Пролет бе!
И
в душата ми бе пролетно. С нетърпение чаках
листните зеленчуци… Как да сложа на пиедестал кюфтета, пица или вафли
пред това природно изобилие на витамини и свежо пролетно ухание?! Освен, че
вече един месец приготвям за семейството
си „ зелени” блюда, не изхвърлям и отварата, получена при варенето на
копривата. Радвам се, че ще мога да пречистя организма си и да го заредя с
това, от което бе лишаван цяла зима. И вярвайте ми- престъпление е, ако
подминем този благодат :).
Пролетните празници настъпват тогава,
когато на трапезата вече има такава питка :).
Празник у дома е, когато има нещо
омесенко с витаминозните листни зеленчуци. Питката предлагам и на гостите си,
седнали на празничните трапези, и няма
някой, който да не я харесва .
ПРОДУКТИ:
За тестото / моето оригинално,
универсално и уникално :)/
500 г брашно
около 250 мл хладка
вода
1 пак суха мая на д-р
Йоткер
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 белтък
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
За плънката:
100 г крехки копривени
връхчета
100 г свеж лапад
100 г замразен спанак
/ със сигурност можете да го замените със
свеж, но тогава нека той да е 200 г /
десетина листа
киселец
/ можете да добавите
и няколко стръка зелен лук, но аз просто забравих, а го бях приготвила J/
магданоз
копър
150 г узряло сирене
3 яйца
сол на вкус
олио- за запържване и
задушаване на зеленчуците
/ количеството
нека да е по ваша преценка/
Допълнителни продукти:
още малко магданоз и
шепа олио- за потапяне на „ тичинките” и намазване на тавата
1 жълтък и малко вода
/ или олио/- за намазване на питата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти се замесва тесто, което се оставя да втаса около 1 час до удвояване на
обема му.
През това време се
приготвя плънката:
Копривата се измива, попарва
се и се вари в продължение на не повече от 5 минути.
Изцежда се напълно
през гевгир и върху дъска за рязане се накълцва с остър нож на ситно.
Лападът се измива и
се почиства от твърдата средна жилка.
Нарязва се.
Спанакът се
размразява и се изцежда много добре от водата, която пуска след процедурата.
/ ако е пресен се измива , почиства и нарязва/.
Киселецът също се
почиства от жилките и се нарязва.
Всичко това се слага
в олио и се запържва , след което се задушава, за не повече от десетина минути.
Посолява се на вкус,
но нека солта да не е много, тъй като и сиренето е солено.
Готовите вече зелении
се отстраняват от котлона, подправят се с магданоза и копъра и в тях се
натрошава сиренето.
Добавят се и яйцата, които предварително сте
сварили и нарязали на парченца.
Всичко това се
разбърква добре, но се внимава да не стане на каша.
Плънката се оставя да
се охлади, а през това време тестото трябва вече да е втасало.
……………………………………….
Намесете го отново до
получаване на гладка консистенция.
Отрежете 1 шепа от
него, от което количество накрая ще направите малки топчета / тичинките на
цветето/.
Останалото тесто
оформете на топка, която трябва да разточите с точилката. Олбата трябва да е
по- голяма от тавата, в която ще печете питката.
В средата на вече
разточената кора изсипете плънката и я разстелете внимателно и равномерно така,
че на около 7- 8 см на кората / откъм
външната и част/ да няма плънка.
Тази ненамазана част от кората загърнете върху
самата плънка така, че да застъпите краищата в средата.
Притиснете ги с вилица, за да няма изтичане на
съдържанието.
Намажете тавата
обилно с олио и много енергично поставете питката в нея като я обърнете
обратно, за да се скрият краищата и.
Вземете малко купа и
я сложете в центъра на месеницата.
Вземете остър нож и
направете 12 разреза от центъра към края на тавата, но трябва да оставите около
2 см до купата неразрязани.
Всяко отрязано парче
завъртете така, че плънката да се покаже и да остане отгоре. Завъртайте
листенцата в една и съща посока.
След като извършите
процедурата, с помощта на купичката
изрежете кръг в средата, който няма да ви е нужен в случая.
/ Аз го изпекох в тостера за сандвичи и се получи страхотна препечена
вкусотия :).
Ще получите един
празен кръг, който ще трябва да попълните с малки топчета, а за целта вие вече
сте оставили тесто.
Направете толкова
топчета на брой, колкото прецените, но знайте, че много добър ефект ще има, ако
те са наредени на „ два етажа” / едно върху друго/.
Всяко топче потапяйте
в олио, в което сте сложили и размесили нарязан магданоз.
Наредете ги плътно
едно до друго.
Уплътнете „тичинките”
с малко сиренце и намажете цялата питка с разбит жълтък и вода/ олио/.
Докато оформите
питата и … тя ще е почти втасала.
Оставете я още
десетина минутки да „довтаса”.
Изпечете я в предварително загрята на 180
градуса фурна за ОКОЛО 40 минути.
Извадете я и
внимателно я отстранете от тавата.
Сложете я върху скара
или кърпа.
Намажете я с мазнина
или я напръскайте мъничко с вода, ако желаете да е още по- мека и я завийте с друга /мека /кърпа.
След около 15 минути вие ще се насладите на невероятно вкусна, пухкава
и витаминозна пролетна питка с пълнеж :).
Ами… дано да ви хареса и със здраве да си я хапнете! :)
И нали съм изобретателна- тестеното кръгче, което изрязах заедно с плънката от средата на питата, го изпекох в тостера и на момента щерката получи вкусен " зелен" сандвич :).
НЕКА ВИ Е СЛАДКО! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар