XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: декември 2016

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 18 декември 2016 г.

СЕВЕРНЯШКА СИРЕНЯЧКА

 Стара рецепта за топла и мека закуска, която помня от детството си.
Името " сиренячка" е от врачанския край, от който е и моят баща.

Продукти:
За тестото:
300 г брашно
 150 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 с. л. олио
1 с. л. кисело мляко
1 каф. л. сол
1 ч. л. захар

За плънката:
3 яйца
150 г зряло сирене

За намазване:
1 жълтък
1 с. л. олио

Начин на приговяне:
Замесете тесто като за пита, разделете го на 2 топки, като едната от тях да е по- голяма.

Разточете ги на две олби с точилка  като често ги поръсвате с брашно.
В намазана тава с размер 28 см разстелете по- голяма олба така, че краищата и да излязат и увиснат извън нея. Поставете и разнесете плънката, която сте приготвили от леко разбърканите яйца и натрошеното сирене. 
Върху нея положете по- малката олба, която трябва да е с големината на тавата, хванете краищата на долната олба и загърнете сиренячката. Нагънете краищата като „ плисе”.  Отдолу под него намокрете с малко вода, за да могат двете кори да прилепнат една към друга.
Намажете тестената закуска с разбития с олиото жълтък, надупчете  на няколко места с вилица, оставете  да втаса добре и я  сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато хване приятен загар. Времето за печене е около 40 минути.

Извадете изпечената вече сиренячка, намажете я с олио, завийте я добре с мека кърпа и я оставете да омекне малко.
Сервира се нарязана на парчета, а като добавка можете да предложите чай, айрян  или каквото още се сетите.

ЕХ, мили спомени от моето детство..

неделя, 4 декември 2016 г.

МЕКИЦИ С ЯЙЦЕ И СИРЕНЕ

Пораснах с тези мекици. Все такива ни правеше мама, а аз продължих традицията след като влязох в дома на моя Митко.
Стават много меки и са доста вкусни.
Е, рядко ги меся, защото  изобщо не са здравословни, но мисля, че не е чак такава голяма беда, ако ги сложа на масата  един път в месеца.


ПРОДУКТИ за 16 броя:
250 г брашно
100 мл хладка вода
10 г жива мая
1 каф. л. сол
1 каф. л. захар
1 с. л. олио
1 с. л. кисело мляко
1 яйце
още малко брашно- за доомесване на тестото
За плънката:
1 яйце
150 г зряло сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря във водата.
Смесва се с всички останали продукти.
Замесва се умерено твърдо тесто, което се разточва на много тънка кора.
Ако все пак лепне, поръсвайте плота и самото тесто с брашно.
Нарязва се на 16 квадрата.
Върху всеки един от тях се слага по 1 ч. л. от плънката, която се приготвя от леко разбърканото яйце и натрошеното сирене.

Мекиците се сгъват на две , а краищата им се притискат добре с пръсти или с вилица, за да не изтече плънката по време на пърженето.
Оставят се около 30 минути на стайна температура, за да втасат.
Пържат се в горещо олио на умерен котлон.

Консумират се натурални, но може да си добавите още сиренце, шарена сол, с чаша винце за разгрявка  или с още нещо, за което се сетите.
ноември 2016 г