Доста хора твърдят, че тиквичките са вкусни
само изпържени, но аз опровергавам мнението им с рецептата, която ще споделя с вас.
Ястието се приготвя малко по- бавно, но пък крайният резултат си заслужава.
Опитайте!
ПРОДУКТИ:
1 кг средно големи
тиквички
500 г домашна
кайма/ смес от свинско и телешко/
1 ч. ч. готов сварен ориз
2 яйца
1 по- голяма глава
кромид лук
4 средно големи
домата
150 г кашкавал
сърцевината на
издълбаните тиквички
сол
куркума
кимион
черен пипер
чубрица
4 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквичките се
нарязват на пънчета с дебелина около 2, 5- 3 см и се издълбават.
Бланшират се за
кратко в солена вряща вода.
Изваждат се и се
отцеждат.
Нареждат се в
намазана с половината мазнина тава.
Пристъпва се към
приготвянето на плънката им.
Лукът се нарязва
на дребно и се запържва, а след него и нарязаната издълбана част от тиквичките.
Добавят се каймата
и свареният и промит със студена вода ориз.
Сместа се соли на вкус и се овкусява с посочените подправки.
Охлажда се и се смесва
с яйцата.
Разбърква се.
С получената смес
се пълнят пънчетата.
Покриват с нарязани на филийки домати.
Поръсват се с
останалата мазнина.
/Ако ви остане от плънката- оформете кюфтенца
и ги наредете отстрани./
Изпичат се на 250
градуса до готовност, а при нужда около тях се долива вода, за да не загорят
отдолу.
Накрая се изваждат
от фурната, поръсват се с настъргания кашкавал и се връщат отново в нея до неговото стопяване.
Вярвам, че ще се
насладите на това толкова вкусно и сочно
ястие.
/ август 2016 г/