XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: август 2014

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

понеделник, 25 август 2014 г.

ТУРСКИ ХЛЕБЧЕТА


        На тазгодишната почивка в Родопите се запознахме с едно турско семейство. Разбира се, че аз подхванах темата за тяхната кухня, която харесвам много.
Хората споделиха едни хлебчета, които направих. Останах очарована от тях.
Пекат се много бързо и стоят мекички два- три дни.

ПРОДУКТИ:
1 яйце
20 г жива мая
1/ 2 каф. ч. хладка  вода
1 каф. ч. кисело мляко
6 с. л. олио
1 ч. л  сол
1 ч. л. захар
3 ч. ч. брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Хлебопекарната омеси тестото. То бе много мекичко, но не лепнеше по ръцете.
Извадих го, разделих го на 4 парчета и оформих  продълговати питки.

От всяка питка разточих  тънко хлебче.
Наредих ги върху поръсена с малко брашънце теракотна плочка.
Оставих ги малко да се поотпуснат.
Не се мажат с нищо. Абсолютно натурални са.
Изпекох ги в загрята на 180 градуса фурна за около 20- 25 минути .
Хората казаха, че ги пекат на плоча, но аз нямам. Имам само теракотна.
 Прекрасни са!
 август 2014 г

ПЛЕТЕНА ПИТКА

Питка без повод, даже и не е помазана.
Заредих хлебопекарната по нейната си рецепта и току реших, че ще  извадя тестото и ще се позанимавам малко с него. Ей така, като човек без работа.
20 г жива мая
320 мл вода
2 с. л. олио
520 г брашно
1 непълна с. л. сол
1 с. л. захар

Средата е по тази плетка:


събота, 23 август 2014 г.

ДВУПЛАСТОВО РЕВАНЕ СЪС СМЕТАНА



  Днес реших да правя реване, но по рецепта на Иван Звездев. Що ли ми трябваше, ама на, нали съм упорита. Нямах никакво доверие в тези две чаени чаши мляко, които бяха посочени, но просто бях приумила и почнах. Получи се точно това, което предполагах- един вглетен блат. Спрях дотам, ядосах се и почнах второ бъркане, но вече по моята си рецепта.
Към нея включих и 1 к. ч. грис като бях убедена, че ще се получи добър резултат.

ПРОДУКТИ:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно / 100 г/
1 каф. ч. пшеничен грис
1 бакпулвер
2 ванилии

За сиропиране:
1 равна ч. ч. захар
2 ч. ч. вода

За слепване  и декорация:
500 мл течна сладкарска сметана
шоколад
плод
нес кафе
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбих яйцата със захарта до побеляване на висока степен на миксера. Сложих чашата с грис и брашното, в което предварително съм смесила набухвателя и ванилиите.
Доразбърках добре на ниска степен. Намазах с олио и поръсих с брашно правоъгълна тавичка с размери 20/ 30 см и изсипах сместа.
Изпекох реването в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен загар. Проверявах с дървено шишче. Извадих го, когато то вече излизаше сухо.
Блатът се оказа доста пухкав и дебеличък и взех решението да го срежа с конец на две и да слепя двете части със сметана. 
Обърнах го обратно и направих разрязването.
Сложих първата част и я сиропирах с половината сироп, който приготвих чрез сваряване на захарта и водата. И блатовете, и сиропът ми бяха охладени.
Половината сметана разбих с една щипка натрошено  нес кафе, за да промени малко цвета и вкуса си.
Наложих втората тестена част, сиропирах и нея и намазах реването отгоре с бялата сметана.
Декорирах съвсем набързо с плод и малко разтопен шоколад и приключих с днешните си сладкарски занимания.
 23 август 2014 г

петък, 22 август 2014 г.

РОДОПСКИ ПИТУРКИ

                     Много обичам да уча и пробвам нови рецепти и то типично български.
От посещението ми в Родопите научих няколко неща. 
Днес ще споделя първото. 
Тези родопски питурки са от Милка Брънзалова- баш родопчанка. 
Тя ми каза рецептата, даже ги опитах в заведението, в което тя работи. 
Много ми харесаха и нямах търпение да дойде времето, в което и аз ще ги направя.
Благодаря ти, Милче, за вкусните питчици! 
Да си жива и здрава и все така да споделяш с хората около теб!
На вид питурките изглеждат завъртяни и бавни, но съвсем не е така. Важното е да омесите тесто, което да не лепне и спокойно да работите с него. Останалото се нарежда. В крайна сметка ще имате едни уханни на масълце хлебчета, които можете да консумирате с всичко.
ПРОДУКТИ/ за около 10- 12 питурки/:
1 кг брашно
20 г мая
20 г сол
1 яйце
около 500 мл хладка вода
малко олио- за помазване в суров вид
краве масло- за помазване след изпичане

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтварям маята във водата.
 Пресявам брашното и в него правя кладенче. 
Там изсипвам течността и добавям солта и яйцето.
Меся меко тесто, но не лепкаво.
Разделям го на 10- 12 топчета. Може и на по- малко или повече в зависимост от това колко бройки и с какъв грамаж искам да са хлебчетата. 
Разплесквам ги леко с ръка или с помощта на точилка с големина на отворена длан и ги помазвам с малко олио.
 Навивам ги съвсем леко и не стегнато и ги оставям малко да се отпуснат. 
Започвам оформянето им, когато тестото вече е започнало да втасва, но не съвсем.
Развивам всяко топчица, донамазвам  с още малко мазнинка, раздърпвам я, за да стане тънка и по- голяма,  и  завивам на фитил, който дърпам и усуквам внимателно. 
Фитилът завивам на охлювче, като му подбождам крайщата, за да не щръкнат при печенето. 
Вземам точилката и разточвам охлювчетата на тънко с големина на съда, в който ще ги пека. 
Ако е на ламарина, няма значение, но ако е на сач или както в случая на тефлонов тиган- трябва да се съобразя. 
Така разточените питки пека на умерен огън от двете страни. 
Пекох ги на тиган, защото нямам сач. 
Жената каза, че може и на ламарина, а защо не и на плоча.
Изваждам питурката и веднага я намазвам с масълце. 
Това е цялата процедура. 
Печенето става по- бавно, иначе другото е просто като фасул.
Опитайте ги, горещо ги препоръчвам.
Може и да не ги мажете с нищо, а можете и с чесново олио. 
Всичко това е по ваш избор, вкус и преценка.

20 август 2014 г


вторник, 19 август 2014 г.

ЛЮТА ТУРШИЙКА С ЧУШЛЕТА, МОРКОВИ И КРАСТАВИЧКИ

Никак не съм привърженичка на пълните с Е- та фиксове на докторЪ  Йоткер, ама като рече моят съпруг, че иска , та иска да му направя три буркана така и аз кандисах.
Туршията се състои от сурови люти чушлета , нарязани краставички и моркови, малко целина и е залята с горещия фикс.
Нищо повече.
Вкусна е, не го отричам, ама не обичам пустите му консерванти.

19 август 2014 г.
....................................................................................................

8 август 2015 г

ЧОЛБУР

Изпълнението на тази автентична и семпла рецепта дължа на моята виртуална приятелка ЙОЛАНТА ДЕЛИБОЗОВА/ ЙОЛИ/. 
Благодаря ти, Йоли!
Много обичам да готвя достъпни български гозбици.
Хареса ми, топнах си с питка и сега мога да си легна честита :).
Единственото уточнение, което мога да направя от мое име е, че 
сложих 4 с. л. брашно, 
а водата ми бе 1 литър.
Всичко останало направих така, както ти си го описала.
19 август 2014 г.

понеделник, 18 август 2014 г.

СТУДЕНА ДОМАТЕНА СУПА " ГАСПАЧО"

Днешното ми предложение е за едно студено Гаспачо за горещи летни вечери.
Имам всички зеленчуци и то домашни. Защо тогава да не го пробвам?
Приготвих го снощи и много ни допадна. То си е вид салата, но в друг вид. Течен вид.
Охладете и изсърбайте с лъжицата.
ПРОДУКТИ / за две купички/:
500 г домати
1 тънка и крехка краставица
1 чушка
2 скилидки чесън
сол
черен пипер
олио
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Доматите ги минах през блендера. Ако нямах такъв уред, щях да ги пасирам.
Краставицата нарязах на ситно като за таратор, чушката- също.
Наситних и чесъна.
Овкусих с посочените подправки.
Охладих го и сервирах с чаша ракийца.
Разкош!

17 август 2014 г.

неделя, 17 август 2014 г.

" КОТЕШКИ СЛАДКИШ" С АНАНАС

Един студен десерт, който изиска време за приготвяне не повече от 5 минути. 
Идеята е на Хрипси Атанасова. 
Благодаря ти, Хрипси! 
Хапнахме го с охота. 


ПРОДУКТИ / за половин доза от оригиналната рецепта/:
150 г бисквити” Котешко езиче”
400 г заквасена сметана
2 с. л. кристална захар
1 каф. ч. орехови ядки
1/ 2 консерва Ананас от 600 г

За поръсване: 30- 40 г кокосови стърготини
/ Не се ползва желатин! /
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите начупвам на парченца, орехите ги смилам в блендера, а ананаса го изцеждам от сока и го режа на малки кубчета.
Разбърквам всичко това и го изсипвам в покрита със свежо фолио кръгла йенска тенджерка с размер на дъното 15 см в диаметър.
Покривам тенджерата с капака и я прибирам в хладилника за не по- малко от 12 часа.
При мен стоя през нощта, та докато спя  да не се изкуша да взема лъжицата и да започна да лапам.
След като измине определеното време се обръща върху тортена чиния.
Внимателно се отлепва фолиото и се поръсва със стърготините.
Сладкишът е сочен и с приятен вкус.
Консумира се студен.

16 август 2014 г.

СКУМРИЯ НА СКАРА

Днешният неделен обяд.
Лесен, семпъл, но завидно вкусен.
И малко картофена салатка- проста като фасул.
За нея картофките трябва само да са сварени, нарязани / или намачкани/  и овкусени със солчица, оцет, олио, кромид лук и  любима подправчица.
17 август 2014 г.

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ СЪС СУРОВИ ЧЕСНОВИ ДОМАТИ

Елементарни, но стават за другарче на ракийката в знойното лято.
Някога на село ги приготвяхме много и във времето продължих традицията.
Към доматите добавям сол, малко оцет/ може и без него/, олио, чесън и магданоз.
Нищо друго.

ПЕЧЕНИ ЧУШЛЕНЦА В ЧЕСНОВ СОС

Традиционни чушленца, без които не можем на масата.
Правят се толкова бързо. 
Печете и обърквате със сол, захар, оцет, олио, вода, чесън, копър, магданоз.
Прибирате в кутия с плътен капак и ядете колкото можете.
Добър апетит!


сряда, 13 август 2014 г.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА" ЗЕЛЕНО ЛЯТНО ИЗКУШЕНИЕ"



       Приготвям пилешките дробчета по различни начини- с лук, с чушки и домати, с месо и гъби… Сега реших да импровизирам нещо друго и се спрях на свежите тиквички и краставички, които отглеждаме в двора си. Не вярвате ли, че стават вкусни блюдата, в които има термично обработена краставица?!:)
 Опитайте, за да се убедите.
ПРОДУКТИ / за 4 порции/:
300 г пилешки дробчета
2 глави кромид лук
2 неголеми тиквички
2 крехки салатни краставици
сол на вкус
черен пипер
чубрица
прясна подправка за поръсване/ по ваше желание/
4- 5 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистих и измих дробчетата. Попарих ги във вряла вода и ги оставих да постоят в нея 5 минути. През това време те се стягат и се изцеждат от кръвта. Промих ги през гевгир със студена вода.
Изсипах ги в дълбока тенджера и ги запържих в мазнината и малко сол за не повече от 10 минути или до почти пълното изпаряване на водата.
По време на запържването бърках почти непрекъснато, за да не се закачат за съда.
Преди да започна обработването на дробчетата, нарязах зеленчуците по следния начин:
Кромид лук- на полумесеци
Тиквички- на тънки люспи
Краставици- на тънки кръгчета
Най- напред сложих лука, а две минути след него тиквичките и краставичките. Посолих още веднъж с малко солчица , овкусих ястието с чубрица и черен пипер и задуших всичко при често разбъркване за не повече от 10- 15 минути.
Получиха се много сочни и вкусни пилешки дробчета , с апетитен сос и …с дъх на лято.
Опитайте ги, сега му е времето :).
/ По желание можете да ги поръсите със зелена подправка по Ваш вкус/.
И не забравяйте за студената биричка или бяло винце, а никак не е зле да омесите и питка, с която да си топнете от соса.

петък, 8 август 2014 г.

ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ НА КУБЧЕТА

Простичка идея за много бързо пържене на този зеленчук- 
НА МАЛКИ КУБЧЕТА.
 Слагате ги в мазнината и няколко пъти ги разбърквате.
 И само това.
А после вече си ги гарнирате така, както ги харесвате.
8 август 2014 г.

сряда, 6 август 2014 г.

ПРЪЧИЦИ ОТ ТИКВИЧКИ - ПАНЕ

Бях си обещала да използвам идеята на Веси Казакова за тези панирани тиквички на фурна и снощи ги приготвих. 
Съпругът ми се впечатли много, явно не очакваше да се получи нещо добро. 
Ще напиша начина на приготвяне така, както аз го изпълних.
ПРОДУКТИ:
2 по- малки и крехки тиквички
около 1 каф. ч. брашно
2 яйца
40 г пармезан
100 г галета
сол
3 - 4 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквичките се режат на пръчици така, както е показано на снимката.
Осоляват се и се оставят малко да се отцедят.
Овалват се в брашно, след това се топят в разбитите яйца и накрая се овалват в размесените галета и пармезан.

Редят се върху намазнено дъно на тава " Делимано".
/ Указанията на Веси е да се пекат върху пекарска хартия/.
Отгоре ги напръсках с олио и ги изпекох в много гореща фурна на вентилатор до кафеникав загар.
Отвътре стоят много сочни, а панировката е приятно хрупкава.
Стават за мезенце, просто са много вкусни.
5 август 2014 г