Рецептата е стара.
Видях я във в- к „ Лакомник” с автор Мария Ташева от Пловдив.
Този сладкиш би се
харесал на хората, които обичат извара, а на други- не. Казвам го, защото на
мен и на дъщеря ми много ни допадна, но на останалите- не съвсем.
Откровена съм, наистина.
А на мен ми беше един такъв… нежен, уханен на масълце и много лекичък.
Хареса ми още и заради това, че се приготвя много лесно.
ПРОДУКТИ:
За блата:
400 г брашно
250 г масло
3- 4 с. л. какао
100 г захар
За плънката:
4 яйца
150 г захар
100 г кисело мляко
500 г извара
2- 3 ванилии
2- 3 с. л. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Продуктите за блата
се смесват в голям съд, като маслото трябва да е на стайна температура.
Разбъркват се добре и се претриват, за да станат на трохи.
Отделно се разбиват
продуктите за плънката, след което се пасират с пасатор, за да се получи
хомогенна смес.
Във форма с отделящо
се дъно, леко намазнена, се изсипват половината от какаовите трохи и се оформя
блат.
Отгоре се изсипва
сместа за плънката и се завършва с посипване на останалите трохи.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна в
продължение на 50 минути.
Нарязва се след
пълното му охлаждане.
Колкото повече стои в хладилника, толкова по- хубав става.
16 май 2014 г.