Всеки разбра, че обожавам тиквички и си ги готвя по най- различни
начини.
Често правя обикновен огретен, но в случая зеленчукът е реден.
Исках отрязаните парчета при сервиране да приличат на торта и успях да
постигна целта си.
Нали ястието най- напред радва окото, а след това ни храни.
Та поради тази причина ми се пораждат разните му там идейки.
4 средно големи
тиквички
200 г твърдо сирене
подправки по желание-
чесън, копър, чубрица…черен пипер... изберете си ги вие
сол
5- 6 с. л. олио
За заливката:
4 яйца
1 кофичка кисело
мляко
малко солчица
свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквичките се
нарязват на тънки кръгчета и се нареждат на няколко реда в намаслена тава/ със застъпване на самите парчета/, като
след всеки ред се ръси натрошено сиренце плюс подправки.
След нареждането се
поръсва останалата мазнина и се полива с разбитите със сол и кисело мляко яйца.
Ястието се пече в
предварително загрята на 180 градуса фурна до приятна коричка.
Не печете на силна фурна, защото
отгоре ще загори, а по средата тиквичките ще останат сурови.
При 180 градуса остават сочни, но
не хрупкави.
При сервирането поръсете порцията с пресен магданоз.
От архивите: 2013 г.