Скоро не бях готвила с любимата ми тученица и се бях затъжила, че тя ще прерасне в двора и побързах да си набера и измисля още нещо с нея. Ооо, разбира се, че ще е нещо месено, обожавам тесто със зелении. И така...Набрах тревата- зеленчук, омесих си тестенце и пекарната за хляб и врйътнах ей това нещичко.
Оформих го като лучник, но без
вътрешни олби, а само с две- долна и горна кора.
Ползвам малко тесто, защото го
обичаме печивото по- тънко.
За предпочитане е, защото е със сезонна и здравословна зелена
плънка.
ПРОДУКТИ:
Тесто / видът му е по
ваше желание/ , замесено от 250 брашно
За плънката:
150 г изчистена
тученица
1 глава кромид лук
150 г зряло сирене
2 яйца
сух джоджен
свеж магданоз
сол на вкус
3- 4 с. л. олио
За намазване на тученика:
1 яйце
1 с. л. кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА:
Нарязаните лук и
тученица се запържват за 5 минути в олиото.
Солят се на вкус.
Отстраняват се от
котлона и към тях се добавят натрошеното сирене и подправките.
Сместа се оставя да
се охлади и в нея се слагат разбитите яйца.
ПРИГОТВЯНЕ НА ТУЧЕНИКА:
Тестото се разделя на
две топки.
Едната, която ще се
ползва за долната кора, трябва да е по- голяма. Тя се разточва и се полага
върху дъното и стените на намазана с малко олио тава с диаметър 32 см. Краищата
на кората трябва да останат поне 2 см извън тавата.
Разстила се плънката,
а върху нея се полага и втората, по- малката разточена кора.
Контурът на втората кора се навлажнява с малко вода и
отгоре се похлупват краищата на долната.
Водата се използва, за да прилепнат краищата
добре и да не се повдигнат по време на печенето.
Тученикът се намазва
със смес, която се прави от разбитото яйце с млякото.
Пече се в
предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути.
Изважда се и се
оставя да се охлади.
Получава се апетитно
и много меко солено печиво.
Добър апетит!
10. 07. 2015 г