XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: януари 2022

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

понеделник, 31 януари 2022 г.

ПЪЛНЕНА ПОГАЧИЦА С КАЙМА

 Комбинацията е между питка и кюфтенца и е чудесна.

Блюдото се приготвя бързо и се хапва с охота.

ПРОДУКТИ:

1 малка погачица

700 г кайма

1 средно голяма глава кромид лук

1 яйце

2 с. л. кисело мляко

сол, чубрица, черен пипер и кимион- на вкус

150 г кашкавал

150 г домати

зелена подправка- за декорация

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Питката се издълбава  като от горната коричка се оставя един кант с ширина около 2 см.

Каймата се омесва с нарязания лук, яйцето, млякото, солта и подправките.

С нея се пълни тестената кора.

Отгоре се нареждат доматени филийки.

Погачицата се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече до готовност на каймата.

Изважда се, поръсва се с настъргания кашкавал и се слага отново във фурната за неговото разтопяване.

Накрая се украсява със зелена подправка.

Оставя се малко да се охлади, нарязва се на парчета и се сервира.

/ От архивите 2014 г/

събота, 22 януари 2022 г.

ГЪРЧЕНА БАНИЦА

По рецептата на Иван Звездев!
Правя над 10 вида баници, но чак пък толкова лесна и изключително сочна баница не бях  нито правила, нито яла. 
Баница с ВОДА и БЕЗ НАБУХВАТЕЛ!!!
Доверете се и я направете.

ПРОДУКТИ:

1 пакет кори за баница

1 непълна каф. ч. олио

4 яйца

400 г сирене

200 г кисело мляко

200 мл вода

щипка сол- при необходимост

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Вземаме 3 листа от корите, поръсваме ги с олио и с част от натрошеното сирене.

Сгъваме ги на хармоника.

Поставяме ги в намазана с олио тава.

По същия начин процедираме и с останалите кори.

Нареждаме всичките

 в тавата и ги заливаме обилно с яйцата, разбъркани с млякото, водата и солта.

Печем в ниската част на предварително загрята на 180 градуса в продължение на 40 минути.


декември 2021 г


събота, 15 януари 2022 г.

САЛАТА С КАРТОФИ И МАЙОНЕЗА

Януари е месецът на многото имени дни.

Предлагам  салата, подходяща за зимните празнични трапези.

ПРОДУКТИ:

2 по- големи сварени картофа

3 кисели краставички

100 г сирене или кашкавал

2 сварени яйца

2 скилидки чесън

100 г майонеза

2 с. л. кисело мляко

свеж копър

сол- на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Настъргваме картофите на едро ренде.

Посоляваме ги.

От тях  оформяме блат като ги притискаме леко към чинията.

Правим смес от майонезата, млякото, настърганите краставички и млечния продукт.

Овкусяваме с пасирания чесън и нарязания копър, разбъркваме добре и разстиламе равномерно върху картофите.

Отгоре настъргваме яйцата.

Украсяваме салатата по наш вкус.

Сервираме на порции.


31. 12. 2021 г