Тя не е като
нашите пити, а по- скоро наподобява солен кекс.
Съчетанието от
маслини, зехтин, сирене и подправки е много изкушаващо, което е сериозна причина да си
подсигурите посочените продукти и да забъркате тази гръцка вкусотия :) .
ПРОДУКТИ:
2 яйца
100 г сирене
1 шепа маслини
1/ 2 глава
кромид лук
1 каф. ч. кисело
мляко
3/ 4 каф. чаша зехтин
3 каф. ч. брашно
1 бакпулвер
1/ 2 каф. л.
сода
щипка риган
розмарин- ако го
предпочитате като подправка, защото е с по- тежък аромат
олио- за
намазване на тавата
Забележка: Сол не се слага заради солеността на
маслините и сиренето.
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме яйцата и към тях, при
непрекъснато бъркане на ниска степен на миксера, последователно прибавяме
млякото, зехтина, натрошеното
сирене, нарязаните на парченца маслини, настъргания кромид,сухите зелени
подправки, а накрая и пресятото брашно, което предварително сме смесили с набухвателите.
Вземаме кръгла
тава с диаметър 28 см, намазваме я с олио и в нея изсипваме сместа.
Печем гръцката
пита в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути.
Оставяме я да се
охлади и я сервираме с айрян.
Поправка: МОЖЕ И С БИРА! :)