XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: август 2016

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

петък, 19 август 2016 г.

СОЛЕНА БЯЛА ТОРТА


Бяла я нарекох, защото я направих 80 % от бели млечни продукти.
В миналото много често приготвях солени палачинкови торти, но от много години не бях пристъпвала към тях заради стремежа ни към по- чисто и разделно хранене.
 В случая правих едно кумско пиле, за което ми трябваха 2 палачинки, ама няма как да направя само толкова, особено при провал по време на тяхното приготвяне.
Та… спретнах девет броя. Използвах определените две, една подарих на кученцето ни, но другите ми домиля да ги изхвърля и реших да ги наложа с някаква вкусна плънка.
Реших и почнах на момента.


ПРОДУКТИ:
7 палачинки / начинът на приготвяне нека да е по ваша рецепта/
200 г заквасена сметана
125 г сирене „ Крема“
3 скилидки чесън
100 г топено пушено сирене
100 г шунка
2 сварени яйца
100 г кашкавал- 50 г за налагане на тортата и 50 г за отгоре
десетина зелени маслини с аншоа

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбърках сметаната с крема сиренето и счукания чесън.
С тази смес помазвах всяка една от палачинките и върху всяка една редях от нарязаните продукти , като всеки един от тях слагах поотделно, а не ги смесвах.
Най- отгоре поръсих с настърган кашкавал и декорирах с маслини, чери доматки, магданоз и връхче от босилек.


Оставих тортата да се охлади и  консумирахме по парче от нея с  чаша бира.




19 август 2016 г

сряда, 17 август 2016 г.

ХЛЯБ ОТ ДВУЗЪРНЕСТ ЛИМЕЦ

Брашнената смес е готова. Купувам я от Кауфланд. 
От този грамаж правя 2 хлебчета в пекарната. 
Крайният продукти ми харесва, защото е вкусен, а освен това има доста семенца в него. У дома почти не консумираме хляб и затова реших да деля тези 550 г на две, за да не остава и мухлясва самунът. Стои в продължение на седмица читав, но повече не.

ПРОДУКТИ:
275 г брашно
125 мл хладка вода
10 г прясна мая
1 с. л. олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря във водата и се изсипва в контейнера на пекарната.
Добавя се олиото.
Изсипва се пресятото брашно, след него захарта и накрая солта.

Включвам на програма, която е с времетраене 2 ч и 10 минути и за това време нямам грижи по хлебчето.


ЛЯТНА МУСАКА С ТУЧЕНИЦА

Преди няколко дни оплевих ягодовата градинка, а в нея една свежа и сочна тученицааа….
Как да я изхвърля при все, че толкова много я обичам и знам колко е полезна за организма ни.
Ааааааа, сега май доста хора ще ме нахокат заради консумацията на тоя бурен, ама аз няма да им обърна внимание :).
Направих оглед на двора, набрах домашни продукти и радостна тръгнах да направя тази лека зеленчукова мусака.
Добавих и куркума и джинджифил и си я нарекох екзотична.


ПРОДУКТИ:
400 г почистена и измита тученица/ със стебълцата/
2 малки тиквички
2 глави кромид лук
2 чушки
1 домат
2 моркова
500 г картофи
4- 5 скилидки чесън
4- 5 с. л. олио
1 ч. ч. вода
хималайска сол
черен пипер
чубрица
щипка куркума
щипка сух джинджифил

За заливката:
3- 4 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
малко сол


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В горещото олио се задушават нарязаните на дребно лук , чесънчета и чушки.
Слага се малко сол.
Добавят се нарязаните на кубчета моркови, картофи, тиквички и домати.
Следва да се сложи и нарязаната тученица.
Десетина минути след това се овкусяват с посочените подправки, слага се още сол, налива се водата и ястието се изсипва в тава, която се поставя във фурна. 

Там то се пече до извиране на течността.
Полива се с разбитите яйца, млякото и малко солчица и се връща във фурната за допичане на заливката.
Мусаката остава там до получаване на приятна коричка.

След малко охлаждане се нарязва и се поднася на порции , поръсени с наситнен магданоз.

…………………………………………

Не се опасявайте от наличието  на джинджифила, защото той придава много хубав вкус, стига да не е в голямо количество.

вторник, 16 август 2016 г.

РАМАЗАН ПИТА

Харесвам турската кухня и с интерес приготвям някои техни кулинарни предложения.
В случая ми допадна тази питка и я омесих.
Става бавничко, за нея трябва повечко време и търпение, но пък си заслужава чакането.

ПРОДУКТИ:
10 г прясна мая
250 г  брашно
60 мл хладко прясно мляко
60 мл хладка вода
1 каф. л. сол
3 каф. л. олио

За намазване:
1 жълтък
1 с. л. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря в млякото и водата.
Добавя се половината количество брашно.
Сместа се разбърква добре и се оставя да се активира в продължение на 15 минути или до двойно увеличение на обема и.
Съдът се захлупва с капак и се слага в хладилник за 5- 6 часа, а може и за 1 нощ.
Изважда се и се оставя да се отпусне за около 2 часа.
Към тази смес  се добавят останалото брашно, солта и олиото.
Омесва се тесто, което  се слага в купа и се захлупва.
Оставя се да втаса до двойно увеличение на обема му.
От него се оформя пита, която се слага в малка тавичка, застлана с пекарска хартия.
Разстила се добре, а краищата се издърпват с помощта на лъжица към стените на тавата, подобно на блат за пица.
Питката се оставя да втаса още 30 минути и се намазва с жълтъка, който предварително е смесен с водата.
С остър нож се правят  дълбоки хоризонтални и вертикални линии върху тестото/подобно на квадрати/.

Питата се поръсва със сусам, а може и с други семенца по ваш избор.
Поставя се на най-ниското ниво на предварително загрята на 250°С фурна и се пече в продължение на 15- 20 минути или докато коричката стане златиста.

Питката се сервира топличка.


СКРАБ ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРВАТА

Аз знам, че не може да се вярва на всичко, което пише в нета, ама хайде... реших да опитам и това
http://www.osata.eu/badi-krasiva/zdrave-i-dieti/ovesena-kasha-za-prochistvane-na-chervata-3961/

петък, 12 август 2016 г.

ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД

Да, навсякъде в магазините има сладолед, но лично аз не знам какво съдържа той и затова предпочитам да си правя домашен.
 Ето един вариант за бързо приготвяне на това лятно и студено изкушение, който видях в нет пространството.

ПРОДУКТИ:
100 г течен шоколад
1 ч. ч. захар
1 кофичка кисело мляко
200 заквасена сметана
500 мл прясно мляко
2 ванилии
няколко капки есенция с аромат на ром

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземате купа и  разбърквате шоколада със захарта и сметаната.
Към тях добавяте киселото мляко, след него и  прясното, а едновременно с тях ванилията и есенцията.
Получената еднородна смес се слага в хладилник.
Разбърква се два- три пъти през два часа.

Налива се в кутии и се прибира във фризера, където остава до пълното замразяване.
Получава се един много лек и приятен сладолед.
Сервирате в подходящи купички и гарнирате с нещо по избор- шоколад, пръчици, плодове....

Предимства: 1. Знаеш от какво е приготвен.
2. Няма консерванти
3. Излиза голямо количество
Недостатък:

Става много леден без да се маже като купения.