Направих я с домашно приготвени еклери .
Стана малко по- бавно, но пък
си заслужаваше.
Комбинацията между блат, крем , еклери и заливка направих сама- по мой
вкус и виждане.
Тортата има привлекателен вид и приятен вкус.
ПРОДУКТИ :
ЗА БЛАТА:
1 яйце
2/ 3 ч. ч. захар
1 каф. ч. кисело
мляко
1 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
80 г стопено краве
масло
3 с. л. какао
ЗА КРЕМА НА ТОРТАТА:
3 жълтъка
300 мл прясно мляко
6 с. л. захар
50 г краве масло
2 с. л. брашно
200 г шоколад
200 г сметана
ЗА ЕКЛЕРИТЕ:
Тесто/ за 20 малки еклера/ :
200 мл вода
100 мл олио
щипка сол
200 г брашно
4 яйца
Крем :
500 мл прясно мляко
2 яйца
6 с. л. захар
3 с. л. брашно
2 ванилии
100 мл течна
сладкарска сметана
ЗА ЗАЛИВКАТА:
300 г натурален
шоколад
50 г масло или 3 с.
л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
БЛАТ:
Яйцето се разбива със
захарта. Добавя се млякото и какаото, а след тях и пресятото с бакпулвера
брашно. Накрая на тънка струя се изсипва и маслото. Бърка се до получаване на
еднородна смес, която се изсипва в разкопчаваща форма с диаметър 22 см, която
предварително е застлана с пекарска хартия.
Блатът се пече в
предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
КРЕМ:
Жълтъците се разбиват
със захарта. Добавя се брашното и това се разрежда чрез бъркане с млякото. Сварява се гъст крем . Отстранява
се от огъня и още, докато е горещ, към него се прибавя начупеният шоколад и
маслото. Бърка се до тяхното пълно стопяване.
Кремът се оставя да
се охлади. Сметаната се разбива на сняг и се изсипва лъжица по лъжица към него.
Обръща се много внимателно с помощта на дървета лъжица/ шпатула/ до получаване
на хомогенна смес.
ЕКЛЕРИ:
В тенджерка се слагат
да кипнат водата, олиото и солта. Съдът се сваля от котлона и към течността се
добавя енергично брашното. Бърка се до
получаване на гладко и еластично тесто, което се отлепва от стените на
тенджерката. Тестото се връща обратно на
котлона и се „ изпича” докато на дъното се получи бял пласт. Тестото се оставя
да се охлади и към него едно по едно се прибавят яйцата. Бърка се бързо с
дървена лъжица.
В покрита с пекарска
хартия тава се шприцоват малки еклерчета. Можете да сипвате от тестото с
помощта на лъжичка или пък да ги правите на гладки топчета като ги оформяте с
мокри ръце.
Еклерите се пекат в
предварително загрята на 200 градуса фурна до лек загар. По време на самото
печене фурната не се отваря.
КРЕМЪТ ЗА ЕКЛЕРИТЕ се
сварява от всички посочени продукти/ без сметаната/ така, както е описан
начинът за приготвяне и варене на крема
за самата торта.
Като се охлади се
смесва внимателно и леко с битата сметана.
С него се пълнят
еклерите, които предварително се разрязват леко отстрани с остро ножче.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
Блатът се сиропира
леко със захарен или карамелен сироп.
Отгоре се намазва с
част от крема.
Редят се еклерите, но
не съвсем плътно един до друг.
Покриват се отгоре и
отстрани с останалия крем.
Така оформената торта
се залива с шоколадовата глазура, която се приготвя като на водна баня се
стопява шоколадът, заедно с маслото/ олиото/.
Украсата е по ваше
желание.
..........................................................................
/ ОТ АРХИВИТЕ/