Тръгвайки си от Америка,
моето момиче ми написа:
„ Не ми прави нищо сладко, защото след толкова
прекрасни десерти тук, няма от какво да се впечатля.”
Послушах. Не направих
нищо в първия ден от нейния престой.
Не направих и втория,
даж
е третия. Но до неговия край чух на два пъти колко са и се дояли някакви
домашни сладки.
Станах на сутринта и
погледнах продуктите си.
Реших да направя
някакви простички меденки.
Тя се събуди по обяд , влезе в кухнята и рече: „ Ааауу, колко
вкусно миришееее! Какво печеш ?” :)
Та такива ми ти
работи... нашенски.
Спретнах меденките,
тя си хапна сладко, сладко/ да и е здраве/, даже сложихме в кутия и за София.
Снощи се обади, че
всичко е изядено.
Няма да ви занимавам
повече, но просто исках да упомена как нямаше да я впечатля с нищо. Тя сякаш бе
забравила, че най- простичките нещица са най- сладки и свидни и че при мама е
най- сладко...
ПРОДУКТИ / за около 30 двойни меденки като на снимката/:
2 големи или 3 малки
яйца
1 ч. ч. захар
1 каф. ч. мед
1 ч. ч. олио
1 с. л. оцет
1 пакетче готова смес
за меденки от Кауфланд, която можете да замените с 1 равна с. л. сода и 10 г
канела
550 г брашно + още
30- 50 г за намесване на тестото
За слепване: гъст мармалад по ваше желание
За овалване: смлени орехи или кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти се замесва меко тесто, но не лепкаво.
Оставя се за около 15
минути в хладилника, за да се стегне малко.
Обилно се поръсва
плот с брашно и там тестото се разточва на кора с дебелина около 5- 6 мм.
Изрязва се с формичка
за сладки.
Фигурките се редят на
разстояние в тава с незалепващо покритие или в друга, която сте покрили с
пекарска хартия.
Пекат се до съвсем
леко бледо розово. Ако ги препечете, те ще останат твърди.
Слепват се две по две
с мармалад и кантовете им се овалват в смлените орехи или в кокосови
стърготини. А защо не и в шоколадови пръчици.
Колкото повече време
стоят, толкова по- мекички стават.
5 октомври 2014 г