XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СИРЕНЕНА БАНИЦА С ОРИЗ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 23 септември 2012 г.

СИРЕНЕНА БАНИЦА С ОРИЗ

Най- напред ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!
Чувала съм, че в някои краища на България се прави И такъв вид баница. В нашия край не съм яла, но тази сутрин реших, че ще си направя такава, но по мое усмотрение. Купих от магазина Тракийски домашни кори, защото са по- плътни и по- надеждни за „ тежка” плънка, извадих сирене, извара, яйца и масло и започнах смело. Вярвах, че ще се хареса, защото родопския клин го ядем с охота. Не се почудих много, защото отдавна не бях правила нещо топло за закуска. Време ми бе, а и все пак днес е почивен ден, за който важат традициите, че в събота и неделя трябва да се поглезим с домашно приготвена храна .


Ето как я направих:

ПРОДУКТИ:

1 пакет „Тракийски домашни кори за баница”
1 ч. ч. ориз
200 г сирене
200 г извара
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 пак. краве масло / 125 г/
10 с. л. олио / мазнината трябва да е повечко, защото самите кори имат нужда от такава/
1 бакпулвер/ винаги ползвам сода за хляб, но сега пък исках да опитам и с бакпулвер/
1 ч. л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварих ориза и го промих в гевгир под течаща студена вода. Изцедих го и го сложих в дълбока купа. Към него добавих изварата, натрошеното сирене, леко разбърканите яйца, млякото, бакпулвера и солта. Разбърках плънката добре.В микровълновата фурна загрях двата вида мазнина / заедно в една купичка/ до стопяване на маслото.
 Започнах същинското приготвяне на баницата.
Всяка кора намазах с 1 с. л. от мазнината и поръсих обилно с част от плънката.
Разнесох я леко с помощта на четчица, навих кората на руло и получените рула наредих плътно едно до друго в обилно помазана правоъгълна тава, която е от самата печка.
 Поръсих така наредената баница с останалата мазнина и я сложих да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна. Извадих я след около 1 час, намазах я леко с масълце и я завих с мека кърпа.
 След около 20 минути под кърпата имаше пухкава, много мекичка, сочна и доста вкусна домашна баница.




Отнесох от нея на село, където всички я харесаха. Мнението им бе, че оризът не се усеща, а просто дава плътност на печивото. Наистина е така и затова категорично си обещах, че отново ще я направя.
Опитайте я, ако искате, но с този вид кори. Може би ще е вкусна и с фините, но тогава тя ще хрупка, а в случая остана много мека.
Нека ви е вкусно! :)

22 септември 2012 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар