XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: май 2014

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

сряда, 21 май 2014 г.

ТОРФЕН СЛАДКИШ



Рецептата е стара. 
Видях я във в- к „ Лакомник” с автор Мария Ташева от Пловдив.
           Този сладкиш би се харесал на хората, които обичат извара, а на други- не. Казвам го, защото на мен и на дъщеря ми много ни допадна, но на останалите- не съвсем.
Откровена съм, наистина.
А на мен ми беше един такъв… нежен, уханен на масълце и много лекичък.
Хареса ми още и заради това, че се приготвя много лесно.

ПРОДУКТИ:
За блата:
400 г брашно
250 г масло
3- 4 с. л. какао
100 г захар

За плънката:
4 яйца
150 г захар
100 г кисело мляко
500 г извара
2- 3 ванилии
2- 3 с. л. брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите за блата се смесват в голям съд, като маслото трябва да е на стайна температура. Разбъркват се добре и се претриват, за да станат на трохи.
Отделно се разбиват продуктите за плънката, след което се пасират с пасатор, за да се получи хомогенна смес.
Във форма с отделящо се дъно, леко намазнена, се изсипват половината от какаовите трохи и се оформя блат.
Отгоре се изсипва сместа за плънката и се завършва с посипване на останалите трохи.
Сладкишът се пече  в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 50 минути.
Нарязва се след пълното му охлаждане.
Колкото повече стои в хладилника, толкова по- хубав става.
 16 май 2014 г.

неделя, 11 май 2014 г.

ПЕЧЕНО ПИЛЕ С ЛУК, ЧУШКИ И ДОМАТИ



Това ястие може да се приготви и с пресни зеленчуци, но през зимата и по това  време на годината аз го правя с лютика от буркан, защото имам такава в мазето, направена от печени домашни чушки и домати.
Гозбицата става сочна и много вкусна.
Ако не сте на диета, можете да си топнете в нея и с хлебец.
Чудесно е!
ПРОДУКТИ:
1 пиле/ на порции/ , бутчета или каквото и да е пилешко месо
1 компотен буркан с домашна лютика
2 глави кромид лук
пресен магданоз
сол на вкус
олио- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Елементарен!
Намазнявате тавата, в която ще печете ястието, и в средата редите осоленото месо.
Около него изсипвате лютиката, смесена с нарязания лук.
Не се добавя допълнително мазнина, защото месото си пуска такава.
Печете до готовност на месото.
Поръсвате с наситнения магданоз и консумирате с кеф :).

петък, 2 май 2014 г.

БАЛАТОНКИ / КРЕНВИРШКИ В ХРУПКАВА ТЕСТЕНА ЛАПА/


Традиционен начин за приготвяне на този вид тестени закуски.
Много старо и добро  предложение, което не един път съм приготвяла.
Лошото е само, че кренвиршите вече не са онези, които помня от детството си, и напоследък спрях да ги правя. 
За съжаление!
                                                   А толкова много ги обичаме... :( 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
500 г брашно
20 г жива мая
250 мл хладка вода
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
За плънка:
6 кренвирша „ Градус” или " Житница"
За намазване на тавата и балатонките:
олио
За поръсване:
шарена сол / по желание/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесва се тесто и веднага се разточва на кора.
 Разрязва се на 18  лентички.
 Кренвиршите се нарязват на три /по дължина/ .
Лентичките се увиват около балатонките така, както ви харесва.

Отгоре се помазват с олио и се поръсват с шарената сол.
Редят се на разстояние в намазнена тава.




Оставят се около 30 минути да втасат.

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на лек и приятен загар, някъде около 35- 40 минути.
След изваждане, ако искате да са ви мекички,  се намазват с олио и се покриват с мека кърпа.
Не ги мажете с нищо и не ги покривайте , ако искате те да останат хрупкави.
Направете ги така, както ги предпочитате за консумация.