Харесвам турската кухня и с интерес
приготвям някои техни кулинарни предложения.
В случая ми допадна тази питка и я омесих.
Става бавничко, за нея трябва повечко време
и търпение, но пък си заслужава чакането.
ПРОДУКТИ:
10 г прясна мая
250 г брашно
60 мл хладко
прясно мляко
60 мл хладка вода
1 каф. л. сол
3 каф. л. олио
За намазване:
1 жълтък
1 с. л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря в
млякото и водата.
Добавя се
половината количество брашно.
Сместа се
разбърква добре и се оставя да се активира в продължение на 15 минути или до
двойно увеличение на обема и.
Съдът се захлупва
с капак и се слага в хладилник за 5- 6 часа, а може и за 1 нощ.
Изважда се и се
оставя да се отпусне за около 2 часа.
Към тази смес се добавят останалото брашно, солта и олиото.
Омесва се тесто,
което се слага в купа и се захлупва.
Оставя се да втаса
до двойно увеличение на обема му.
От него се оформя
пита, която се слага в малка тавичка, застлана с пекарска хартия.
Разстила се добре,
а краищата се издърпват с помощта на лъжица към стените на тавата, подобно на
блат за пица.
Питката се оставя
да втаса още 30 минути и се намазва с жълтъка, който предварително е смесен с
водата.
С остър нож се
правят дълбоки хоризонтални и вертикални
линии върху тестото/подобно на квадрати/.
Питата се поръсва със
сусам, а може и с други семенца по ваш избор.
Поставя се на
най-ниското ниво на предварително загрята на 250°С фурна и се пече в
продължение на 15- 20
минути или докато коричката стане
златиста.
Питката се сервира
топличка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар