XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 31 юли 2025 г.

СЕВЕРНЯШКА ПЪРЖЕНИЦА С ПИЛЕШКО

Вкусно лятно ястие, което се приготвя в Плевенския край. Още по- вкусно става, когато се приготвя с домашни зеленчуци.
ПРОДУКТИ : 300 г пилешки гърди 10 крехки чушки 1 кг розови домати 2 средно големи патладжана 1 по- малка глава чесън шепа магданоз сол- на вкус 1 ч. л. захар олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета и ги слагаме да престоят 30 минути в солена вода, за да отделят горчивината си. Изваждаме ги, измиваме ги със студена вода и ги подсушаваме. Пържим ги в сгорещено олио до получаване на приятен загар. С нож правим леки прорези на чушките и в същата мазнина изпържваме и тях. Оставяме ги да се охладят и ги обелваме. Пилешкото месо нарязваме на ивици, посоляваме го и го пържим в 4 с. л. олио.
Изваждаме ги и в същата мазнина изваряваме обелените и нарязани на дребно домати. В тях добавяме захарта и сол на вкус. Накрая ги овкусяваме с 2/ 3 от нарязания магданоз и нарязаните скилидки чесън.
След като сме изпържили патладжана, чушките и пилешкото месо, започваме подреждането на ястието по наше виждане в голяма чиния.
Отгоре поливаме всичко с чесновия доматен сос.
Поръсваме с останалия магданоз.
Оставяме ястието да се поохлади и го сервираме с топъл хляб. Още в началото на консумацията му ще си „ оближете пръстите”. 

петък, 25 юли 2025 г.

СЛАДЪК САЛАМ С ЛОКУМ И МЕД

Винаги съм правила сладкия салам само с бисквити, масло и орехи, но този път включих и въпросните благини. Всички, които го опитаха, го харесаха много, затова повторих неговото приготвяне. И вече знам, че ще има още и още...
ПРОДУКТИ: 150 г меки бисквити с масло „ Роден край” 150 г меки бисквити с какао „ Роден край” 100 г краве масло 50 орехови ядки 280 г локум 20 мл коняк или уиски 100 г мед 100 г сладко от ягоди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Смесваме натрошените на малки парчета бисквити, нарязания на дребни кубчета локум, блендираните орехи, стопеното масло, алкохола, меда и сладкото.
Разбъркваме добре и получената смес оформяме на руло.
Завиваме го и го стягаме в стреч фолио. Оставяме салама в хладилник за 24 часа, за да стегне напълно.
Изваждаме го, отвиваме го, нарязваме го на парчета и го поднасяме за консумация.

неделя, 20 юли 2025 г.

ЗАПЕКАНКА С КАШКАВАЛ И СМЕТАНА

Ястие, което е толкова лесно за изпълнение, а в същото време апетитно и засищащо. У дома винаги сме правили запеканките с яйца, но този път решихме приготвянето да е малко по- различно.
ПРОДУКТИ: 700 г картофи 200 пушени свински гърди 2 кисели краставички 200 мл сметана 200 г кашкавал сол 2 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Белим картофите, измиваме ги и ги нарязваме на кубчета.
Варим ги 20 минути и ги отцеждаме от водата. Вземаме правоъгълна тавичка с размери 30/ 20 см и я намазваме с олиото. Изсипваме картофите и ги поръсваме със сол. Върху тях подреждаме краставичките и бекона, нарязани и те на кубчета.
Заливаме със сметаната. С помощта на вилица съвсем леко разбъркваме всичко, за да се смеси добре.
Печем ястието 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изваждаме го, поръсваме го с настъргания кашкавал и го доизпичаме още десетина минути или до получаване на съвсем лек загар.
Оставяме го малко да се поохлади и го сервираме на порции.

четвъртък, 17 юли 2025 г.

ЛОДКИ ОТ ЧУШКИ С ЯЙЦА, СИРЕНЕ И ИЗВАРА

Много бързо ястие,приготвено от домашни чушчици! И завидно вкусно… А дали чушките ще са зелени или червени- това няма никакво значение. Въпросът е да ги отрежете по този начин, за да сте сигурни, че плънката ще остане вътре в тях.
ПРОДУКТИ: чушки яйца сирене извара сол черен пипер чубрица олио малко вода НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Почистваме чушките и ги разполовяваме по дължина. Правим смес от посочените продукти. Разбъркваме я добре и пълним „ лодките“. Слагаме ги в намазана с олио тава.
Поръсваме ги и отгоре с олио. Наливаме водата и ги печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност.

неделя, 13 юли 2025 г.

ЯБЪЛКОВ СЛАДКИШ С КОКОСОВО МАСЛО И РОЖКОВ

Бърз и вкусен сладкиш, съдържащ в себе си много здравословни продукти и в същото време БЕЗ захар.
ПРОДУКТИ: 4 яйца 60 г кокосово масло 150 г кисело мляко 80 г пълнозърнесто ръжено- пшенично брашно 50 г брашно от рожков 1 с. л. хуск 1 с. л. чия 2 бакпулвера 2 ябълки масло и мед- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ : Обелваме ябълките, почистваме ги от семената и ги нарязваме на кръгчета. Подреждаме ги в тава с диаметър 25 см, чието дъно сме намазали с масло и поръсили с мед.
Върху тях изсипваме тесто, което приготвяме по следния начин.
Разбиваме яйцата с миксер. Изсипваме стопеното кокосово масло и разбъркваме. Поетапно добавяме млякото, хуска, чията, брашното от рожков и пълнозърнестото брашно, което предварително сме смесили с набухвателя. Разбъркваме много добре. Печем сладкиша в предварително загрята на 180 градуса за около 30- 35 минути или до готовност. Изваждаме го, оставяме го да „ си почине” 5 минути и го обръщаме върху голяма чиния.
Сервираме го нарязан и леко топъл.

вторник, 8 юли 2025 г.

ОВЕСЕНА ПИЦА С ПИЛЕШКО

Лека и здравословна пица, която по вкус не отстъпва на традиционната. Тя е вариант за хората, които не искат или не могат да консумират пшенично брашно.
ПРОДУКТИ: За блата: 2 яйца 4 с. л. кисело мляко 6 с. л. смлени овесени ядки 1 бакпулвер сол- на вкус За гарниране: 3 малки домата 300 г пилешки гърди 30 г кашкавал 4 с. л. зехтин сух босилек черен пипер 2 с. л. зехтин сол- за месото
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Приготвяме блата като разбиваме яйцата със солта, млякото, овесеното брашно и бакпулвера. Изсипваме сместа в малка тава, намазана с 2 с. л. зехтин.
Върху нея нареждаме парченца домати и поръсваме с босилек.
Накрая слагаме и пилешкото месо, нарязано на хапки и посолено на вкус. Поръсваме така наредената пица с останалите 2 с. л. зехтин и със смлян черен пипер.
Печем я в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Изваждаме я, нареждаме отгоре парченца кашкавал и я слагаме във фурната обратно за още 5 минути.
Сервираме и консумираме пицата топла.

неделя, 6 юли 2025 г.

ЯБЪЛКОВИ МЪФИНИ БЕЗ ПЕЧЕНЕ

Изключително бърз и лек десерт, с който можете да зарадвате семейството си и вашите гости.
ПРОДУКТИ: 1 малък пакет какаови бисквити „ Роден край“ 60 г краве масло 1 каф. ч. орехови ядки 2 с. л. пудра захар 3 малки ябълки 1 непълна каф. л. канела За гарниране: сладкарска сметана орехови ядки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Счукваме бисквитите, смиламе орехите, стопяваме маслото, а ябълките ги обелваме и рендосваме на едро ренде. Слагаме всичко това в купа. Добавяме захарта и канелата.
Разбъркваме сместа добре. Разпределяме я във форми за мъфини, направени от плътно фолио. Притискаме внимателно.
Слагаме ги в хладилник, за да стегнат добре. Преди сервиране ги изваждаме от формите и ги обръщаме в десертна чиния. Ако евентуално са залепнали, срязваме формите. Гарнираме мъфините с бита сметана и орехова ядка.

вторник, 1 юли 2025 г.

СПАНАЧЕНА БАНИЦА С КОРИ НА САЧ

Превъзходна баница с мека външност и плътна плънка.
ПРОДУКТИ: 1 пакет Дунавски кори – на сач ЗА ПЛЪНКАТА: 1 връзка пресен лук 200 г спанак 5 яйца 300 г сирене 2 с. л. кисело мляко 1 бакпулвер пресен копър сол на вкус 1 непълна каф. ч. олио ………………………………………. 30 г краве масло НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Нарязаните спанак и лук запържваме в малко олио до извиране на течността, която спанакът ще пусне по време на топлинната обработка. Подправяме с копъра и сол – на вкус. Отстраняваме съда от котлона и оставяме зелениите да се охладят. Към тях добавяме леко разбитите яйца, натрошеното сирене, млякото и набухвателя. Всичко това разбъркваме за малко, за да не се разводни прекалено.
Разделяме плънката „ на око“ на три части. Разгъваме всяка кора и върху нея разпределяме 1/ 3 от сместа. Навиваме на рехаво/ не стегнато/ руло. По същия начин процедираме и а с другите 2 кори. Всяко руло разрязваме на 2 части. Нареждаме ги в намазана с олио правоъгълна тава. Суровата баница намазваме с малко олио и отгоре нареждаме парченца масло.
Печем я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 35 минути. Препоръката ми е да я наблюдаваме все пак, защото всяка фурна пече по различен начин.
При необходимост увеличаваме времето на печене, но отгоре задължително покриваме с хартия, за да не се препече. Ако е необходимо, включваме само долен реотан.

събота, 28 юни 2025 г.

СЛАДКИШ " ЛИМОНЕНА ПРОХЛАДА"

Един лек и сочен лимонен десерт, който може да се съхранява в хладилника за няколко дни. Изключително подходящ е за летните горещини.
ПРОДУКТИ за пандишпанов блат: 4 яйца 1 ч. ч. захар 1 ч. ч. брашно 2 ванилии 1 бакпулвер За заливка: 2 кофички кисело мляко 3,6 % 1 ч. ч. пудра захар 1 лимон- сок и кората За намазване на тавата: 1 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: С помощта на миксер и на висока степен разбиваме яйцата със захарта до получаване на пухкава смес. Лъжица по лъжица добавяме пресятото брашно, което предварително сме смесили с ванилиите и набухвателя, и разбиваме до неговото усвояване. Изсипваме сместа в намазана с олио правоъгълна тава с размери 20/ 30 см.
Печем блата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути или до момента, в който боцнем в него клечка за зъби и тя излезе суха. Оставяме го в тавата за около 5 минути и го изваждаме.
Охлаждаме го напълно. Приготвяме крема като с помощта на тел разбиваме млякото със захарта, сока от лимона и кората, нарязана на ситно. Заливаме блата и оставяме сладкиша в хладилник поне 3 часа, през което време течността от подсладеното вече мляко пропие в него.
Колкото повече стои на студено, толкова по- сочен и по- вкусен става.