Много лека, вкусна и толкова полезна...:)
С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
неделя, 30 септември 2012 г.
петък, 28 септември 2012 г.
СИРОМАШКА ГЛОБЕНИЦА
Снощи ви призовах да дойдете и у дома да сготвите, защото нямам време, ама... никой не се отзова. Затова пък аз постъпих егоистично- развъртях се за кратко в кухнята, макар и в 22 часа, и спретнах набързо тази СИРОМАШКА ГЛОБЕНИЦА , а след нея и ПЪЛНЕНА ПОГАЧИЦА :). Направих ги и си ги изядохме само двамата с моЙто другарче :) :) :). А тя е много елементарна- изцедено домашно кисело млекце, 2 червени и 2 зелени печени чушчици от градината, скилидка чесънче и солчица. Никакви други екстри, ама знаете ли как си пийнахме по 50 г ракийца с нея??!:)
Наистина, не ви лъжа! :)
27 септември 2012 г
ПЪСТРА ПИТКА " ПРОЛЕТНО УХАНИЕ"
Пролет бе!
И
в душата ми бе пролетно. С нетърпение чаках
листните зеленчуци… Как да сложа на пиедестал кюфтета, пица или вафли
пред това природно изобилие на витамини и свежо пролетно ухание?! Освен, че
вече един месец приготвям за семейството
си „ зелени” блюда, не изхвърлям и отварата, получена при варенето на
копривата. Радвам се, че ще мога да пречистя организма си и да го заредя с
това, от което бе лишаван цяла зима. И вярвайте ми- престъпление е, ако
подминем този благодат :).
Пролетните празници настъпват тогава,
когато на трапезата вече има такава питка :).
Празник у дома е, когато има нещо
омесенко с витаминозните листни зеленчуци. Питката предлагам и на гостите си,
седнали на празничните трапези, и няма
някой, който да не я харесва .
ПРОДУКТИ:
За тестото / моето оригинално,
универсално и уникално :)/
500 г брашно
около 250 мл хладка
вода
1 пак суха мая на д-р
Йоткер
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 белтък
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
За плънката:
100 г крехки копривени
връхчета
100 г свеж лапад
100 г замразен спанак
/ със сигурност можете да го замените със
свеж, но тогава нека той да е 200 г /
десетина листа
киселец
/ можете да добавите
и няколко стръка зелен лук, но аз просто забравих, а го бях приготвила J/
магданоз
копър
150 г узряло сирене
3 яйца
сол на вкус
олио- за запържване и
задушаване на зеленчуците
/ количеството
нека да е по ваша преценка/
Допълнителни продукти:
още малко магданоз и
шепа олио- за потапяне на „ тичинките” и намазване на тавата
1 жълтък и малко вода
/ или олио/- за намазване на питата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти се замесва тесто, което се оставя да втаса около 1 час до удвояване на
обема му.
През това време се
приготвя плънката:
Копривата се измива, попарва
се и се вари в продължение на не повече от 5 минути.
Изцежда се напълно
през гевгир и върху дъска за рязане се накълцва с остър нож на ситно.
Лападът се измива и
се почиства от твърдата средна жилка.
Нарязва се.
Спанакът се
размразява и се изцежда много добре от водата, която пуска след процедурата.
/ ако е пресен се измива , почиства и нарязва/.
Киселецът също се
почиства от жилките и се нарязва.
Всичко това се слага
в олио и се запържва , след което се задушава, за не повече от десетина минути.
Посолява се на вкус,
но нека солта да не е много, тъй като и сиренето е солено.
Готовите вече зелении
се отстраняват от котлона, подправят се с магданоза и копъра и в тях се
натрошава сиренето.
Добавят се и яйцата, които предварително сте
сварили и нарязали на парченца.
Всичко това се
разбърква добре, но се внимава да не стане на каша.
Плънката се оставя да
се охлади, а през това време тестото трябва вече да е втасало.
……………………………………….
Намесете го отново до
получаване на гладка консистенция.
Отрежете 1 шепа от
него, от което количество накрая ще направите малки топчета / тичинките на
цветето/.
Останалото тесто
оформете на топка, която трябва да разточите с точилката. Олбата трябва да е
по- голяма от тавата, в която ще печете питката.
В средата на вече
разточената кора изсипете плънката и я разстелете внимателно и равномерно така,
че на около 7- 8 см на кората / откъм
външната и част/ да няма плънка.
Тази ненамазана част от кората загърнете върху
самата плънка така, че да застъпите краищата в средата.
Притиснете ги с вилица, за да няма изтичане на
съдържанието.
Намажете тавата
обилно с олио и много енергично поставете питката в нея като я обърнете
обратно, за да се скрият краищата и.
Вземете малко купа и
я сложете в центъра на месеницата.
Вземете остър нож и
направете 12 разреза от центъра към края на тавата, но трябва да оставите около
2 см до купата неразрязани.
Всяко отрязано парче
завъртете така, че плънката да се покаже и да остане отгоре. Завъртайте
листенцата в една и съща посока.
След като извършите
процедурата, с помощта на купичката
изрежете кръг в средата, който няма да ви е нужен в случая.
/ Аз го изпекох в тостера за сандвичи и се получи страхотна препечена
вкусотия :).
Ще получите един
празен кръг, който ще трябва да попълните с малки топчета, а за целта вие вече
сте оставили тесто.
Направете толкова
топчета на брой, колкото прецените, но знайте, че много добър ефект ще има, ако
те са наредени на „ два етажа” / едно върху друго/.
Всяко топче потапяйте
в олио, в което сте сложили и размесили нарязан магданоз.
Наредете ги плътно
едно до друго.
Уплътнете „тичинките”
с малко сиренце и намажете цялата питка с разбит жълтък и вода/ олио/.
Докато оформите
питата и … тя ще е почти втасала.
Оставете я още
десетина минутки да „довтаса”.
Изпечете я в предварително загрята на 180
градуса фурна за ОКОЛО 40 минути.
Извадете я и
внимателно я отстранете от тавата.
Сложете я върху скара
или кърпа.
Намажете я с мазнина
или я напръскайте мъничко с вода, ако желаете да е още по- мека и я завийте с друга /мека /кърпа.
След около 15 минути вие ще се насладите на невероятно вкусна, пухкава
и витаминозна пролетна питка с пълнеж :).
Ами… дано да ви хареса и със здраве да си я хапнете! :)
И нали съм изобретателна- тестеното кръгче, което изрязах заедно с плънката от средата на питата, го изпекох в тостера и на момента щерката получи вкусен " зелен" сандвич :).
НЕКА ВИ Е СЛАДКО! :)
вторник, 25 септември 2012 г.
ГЪБЕНА ПАЩИДА
Споделям с Вас нещо интересно, което
рядко можете да срещнете, а е толкова вкусно, че не бива да се подминава.
Печивото е от израелската кухня. То е нещо като солен пай с плънка или поне аз
така го оприличавам. За първи път го видях от една виртуална позната, след
което потърсих инфо, разговарях и с една жена, която е била в Израел и започнах
да го приготвям редовно. С пащидата ще очаровате гостите си, защото е нещо
различно и нетрадиционно за нашата
кухня, колкото и вкусна да е тя. Направих промяна от моя страна и вместо с
маргарин аз я правя с масълце.
ПРОДУКТИ:
1 пакетче краве масло- 100 г за тестото и 25 г за плънката
1 каф. л. сол
или 300 г пресни гъби
ФУСИЛИ ПО ИТАЛИАНСКИ
ПРОДУКТИ:
300 г фусили
150 г сух колбас
3 кисели краставички
100 г сладка царевица
1 малка пушена майонеза-
125 г
1 скилидка чесън
щипка черен пипер
пресен копър
сол- ако е необходимо
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам фусилите с
малко сол и олио, веднага ги промивам в гевгир под студена течаща вода и ги
омесвам с майонезата, нарязаните на ситно колбас, краставички и чесън. Овкусявам
с подправките и обърквам добре.
Това е. „Просто” като
фасул, но пък е много вкусничко :).
ГЪБЕНИ ФУСИЛИ С ЧЕСЪН И КОПЪР
7- 8 по- големи печурки
20 г краве масло
1 ч. ч. фусили
1 ч. л. пресен копър
2- 3 скилидки чесън
или щипка сух или гранулиран
1/ 2 зелена чушка
1/ 2 червена чушка
1/ 2 морков
2 с. л. олио
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам чушките и
моркова на дребни парченца и ги задушавам до омекване в олиото.
Почиствам , измивам,
обелвам и нарязвам на едри филии гъбите, които задушавам в маслото до пълното
изпаряване на водичката, която те си пускат. Следа като започнат да се пържат,
ги отстранявам от котлона и ги овкусявам с чесъна и копъра. Соля на вкус и
разбърквам добре.
Фусилите сварявам в
солена вода до готовност, като в нея сипвам малко олио, за да не слепят по
време на варенето. Промивам ги в гевгир под течаща студена вода, след което ги
смесвам с морковите, чушките и гъбите.
Разбърквам ги много внимателно и ги сервирам с питие, което душата ни иска :)
Добър апетит!
неделя, 23 септември 2012 г.
ПИЛЕ С ЦАРЕВИЦА И СМЕТАНА
Ето един аламинут.
И тук май направих от нищо нещо. В смисъл не, че е без пари, а защото това имах в наличност в хладилника. Намираше се едно печено на фурна пилешко бутче, даже и не толкова цяло, шепа сладка царевица от консерва и останала в кофичката заквасена сметана. Никаква философия, но пък мезенце за малко биричка или винце- защо не :).
ПРОДУКТИ: Вече са ви ясни :)! Като добавка- малко масло или олио. И солчица. Даже и бял пипер :). Може и чесън, но не помня аз слагах ли :(.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накъсах месцето и го запържих за минутка- две в малко мазнина. Сложих и царевицата. Обърнах я на четири- пет пъти в тигана, изсипах сметаната, овкусих с пипера и солта и ...хайде на масата. Нямаше кой да чака, времето бе напреднало, а съпругът ми трябваше да ходи нощна смяна на работа. А, забравих. Пропуснах. Снимах го, а после го отправих към масата:). Не, че ни стигна за вечеря. Не. Не стигна. То просто бе само за биричката или винцето, не помня вече в каква му беше ролята :). Мина и замина , но остави спомени. Бе добро, другото не е важно. И много бързо се приготвя, нали запомнихте?! :)
Да ви е сладко !
КРАВАЙ ЗА ОТКРИВАНЕТО НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ЗА МОИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ
Няма значение как е омесено тестото, важното е краваят да е направен с любов и желание :).
Споделям начина на нареждане, останалото го знаете.
Не, че и това не знаете, но нека го покажа :).
16 септември 2012 г
СИРЕНЕНА БАНИЦА С ОРИЗ
Най- напред ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!
Чувала съм, че в някои краища на България се прави И такъв вид баница. В нашия край не съм яла, но тази сутрин реших, че ще си направя такава, но по мое усмотрение. Купих от магазина Тракийски домашни кори, защото са по- плътни и по- надеждни за „ тежка” плънка, извадих сирене, извара, яйца и масло и започнах смело. Вярвах, че ще се хареса, защото родопския клин го ядем с охота. Не се почудих много, защото отдавна не бях правила нещо топло за закуска. Време ми бе, а и все пак днес е почивен ден, за който важат традициите, че в събота и неделя трябва да се поглезим с домашно приготвена храна .
Чувала съм, че в някои краища на България се прави И такъв вид баница. В нашия край не съм яла, но тази сутрин реших, че ще си направя такава, но по мое усмотрение. Купих от магазина Тракийски домашни кори, защото са по- плътни и по- надеждни за „ тежка” плънка, извадих сирене, извара, яйца и масло и започнах смело. Вярвах, че ще се хареса, защото родопския клин го ядем с охота. Не се почудих много, защото отдавна не бях правила нещо топло за закуска. Време ми бе, а и все пак днес е почивен ден, за който важат традициите, че в събота и неделя трябва да се поглезим с домашно приготвена храна .
Ето как я направих:
ПРОДУКТИ:
1 пакет „Тракийски домашни кори за баница”
1 ч. ч. ориз
200 г сирене
200 г извара
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 пак. краве масло / 125 г/
10 с. л. олио / мазнината трябва да е повечко, защото самите кори имат нужда от такава/
1 бакпулвер/ винаги ползвам сода за хляб, но сега пък исках да опитам и с бакпулвер/
1 ч. л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварих ориза и го промих в гевгир под течаща студена вода. Изцедих го и го сложих в дълбока купа. Към него добавих изварата, натрошеното сирене, леко разбърканите яйца, млякото, бакпулвера и солта. Разбърках плънката добре.В микровълновата фурна загрях двата вида мазнина / заедно в една купичка/ до стопяване на маслото.
Започнах същинското приготвяне на баницата.
Всяка кора намазах с 1 с. л. от мазнината и поръсих обилно с част от плънката.
Разнесох я леко с помощта на четчица, навих кората на руло и получените рула наредих плътно едно до друго в обилно помазана правоъгълна тава, която е от самата печка.
Поръсих така наредената баница с останалата мазнина и я сложих да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Извадих я след около 1 час, намазах я леко с масълце и я завих с мека кърпа.
След около 20 минути под кърпата имаше пухкава, много мекичка, сочна и доста вкусна домашна баница.
Отнесох от нея на село, където всички я харесаха. Мнението им бе, че оризът не се усеща, а просто дава плътност на печивото. Наистина е така и затова категорично си обещах, че отново ще я направя.
Опитайте я, ако искате, но с този вид кори. Може би ще е вкусна и с фините, но тогава тя ще хрупка, а в случая остана много мека.
Нека ви е вкусно! :)
22 септември 2012 г
ПРОДУКТИ:
1 пакет „Тракийски домашни кори за баница”
1 ч. ч. ориз
200 г сирене
200 г извара
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 пак. краве масло / 125 г/
10 с. л. олио / мазнината трябва да е повечко, защото самите кори имат нужда от такава/
1 бакпулвер/ винаги ползвам сода за хляб, но сега пък исках да опитам и с бакпулвер/
1 ч. л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварих ориза и го промих в гевгир под течаща студена вода. Изцедих го и го сложих в дълбока купа. Към него добавих изварата, натрошеното сирене, леко разбърканите яйца, млякото, бакпулвера и солта. Разбърках плънката добре.В микровълновата фурна загрях двата вида мазнина / заедно в една купичка/ до стопяване на маслото.
Започнах същинското приготвяне на баницата.
Всяка кора намазах с 1 с. л. от мазнината и поръсих обилно с част от плънката.
Разнесох я леко с помощта на четчица, навих кората на руло и получените рула наредих плътно едно до друго в обилно помазана правоъгълна тава, която е от самата печка.
Поръсих така наредената баница с останалата мазнина и я сложих да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Извадих я след около 1 час, намазах я леко с масълце и я завих с мека кърпа.
След около 20 минути под кърпата имаше пухкава, много мекичка, сочна и доста вкусна домашна баница.
Отнесох от нея на село, където всички я харесаха. Мнението им бе, че оризът не се усеща, а просто дава плътност на печивото. Наистина е така и затова категорично си обещах, че отново ще я направя.
Опитайте я, ако искате, но с този вид кори. Може би ще е вкусна и с фините, но тогава тя ще хрупка, а в случая остана много мека.
Нека ви е вкусно! :)
22 септември 2012 г
неделя, 16 септември 2012 г.
МЛЕЧЕН КРЕМ " АСОРТИ"
Добър да е денят ви,
мили дружки!
За мен е напрежение и тръпка от предстоящото в утрешния
ден. Кулинарията остана на последен план, но... тя не е най- важното нещо на
този етап.
Скромното ми предложение е един млечен крем АСОРТИ, който
не мога да ви кажа точно как съм го правила, па камо ли някакви пропорции. От
архивите е и е пълна импровизация- сметана, сладолед, кисело мляко, желатин,
ядки, шоколадови бонбони, конфитюр или сладко... Можете да го направите така,
както ви дойде на ума в момента :).
16 септември 2012 г
събота, 8 септември 2012 г.
МЕДЕЛИНИ
Винаги съм ги правила с пълнеж от
издълбаните трохи на меденките, прясно мляко, мед/ захар/ и краве масло, но
тръгвайки в знойното лято към морето
реших, че ще стъкмя и отнеса на детенце нещо, в което да няма какъвто и
да било крем. Та… издълбах си аз трохичките и ги смесих с плодов мармалад.
Какво по- хубаво от това да съчетаеш вкуса на мед, канела и мармалад?!
Самата рецепта за тестото е от една майка на мой ученик, с която детето се представи на медената фиеста в училище, но направих меденките двойно по- големи и им смених плънката- половината напълних с трохи и мармалад, а другата половина- само с мармалад:)
ПРОДУКТИ:
За тестото:
2 яйца
150 г мед
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 пакетче канела
2 ч. л. сода
1 пак. краве масло
брашно, колкото поеме
за средно меко тесто
За слепване:
- смес от 1 конфитюрено бурканче мармалад от сливи или подобно гъсто плюс издълбаните трохи
- само мармалад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти за самите меденки се омесва меко тесто.
Оформят се топчета и
се пекат в намазана и набрашнена тава в предварително загрята на 180 градуса
фурна.
Пекат се малко и се изваждат веднага при започване на
леко покафеняване
Още топли се дълбаят
с остро ножче.
Пълнят се с
приготвената смес за крема и се слепват две по две.
Колкото повече стоят,
толкова по- мекички стават.
Наистина са вкусни,
просто се топят в устата!
26 август 2012 г
петък, 7 септември 2012 г.
БЪРЗИ ДЕСЕРТНИ ВАРИАНТИ
БЪРЗАШ И НЯМАШ НИКАКВО ВРЕМЕ...
Ще идват гости, а ти не си до никъде, но ти се ще да покажеш нещо, приготвено у дома. Даже и десерт. Веднага! Идеята е готова! Тичай до кварталния магазин и вземи някакви рула. Няма значение какви са те. Ако са по- големи- нарежи ги на дебели филийки, а ако са по- малки- ползвай ги така. Вземи и банан и шоколад и направи рулата с кръгче банан върху тях и отгоре поляти с разтопен на водна баня шоколад. Поръси ги с каквото имаш и ако имаш. Можеш да направиш шоколадово- бананови пънчета и без рулца и отново ще останеш очарован. Повярвай, топят се в устата! :)
Ето и други снимки от процеса на приготвяне. Няма да обяснявам, защото няма какво. Те сами говорят :).
Ще идват гости, а ти не си до никъде, но ти се ще да покажеш нещо, приготвено у дома. Даже и десерт. Веднага! Идеята е готова! Тичай до кварталния магазин и вземи някакви рула. Няма значение какви са те. Ако са по- големи- нарежи ги на дебели филийки, а ако са по- малки- ползвай ги така. Вземи и банан и шоколад и направи рулата с кръгче банан върху тях и отгоре поляти с разтопен на водна баня шоколад. Поръси ги с каквото имаш и ако имаш. Можеш да направиш шоколадово- бананови пънчета и без рулца и отново ще останеш очарован. Повярвай, топят се в устата! :)
Ето и други снимки от процеса на приготвяне. Няма да обяснявам, защото няма какво. Те сами говорят :).
Абонамент за:
Публикации (Atom)