Стара рецепта за топла и мека закуска, която
помня от детството си.
Името " сиренячка" е от врачанския край, от който е и моят баща.
Продукти:
За тестото:
300 г брашно
150 мл
хладка вода
20 г прясна мая
1 с. л. олио
1 с. л. кисело мляко
1 каф. л. сол
1 ч. л. захар
За плънката:
3 яйца
150 г зряло сирене
За намазване:
1 жълтък
1 с. л. олио
Начин на
приговяне:
Замесете тесто като за
пита, разделете го на 2 топки, като едната от тях да е по- голяма.
Разточете ги на две олби
с точилка като често ги поръсвате с
брашно.
В намазана тава с размер
28 см разстелете по- голяма олба така, че краищата и да излязат и увиснат извън
нея. Поставете и разнесете плънката, която сте приготвили от леко разбърканите
яйца и натрошеното сирене.
Върху нея положете по- малката олба, която трябва да
е с големината на тавата, хванете краищата на долната олба и загърнете
сиренячката. Нагънете краищата като „ плисе”. Отдолу под него намокрете с малко вода, за да
могат двете кори да прилепнат една към друга.
Намажете тестената
закуска с разбития с олиото жълтък, надупчете на няколко места с вилица, оставете да втаса добре и я сложете да се пече в загрята на 180 градуса
фурна, докато хване приятен загар. Времето за печене е около 40 минути.
Извадете изпечената вече
сиренячка, намажете я с олио, завийте я добре с мека кърпа и я оставете да омекне
малко.
Сервира се нарязана на
парчета, а като добавка можете да предложите чай, айрян или каквото още се сетите.
ЕХ, мили спомени от моето
детство..
Няма коментари:
Публикуване на коментар