъргания кашкавал и го връщаме обратно във фурната.
Печем мусаката още малко или до получаване на приятен загар на кашкавала.
Изваждаме я и я посърваме с нарязан магданоз.
Сервираме я топла и на порции.
неделя, 25 май 2025 г.
ПАТЕШКО МАГРЕ С ПОРТОКАЛИ
Фино патешко месо, запечено на тиган и овкусено с портокалов сок.
Комбинацията е завидно добра, която ще ви изкушава да продължавате да слагате на трапезата си въпросното ястие.
ПРОДУКТИ:
2 броя патешки гърди
сол и млян черен пипер- на вкус
За портокаловия сос:
1 портокал
2 с. л. мед
2 с. л. бял винен оцет
1 с. л. брашно
парче краве масло
1 щипка лют пипер
сол- на вкус
по желание: още малко масълце
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Правим прорези върху кожата на месото и овкусяваме със сол и черен пипер от всички страни.
Слагаме филето с кожата надолу в студен тиган и го поставяме на котлона.
Започваме запичането като периодично отстраняваме мазнината, която се отделя.
Готвим около 5 минути от всяка страна.
Изваждаме го и го завиваме в пекарско фолио, за да остане топло.
В същия тиган загряваме маслото и запържваме брашното.
Настъргваме кората на портокала, но само оранжевата част, а не и бялата, защото от нея ще получим горчивина.
Изцеждаме сока и го изсипваме в тигана, заедно с оцета.
Разбъркваме хубаво.
Добавяме меда, овкусяваме със сол и лют пипер.
Наливаме около 50 мл вода и готвим за кратко, докато се сгъсти.
Отстраняваме соса от котлона и по желание слагаме още малко масълце.
Прибавяме настърганата портокалова кора.
Сервираме магрето, нарязано на филийки и гарнираме с портокаловия сос.
Аранжираме с цели портокалови парчета.
четвъртък, 22 май 2025 г.
ОРИЗ С МАНАТАРКИ И МАСЛИНИ
За хората, които обичат да ядат постно, е предложението ми за вкусна манджа с манатарки.
Приготвя се много бързо и е толкова вкусна и ароматна...
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. ориз
1 глава кромид лук
1 свежи чушки- червена и зелена
2 моркова
2 шепи сушени манатарки
20 маслини
6 с. л. олио
сол- на вкус
щипка чубрица
щипка куркума
4 ч. ч. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме на парченца лука, чушките и морковите.
Посоляваме ги леко и ги запържваме в олиото.
Слагаме измития ориз, запържваме и него, слагаме и гъбите и наливаме водата.
Добавяме подправките и досоляваме на вкус.
Разбъркваме добре и изсипваме всичко в тава.
Най- отгоре нареждаме маслините.
Печем ястието в загрята на 200 градусафурна до пълна готовност.
сряда, 21 май 2025 г.
САЛАТА С КУС КУС И МАЙОНЕЗА
Апетитна и засищаща салата,
с която можете да изпиете дори чаша вино.
ПРОДУКТИ:
200 г кус кус
200 г майонеза
1 с. л. кисело мляко
100 г сладка царевица
50 г маслини
5 кисели краставички
100 г пилешка шунка
3 скилидки чесън
сол на вкус
свеж копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме кус куса, измиваме го със студена вода през гевгир и го отцеждаме.
Слагаме го в дълбока купа и към него добавяме майонезата, млякото и нарязаните на дребни парченца маслини, краставички и шунка.
Слагаме царевицата, счукания чесън и наситнения копър.
Посоляваме и разбъркваме добре, за да се смесят ароматите на всички продукти.
Оставяме салатата в хладилник за 2 часа.
Сервираме я с ракийка или чаша вино.
четвъртък, 15 май 2025 г.
ЛЕПКАВИ РЕБЪРЦА НА ФУРНА
В последните дни накъдето и да се обърна, все за ребърца се говори.
Вчера се прибрах от екскурзия. Бях в Братислава и Прага.
И на двете места отвсякъде дебнат кои от кои по- вкусни и сочни свински ребърца…
Незабравимо удоволствие!
Та по този повод е и днешното ми предложение.
ПРОДУКТИ:
700 г свински ребра
За марината:
1 каф. л. гранулиран чесън
1 каф. л. сол
4 с. л. соев сос
1 каф. л. млян черен пипер
3 с. л. зехтин
1 с. л. мед
1 ч. л. горчица
2 с. л. сок от лимон
3 с. л. лютеница или кетчуп
олио- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме сместа за мариноване като разбъркваме до еднородна консистенция всички посочени продукти.
Заливаме с нея ребърцата, объркваме ги добре, за да се намажат обилно.
Оставяме ги в купа, която прибираме за минимум 2 часа в хладилник.
Подреждаме ги в намазана с олио тава.
Печем ги в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Разбираме, че са готови тогава, когато течността, която са отделили, вече се е изпарила, сосът е останал на мазнина, а самите ребърца са добили приятен загар.
Наричат се лепкави, защото лепнат приятно по пръстите ви и ще се наложи да си ги оближете с удоволствие.
Сервират се с чаша червено вино.
неделя, 11 май 2025 г.
ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ МЪФИНИ СЪС СЕМЕНА
Всичко, което е приготвено с пълнозърнесто брашно, е добър вариант за здравословно хапване на каквито и да било тестени блюда.
А, когато заменим сиренето с извара, тогава идеята за тяхното приготвяне е за предпочитане.
ПРОДУКТИ за 12 броя:
3 яйца
1 ч. ч. нискомаслено кисело мляко
200 г нискомаслена извара
50 мл зехтин
1 бакпулвер
щипка хималайска сол
1 и 1/ 2 ч. ч. пълнозърнесто брашно / ръжено- пшенично/
за поръсване- микс от семена/ сусам, ленено семе, слънчогледови и тиквени семки/
олио- за намазване на формата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С помощта на миксер разбиваме яйцата със солта.
Намаляваме мощността на уреда на ниска степен и добавяме млякото и зехтина.
Лъжица по лъжица изсипваме брашното, което предварително сме смесили с бакпулвера.
Слагаме изварата и с лъжица разбъркваме всичко леко и внимателно.
Вземаме форма за мъфини.
Намазваме с олио всяко гнездо и в него слагаме от сместа.
Внимаваме тя да заеме 2/ 3 от вместимостта, за да не излезе печивото от формичките по време на печенето.
Поръсваме със семената.
Печем мъфините в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20- 25 минути.
Изваждаме ги внимателно и ги нареждаме на скара, за да могат да се охладят.
Спазвайки точно рецептата, вие ще получите една прекрасна здравословна закуска, с която ще зарадвате всички членове на семейството ви.
събота, 10 май 2025 г.
КРЕМ СУПА С БАТАТИ, ЦВЕКЛО И СЕМЕНА
Тя е изключително полезна!
Една купичка с топла витаминозна супа ще даде на организма ни комплекс от витамини.
Препоръчвам ви да я приготвите и да давате от нея на децата, които са предразположени към вирусните заболявания, които постоянно ги навестяват.
Подходяща е и за всички, които обичат постни храни.
ПРОДУКТИ:
3 средно големи сладки картофа
5 моркова
1 глава червено цвекло
1 крехка тиквичка
1 голяма червена чушка
3 с. л. олио
1 кубче зеленчуков бульон
млян черен пипер
копър
сол- ако е необходимо
1 л вода
30 г масло/ ако не постите/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме зеленчуците на парчета и ги слагаме в тенджера под налягане.
Изсипваме водата, в която предварително сме разтворили бульона.
Добавяме олиото.
Слагаме тенджерата на котлона и след като супата зашуми, намаляваме температурата.
Варим я в продължение на 15 минути.
Отстраняваме я от огъня и я оставяме леко да се поохлади.
В нея слагаме маслото, нарязано на парчета, ако не спазвате великденските пости.
Солим я, ако е необходимо.
Овкусяваме я с копъра и черния пипер.
Разбъркваме я добре и я пасираме.
Сервираме я поръсена със семена от сусам, мак, лен, тиква и слънчоглед.
сряда, 7 май 2025 г.
ВИТАМИНОЗНИ БИО КЮФТЕНЦА " 5+ 2 зелении "
Сега е времето, в което събирам всички налични зеленолистни зеленчуци от моята градина, а заедно с тях и свежи подправки, с които приготвям кюфтенца- хем вкусни, хем безкрайно полезни.
Препоръката ми е да ги опитате и сами да се убедите, че природата ражда естествени лекарства за организма ни.
Съставките и пропорциите съчетавам по мое виждане:
ПРОДУКТИ:
1 супена купа тученица/ тлъстика, тлъстиче/
десетина листа лапад
десетина листа киселец
1 ч.ч. спанак
1 ч. ч. коприва
1 неголяма връзка магданоз
1 клонка градинска чубрица
3 яйца
6 с. л. с лек връх брашно
150 г твърдо сирене
скилидка чесън- по желание
хималайска сол - на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата и солта разбивам с миксер.
Към тях на най- ниската степен добавям рендосаното сирене и нарязания чесън. Изсипвами брашното.
Идва ред и на зеленолистните, магданоза и чубрицата, които са нарязани на ситно, а копривата е И предварително попарена с гореща вода.
Вземам от готовата смес и с мокри ръце оформям кюфтенца. Пържа ги в горещо олио. Изваждам ги и ги оставям да се отцедят върху кухненска хартия.
Много често приготвям към тях млечно- чеснов сос, с който след това ги поливам.
СОС:
1 кофичка гъсто квасено мляко
сол на вкус
2 щипки нарязан копър
1 голяма и скълцана скилидка чесън
2- 3 с. л. майонеза / по желание /
Това е от мен, а останалото е от вас :).
Абонамент за:
Публикации (Atom)