Специално я стъкмих
за 44- те летА, които на 19. 06 ме споходиха и ме намериха в много добро
здраве.
Благодаря на Бог за
това!
Пожелавам си още много такива години. Ще ги
изживея с най- голямо удоволствие :).
Направих комбинация от 2 рецепти:
1. Блатове на Пепа Стоева
2. Крем плюс ганаш на Веси Казакова.
Сърдечно им благодаря, защото аз
съм много калпава на тема ТОРТИ, но в случая с гордост мога да кажа, че съм
доволна от себе си и от полученото :).
Направих леки промени .
Няма да съм аз, ако
не го направя с която и да било рецепта :).
Представям нещата
такива, каквито аз ги направих.
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
180 г брашно
275 г захар
60 г какао (ползвах на д- р Йоткер)
8 г сода
8 г бакпулвер
щипка сол
2 яйца със стайна температура
140 мл гъст айран / мляко и вода 50 на 50/
75 мл олио
140 мл прясно и горещо кафе (ползвах нес )
ПРОДУКТИ ЗА КРЕМА:
300 мл + 100 мл течна
подсладена сметана
150 г шоколад (100 г черен и 50 г
млечен)
15 г желатин
1 каф. ч. пудра захар
ПРОДУКТИ ЗА ШОКОЛАДОВИЯ ГАНАШ:
150 г шоколад (100 г
черен и 50 г млечен)
100 мл течна подсладена сметана
1 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТА:
Загрявам фурната на
180 градуса .
С миксер разбивам
яйцата със солта и захарта. Добавям олиото, айряна и кафето.
Следват какаото и
брашното, в което предварително съм смесила набухвателите.
Готовата смес изливам в предварително покрита
с намазнена пекарска хартия разкопчаваща форма за торта.
Времето за печене е според големината на формата. Моята е с диаметър 22 см.
Изпече се за около 40
минути. За готовността му пробвам с дървено шишче – трябва да излиза сухо.
Готовият блат се оставя да се охлади
напълно (една нощ), след това се разрязва с остър и дълъг нож на три части .
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:
Желатинът се залива с
50 мл студена вода и след като набъбне се разтопява на водна баня. Загрява се
сметаната почти до завиране и в нея се добавя начупеният шоколад. Оставя се
така около 1 минута и с дървена лъжица се разбърква до хомогенна смес. Добавя
се и разтопеният желатин. Разбърква се добре.
Отделно се разбиват с
миксер до готовност 300 мл сметана с пудрата захар.
Добавя се
поизстиналата шоколадова смес.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ГАНАША И СГЛОБКА:
Нареждането на тортата е както следва:
-
блат
-
крем
-
блат
-
крем
-
блат
Приготвената дотук
торта се оставя в хладилника да стегне поне 2 часа.
Глазура: На водна баня се загряват сметаната и шоколадът до разтопяване.
Добавя се олиото и с половината смес се залива
тортата.
Прибира се в хладилника, за да стегне глазурата.
Останалият ганаш се прибира и той в хладилника, след което се разбърква добре
и се шприцова отгоре по ваше усмотрение. Можете да декорирате с
каквото пожелаете.
Хубаво е тортата да устои
добре и да се разреже и сервира на следващия ден. Така направих аз.
Да ви е благо!
:)
20 юни 2014 г.