Страници

събота, 11 януари 2025 г.

ПИЛЕ ФРИКАСЕ С ПЕЧУРКИ

Обикновено приготвям традиционно пиле фрикасе, но в случая то е и с гъби. Те бяха определени за гъбена супа, а в последните мигове преди да ги сложа да се готвят, отидоха в тенджерата за тази манджа.
ПРОДУКТИ: бялото месо на 1 замразено пиле 250 г печурки 2 с. л. олио за тяхното задушаване За соса: 3 - 4 с. л. брашно част от бульона, в който е вряло месото 2 жълтъка 1 ч. ч. кисело мляко сол на вкус черен пипер целина- много подходяща за фрикасето 3 с. л олио 30 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Сваряваме месото и го оставяме да се отцеди и охлади. В тенджера задушавам гъбите в посоченото количество олио и малко сол до момента, в който те започнат да се пържат. Изваждаме ги, слагаме другото олио и запържваме брашното в него. Разреждаме с пилешкия бульо, а количеството определяме взависимост от това колко ще искаме да ни е гъста манджата. Оставяме соса да поври десетина минути. Застройваме го с двата разбити жълтъка и киселото мляко, слагаме и разбъркваме в него маслото, овкусяваме го с черния пипер и добавяме накъсаното на парчета месо, заедно с гъбите.
Разбъркваме отново добре и оставяме ястието да " клокне". Поръсваме ястието с целина и го сервираме.

четвъртък, 9 януари 2025 г.

КРЕМ ПИТА

Един сочен десерт, приготвен от кори за баница , крем и гарнировка по желание.
ПРОДУКТИ: 3 фини кори за баница 30 г краве масло За крема: 2 яйца 500 мл прясно мляко 2 яйца 5 с. л. захар 30 г масло 2 ванилии 3 с. л. с лек връх брашно 200 мл течна сладкарска сметана гарнировка – по желание / В случая е от орехи и шоколад/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Вземаме разкопчаваща се форма с диаметър 22 см и я намазваме с масло. Нареждаме накъсаните на едри парчета и намазани със стопено масло кори. Печем ги за около 12 минути в предварително загрята на 200 г фурна.
Приготвяме крема като кипваме 400 мл от млякото със захарта. В него чрез непрекъснато бъркане изсипваме разбитите с миксер яйца, брашно и 100 мл мляко. Варим крема до неговото сгъстяване. Отстраняваме го от огъня и в него слагаме маслото. Разбъркваме много добре до неговото пълно усвояване. Охлаждаме го като често разбъркваме, за да не хване коричка. Разбиваме сметаната с миксер и лъжица по лъжица я добавяме към напълно охладения крем. Получената смес изсипваме върху корите.
Отгоре гарнираме по желание. В случая смлях в блендер орехови ядки и настъргах млечен шоколад.
Оставяме крем питата в хладилник в продължение на 24 часа, за да омекнат корите и се втвърди крема.
Сервираме сладката пита, нарязана на парчета.

сряда, 8 януари 2025 г.

МАЙОНЕЗЕНА БАНИЦА С РЯЗАНИ КОРИ

Една доста сполучлива баница. Наложена е по най- бързия начин, но по малко по- нетрадиционен начин. Идеята за рязаните кори е от моята сестра, а добавката на майонеза- моя.
ПРОДУКТИ: 1 пакет фини кори за баница 2 яйца 300 г сирене 250 г майонеза 300 мл газирана вода 2 с. л. олио 30 г краве масло НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Приготвянето на баницата е изключително лесно. Разбиваме яйцата с помощта на миксер. В отделна купа разбиваме майонезата с газираната вода. Събираме двете смеси и разбъркваме добре. Корите, които са навити на руло, нарязваме с ножица на лентички.
Ширината им трябва да е около 1 см.
Слагаме ги свободно / с въздух между тях/ в правоъгълна тава, чието дъно сме намазали с олио.
Върху тях натрошаваме на едри бучици сиренето.
Отгоре поливаме с майонезената смес. Завършваме приготвянето на баницата с наредени парченца масло.
Печем я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 35- 40 минути. Изваждаме я , когато установим, че тя е придобила приятен загар.
Охлаждаме я малко и я сервираме топла, нарязана на парчета. Става наистина вкусна и сочна.

вторник, 7 януари 2025 г.

ЗАПЕКАНКА С КАЙМА И ЯЙЦА

Бързо и засищащо ястие, подходящо за вечеря в забързаното ежедневие. Като гарнитура към запеканката можем да сложим печени или сурови зеленчуци.
ПРОДУКТИ: 500 г кайма смес / 50 % свинско и 50% телешко/ 1 средно голяма глава кромид лук 5 скилидки чесън
1 каф. ч. галета 5 яйца хималайска сол- на вкус щипка млян черен пипер шепа нарязан свеж магданоз 3 с. л. олио около 50 мл вода НАЧИНА НА ПРИГОТВЯНЕ: Нарязваме лука и чесъна на дребно и ги запържваме в тиган със сгорещеното олио. Добавяме водата, разделена на три части, за да омекнат двата вида лук по- бързо. Слагаме каймата, посоляваме я и запържваме и нея, докато се разпадне на малки парченца.
Отстраняваме тигана и овкусяваме с черния пипер и нарязания на ситно магданоз. Добавяме галетата и леко разбитите яйца. Разбъркваме сместа и я изсипваме в малка правоъгълна тавичка, покрита с пекарска хартия.
Печем ястието в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 30 минути. Изваждаме запеканката и я оставяме малко да се поохлади.
Нарязваме я на парчета и я сервираме с гарнитура по желание.

понеделник, 6 януари 2025 г.

НАЙ- ШОКОЛАДОВОТО БРАУНИ

На любителите на шоколадовите десерти това брауни ще допадне много. То е с напукана и хрупкава коричка и с приятна мека вътрешност. Приготвянето му е бързо и много лесно.
ПРОДУКТИ: 4 яйца 1 ч. ч. захар 200 г краве масло 250 г шоколад / аз ползвам натурален и млечен/ 100 г смлени орехи 150 г брашно 1 каф. л. есенция Ванилия 1 каф. л. есенция Ром 1 с. л. олио- за намазване на тавата НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Като за начало стопяваме шоколада с маслото на водна баня. Оставяме сместа да се охлади като я разбъркваме 3- 4 пъти. С помощта на миксер разбиваме яйцата със захарта. Добавяме орехите, есенцията и брашното като бъркаме бавно. Накрая изсипваме и шоколадовата смес. Разстиламе готовата смес в правоъгълна тава с размери 20/ 30 см и незалепващо дъно, която предварително сме намазали с олиото.
Печем браунито в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути. Не трябва да забравяме, че този важен процес зависи от точната големина на тавата и начина на печене на печката. Ако малко го препечем, то ще стане със суха вътрешност.
Охлаждаме десерта напълно и след това го нарязваме на малки парчета. При правилно съхранение той може да издържи до 1 седмица.

неделя, 5 януари 2025 г.

ГЪБЕНА КАША

Една семпла гъбена каша за душата на всеки. Освен това тя е засищаща храна, но в същото време гъбите в нея внасят съвсем малко калории.
ПРОДУКТИ: 500 г печурки 1 малка глава кромид лук 3 скилидки чесън шепа свеж копър щипка млян пипер меланж 50 г краве масло 5 с. л. олио 3 с. л. брашно 1 гъбен бульон 1 литър вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Загряваме двата вида мазнина и в тях запържваме нарязаните на едро гъби, нарязаните на ситно лук и чесън, и дръжките на копъра.
Готвим ги до изпаряване на течността и до добиване на златист загар.
Освобождаваме място в средата на съда и слагаме брашното. Бъркаме за кратко и започваме да наливаме предварително разтворения бульон във водата- на части и до пълното му изчерпване. Получаваме каша със средна гъстота. Поръсваме я с прясно смлян пипер меланж. Сервираме гъбеното ястие топло.

събота, 4 януари 2025 г.

ПИЛЕШКА СУПА С КИНОА

Здравословна, лека, засищаща и много приятна на вкус супа. В случая заместител на фидето е киноата.
ПРОДУКТИ: 500 г пилешки гърди 2 по- големи картофа 2 моркова 1 голяма глава кромид лук 1 зелена чушка 1 тиквичка 1 непълна каф. ч. киноа 6 с. л. олио 2 литра вода хималайска сол- на вкус чубрица млян черен пипер куркума магданоз За застройка: 1 жълтък 1 непълна каф. ч. кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Запържваме леко нарязаните на дребно лук и чушка и настърганите моркови. За малко слагаме да се запържи и месото, нарязано на хапки.
Посоляваме на вкус. Наливаме водата. Слагаме тиквичките и картофите, нарязани на кубчета. Оставяме всичко да ври 10 минути. След това добавяме измитата в три води киноа. Подправяме с чубрицата, черния пипер и куркумата. Оставяме супата да ври още 20 минути. Застройваме я с разбитите мляко и жълтък. Сервираме пилешката вкусотия топла, поръсена с нарязан магданоз.