След като
има баница с тиква защо да няма и с моркови?
Замислих се и реших да пробвам по традиционната рецепта за тиквената баница.
Оказа се, че този полезен
зеленчук напълно замества тиквата, дори баницата с него става по- плътна и
сладка.
Самата тя е
постна и е изключително подходяща за този период от годината.
ПРОДУКТИ:
400 г кори за баница
600 г моркови
1 непълна каф. ч. олио
1 непълна ч. ч. орехи
1 ч. ч. захар
канела- по желание
пудра захар за
поръсване- по желание
НАЧИН
НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме морковите и
ги настъргваме на едро ренде.
Орехите смиламе в блендер.
Вземаме по две кори,
които внимателно накапваме с олио.
Върху горната
поръсваме част от морковите, по 2 с. л. захар, орехи и
малко канела.
Подгъваме корите от
двете къси страни малко навътре и ги навиваме на руло.
Нареждаме рулата едно
до друго в правоъгълна тава, намазана с олио.
Отгоре ги намазваме с
вода, а след това с олио.
Печем баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна
до получаване на лек и приятен загар.
Оставяме я леко да се
поохлади, след което по желание я поръсваме с пудра захар.
ноември 2021 г