С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
събота, 11 януари 2025 г.
ПИЛЕ ФРИКАСЕ С ПЕЧУРКИ
Обикновено приготвям традиционно пиле фрикасе, но в случая то е и с гъби. Те бяха определени за гъбена супа, а в последните мигове преди да ги сложа да се готвят, отидоха в тенджерата за тази манджа.
ПРОДУКТИ:
бялото месо на 1 замразено пиле
250 г печурки
2 с. л. олио за тяхното задушаване
За соса:
3 - 4 с. л. брашно
част от бульона, в който е вряло месото
2 жълтъка
1 ч. ч. кисело мляко
сол на вкус
черен пипер
целина- много подходяща за фрикасето
3 с. л олио
30 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме месото и го оставяме да се отцеди и охлади.
В тенджера задушавам гъбите в посоченото количество олио и малко сол до момента, в който те започнат да се пържат.
Изваждаме ги, слагаме другото олио и запържваме брашното в него.
Разреждаме с пилешкия бульо, а количеството определяме взависимост от това колко ще искаме да ни е гъста манджата.
Оставяме соса да поври десетина минути.
Застройваме го с двата разбити жълтъка и киселото мляко, слагаме и разбъркваме в него маслото, овкусяваме го с черния пипер и добавяме накъсаното на парчета месо, заедно с гъбите.
Разбъркваме отново добре и оставяме ястието да " клокне".
Поръсваме ястието с целина и го сервираме.
четвъртък, 9 януари 2025 г.
КРЕМ ПИТА
Един сочен десерт, приготвен от кори за баница , крем и гарнировка по желание.
ПРОДУКТИ:
3 фини кори за баница
30 г краве масло
За крема:
2 яйца
500 мл прясно мляко
2 яйца
5 с. л. захар
30 г масло
2 ванилии
3 с. л. с лек връх брашно
200 мл течна сладкарска сметана
гарнировка – по желание
/ В случая е от орехи и шоколад/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземаме разкопчаваща се форма с диаметър 22 см и я намазваме с масло.
Нареждаме накъсаните на едри парчета и намазани със стопено масло кори.
Печем ги за около 12 минути в предварително загрята на 200 г фурна.
Приготвяме крема като кипваме 400 мл от млякото със захарта.
В него чрез непрекъснато бъркане изсипваме разбитите с миксер яйца, брашно и 100 мл мляко.
Варим крема до неговото сгъстяване.
Отстраняваме го от огъня и в него слагаме маслото.
Разбъркваме много добре до неговото пълно усвояване.
Охлаждаме го като често разбъркваме, за да не хване коричка.
Разбиваме сметаната с миксер и лъжица по лъжица я добавяме към напълно охладения крем.
Получената смес изсипваме върху корите.
Отгоре гарнираме по желание.
В случая смлях в блендер орехови ядки и настъргах млечен шоколад.
Оставяме крем питата в хладилник в продължение на 24 часа, за да омекнат корите и се втвърди крема.
Сервираме сладката пита, нарязана на парчета.
сряда, 8 януари 2025 г.
МАЙОНЕЗЕНА БАНИЦА С РЯЗАНИ КОРИ
Една доста сполучлива баница.
Наложена е по най- бързия начин, но по малко по- нетрадиционен начин.
Идеята за рязаните кори е от моята сестра, а добавката на майонеза- моя.
ПРОДУКТИ:
1 пакет фини кори за баница
2 яйца
300 г сирене
250 г майонеза
300 мл газирана вода
2 с. л. олио
30 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвянето на баницата е изключително лесно.
Разбиваме яйцата с помощта на миксер.
В отделна купа разбиваме майонезата с газираната вода.
Събираме двете смеси и разбъркваме добре.
Корите, които са навити на руло, нарязваме с ножица на лентички.
Ширината им трябва да е около 1 см.
Слагаме ги свободно / с въздух между тях/ в правоъгълна тава, чието дъно сме намазали с олио.
Върху тях натрошаваме на едри бучици сиренето.
Отгоре поливаме с майонезената смес.
Завършваме приготвянето на баницата с наредени парченца масло.
Печем я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 35- 40 минути.
Изваждаме я , когато установим, че тя е придобила приятен загар.
Охлаждаме я малко и я сервираме топла, нарязана на парчета.
Става наистина вкусна и сочна.
вторник, 7 януари 2025 г.
ЗАПЕКАНКА С КАЙМА И ЯЙЦА
Бързо и засищащо ястие, подходящо за вечеря в забързаното ежедневие.
Като гарнитура към запеканката можем да сложим печени или сурови зеленчуци.
ПРОДУКТИ:
500 г кайма смес / 50 % свинско и 50% телешко/
1 средно голяма глава кромид лук
5 скилидки чесън
1 каф. ч. галета
5 яйца
хималайска сол- на вкус
щипка млян черен пипер
шепа нарязан свеж магданоз
3 с. л. олио
около 50 мл вода
НАЧИНА НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме лука и чесъна на дребно и ги запържваме в тиган със сгорещеното олио.
Добавяме водата, разделена на три части, за да омекнат двата вида лук по- бързо.
Слагаме каймата, посоляваме я и запържваме и нея, докато се разпадне на малки парченца.
Отстраняваме тигана и овкусяваме с черния пипер и нарязания на ситно магданоз.
Добавяме галетата и леко разбитите яйца.
Разбъркваме сместа и я изсипваме в малка правоъгълна тавичка, покрита с пекарска хартия.
Печем ястието в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 30 минути.
Изваждаме запеканката и я оставяме малко да се поохлади.
Нарязваме я на парчета и я сервираме с гарнитура по желание.
понеделник, 6 януари 2025 г.
НАЙ- ШОКОЛАДОВОТО БРАУНИ
На любителите на шоколадовите десерти това брауни ще допадне много.
То е с напукана и хрупкава коричка и с приятна мека вътрешност.
Приготвянето му е бързо и много лесно.
ПРОДУКТИ:
4 яйца
1 ч. ч. захар
200 г краве масло
250 г шоколад / аз ползвам натурален и млечен/
100 г смлени орехи
150 г брашно
1 каф. л. есенция Ванилия
1 каф. л. есенция Ром
1 с. л. олио- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Като за начало стопяваме шоколада с маслото на водна баня.
Оставяме сместа да се охлади като я разбъркваме 3- 4 пъти.
С помощта на миксер разбиваме яйцата със захарта.
Добавяме орехите, есенцията и брашното като бъркаме бавно.
Накрая изсипваме и шоколадовата смес.
Разстиламе готовата смес в правоъгълна тава с размери 20/ 30 см и незалепващо дъно, която предварително сме намазали с олиото.
Печем браунито в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.
Не трябва да забравяме, че този важен процес зависи от точната големина на тавата и начина на печене на печката.
Ако малко го препечем, то ще стане със суха вътрешност.
Охлаждаме десерта напълно и след това го нарязваме на малки парчета.
При правилно съхранение той може да издържи до 1 седмица.
неделя, 5 януари 2025 г.
ГЪБЕНА КАША
Една семпла гъбена каша за душата на всеки.
Освен това тя е засищаща храна, но в същото време гъбите в нея внасят съвсем малко калории.
ПРОДУКТИ:
500 г печурки
1 малка глава кромид лук
3 скилидки чесън
шепа свеж копър
щипка млян пипер меланж
50 г краве масло
5 с. л. олио
3 с. л. брашно
1 гъбен бульон
1 литър вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме двата вида мазнина и в тях запържваме нарязаните на едро гъби, нарязаните на ситно лук и чесън, и дръжките на копъра.
Готвим ги до изпаряване на течността и до добиване на златист загар.
Освобождаваме място в средата на съда и слагаме брашното.
Бъркаме за кратко и започваме да наливаме предварително разтворения бульон във водата- на части и до пълното му изчерпване.
Получаваме каша със средна гъстота.
Поръсваме я с прясно смлян пипер меланж.
Сервираме гъбеното ястие топло.
събота, 4 януари 2025 г.
ПИЛЕШКА СУПА С КИНОА
Здравословна, лека, засищаща и много приятна на вкус супа.
В случая заместител на фидето е киноата.
ПРОДУКТИ:
500 г пилешки гърди
2 по- големи картофа
2 моркова
1 голяма глава кромид лук
1 зелена чушка
1 тиквичка
1 непълна каф. ч. киноа
6 с. л. олио
2 литра вода
хималайска сол- на вкус
чубрица
млян черен пипер
куркума
магданоз
За застройка:
1 жълтък
1 непълна каф. ч. кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Запържваме леко нарязаните на дребно лук и чушка и настърганите моркови.
За малко слагаме да се запържи и месото, нарязано на хапки.
Посоляваме на вкус.
Наливаме водата.
Слагаме тиквичките и картофите, нарязани на кубчета.
Оставяме всичко да ври 10 минути.
След това добавяме измитата в три води киноа.
Подправяме с чубрицата, черния пипер и куркумата.
Оставяме супата да ври още 20 минути.
Застройваме я с разбитите мляко и жълтък.
Сервираме пилешката вкусотия топла, поръсена с нарязан магданоз.
Абонамент за:
Публикации (Atom)