XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СОЛЕНА БАНИЦА С ЦАРЕВИЧНО БРАШНО

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

събота, 14 септември 2013 г.

СОЛЕНА БАНИЦА С ЦАРЕВИЧНО БРАШНО

Тя е по идея на моята дружка Елза Стоянова, на която винаги мога да се доверя за достоверност и качество на рецептите. 
Направих две промени, изразяващи се в увеличаване бройката на яйцата и намаляване количеството на царевичното брашно. Внесох промяна и в начина на намазване на корите. 
Получи се се страхотно вкусна, малко по- плътна баница и изключително хрупкава. Моят съпруг каза, че ТОВА Е ИСТИНСКАТА БАНИЦА. 
Царевичното брашно може и да не го усетите, ако не знаете, че го има. То просто придава хрупкавината на печивото.
ПРОДУКТИ:
500 г кори
4 яйца
1 непълна ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
1 каф. ч. царевично брашно
1 бакпулвер
400 г сирене

сусам- за поръсване на суровата баница
малко олио- за намазване на тавата и поръсване на суровата баница
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиват се яйцата. Добавят се олиото, млякото, брашното и бакпулвера. 
Отделно в друга купа се натрошава сиренето.
Взема се една кора, която се маже с яйчената смес навсякъде, но леко и на съвсем тънък пласт.
Слага се върху нея втора кора и пак се намазва със сместа. Върху нея се налага  трета кора и се повтаря мазането. Същото се прави и с четвъртата кора.
 Идва ред и на ръсенето на част от сиренето.
 Навива се на руло, което се слага в намазнена тава. 
Леко се подвиват двата края.
Така се процедира и с останалите кори- по 4 на брой за една навиване.
Така наредената  сурова баница се реже на парчета, помазва се с олио и се поръсва със сусам. 
Изпича се в загрята на 200 г фурна около 40 минути или до затист загар.

14 септември 2013 г
Ето я и без сусам:
Вариант с добавка на ЗАПЪРЖЕН ПРАЗ, ЛАПАД И ЧУБРИЦА.
За Бабин ден.
Не намазах първата кора с олио, а направо със сместа.
Помазах самата баница преди печене обилно с мазнина.
21.01.2014 

61 коментара:

  1. Марги,баницата е разкошна, както всичко друго направено от теб.Благодаря за идеята мила !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ти благодаря и аз! Заповядай отново за идеи! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна баница ,страхотна Марго!Благодаря от все сърце за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Много е хубава, да, и толкова жени я направиха вече, но в кулинарната група, в която я публикувах, вече има разярени, защото все тази баница се показвала :).
    Поздрави, Димитринка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. след дълго канене днес я направих и съжалих,че не съм я направилапо-рано.
    Наистина баницата става страхотна.
    Благодаря,Марги!

    ОтговорИзтриване
  6. Мнението е всеобщо, Нинче.
    Единичен е случаят, в който една дама се изказа, че 24 часа е киснала тавата и и не е могла да я измие от тази баница и че семейството и едва я е изяло, била пресолена и т. н. Вярно е, че всеки вкус е различен, но ми се ще, че има и криви хора :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами има хартия за печене. Поставя в тавата хартия за печене и отгоре реди баницата. И може и да не мие тавата след това - толкова е чиста!

      Изтриване
  7. Има и такива с две леви боднати тук таме!

    ОтговорИзтриване
  8. А знаеш ли, че се смея на глас сега- посред нощ? :) :) :)
    Май си права, ама за това не се бях сетила :).
    Поздрави, мила Нинааа! :)
    Благодаря ти за сърдечния смях, който предизвика у мен само с едно изречение :)!

    ОтговорИзтриване
  9. Марги,благодаря за разкошната рецепта! От няколко месеца това е нашата баница!И не само на моето семейство ,а и на почти всички мои приятелки!
    Много неща съм правила от твоите рецепти и всички са невероятно вкусни и ефектни!
    Бъди благословена за твоите златни ръце, а и сърце,че споделяш!

    ОтговорИзтриване
  10. Тази баничка стана хит напоследък :). Даже някои се дразнят, че само тя се прави, нооо.... въпрос на вкус и предпочитания е все пак.
    Благодаря и аз за милите думи. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Истината е, че баницата не залепва или поне при мен, но... :)

    ОтговорИзтриване
  12. Скъпа ,Марги по-вкусна баница не съм яла .Това е баницата на моето семейство вече,БЛАГОДАРЯ ВИ СЪРДЕЧНО.

    ОтговорИзтриване
  13. Мила Бистра, вярвам ти :). Тази баница стана любима на много семейства. Поздрави и да ви е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  14. много ми хареса рецептата,и мисля да я пробвам :)



    ОтговорИзтриване
  15. Изобщо няма да сгрешите. Десетки кулинари дадоха положителна оценка за баницата :).

    ОтговорИзтриване
  16. Можете ли да ми кажете колко праз и лапад използвахте? Баницата изглежда страхотно, и така ми се прияда като я видях:-)

    ОтговорИзтриване
  17. Слави, ползвах 1 стрък праз, а лападът бе " на око"- замразен от фризера. Някъде около една паничка, неразмръзнат. Запържих двата зеленчука. Всичко останало е както е описано.

    ОтговорИзтриване
  18. \искам да споделя, че и аз направих баница по тази рецепта и мъжа ми каза вече така да я правя.Стана много вкусна.Но ще опитам с праз и лапад т.е по малкотърновски-зелник. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за споделеното, Цветанка! И у дома вече се прави само такава баница. А по повод баниците със зелении- обожавам ги и много често правя такива.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за споделеното! Днес я направих отново- за празника :).

    ОтговорИзтриване
  21. Баницата е разкошна. Вече не приготвям друга в къщи. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  22. Така е, да. И аз правя само такава. Става същата и с бяло брашно :).

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей не мога да разбера дали е царевична брашно или нишесте става ли с нишесте?
    Баничката изглежда много апетитна!:)

    ОтговорИзтриване
  24. Привет! Не е нишесте, брашно е. Става и с царевичен грис.

    ОтговорИзтриване
  25. Много хубава рецепта и баницата става много вкусна : )))

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти, Краси. Много е сполучлива, просто е превъзходна. Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте,
    бихте ли ми казали къде е приложението на царевичното брашно,тъй като не го открих в рецептата като приложение.

    ОтговорИзтриване
  28. Брашното, Силви, е в яйчената смес, с която помазваш всяка една кора. Упоменала съм го, явно си го пропуснала по време на четене. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  29. Здравейте, откакто направих баницата за първи път , вече няма друга баница вкъщи , превъзходна е . И аз я правих един път с царевичен грис, тъй като нямах брашно и се получи, даже още по-хрупкаво ми се стори. Благодарности за споделената рецепта! И поздравления.

    ОтговорИзтриване
  30. Убедена съм, че се е получила. Опитайте и с бяло брашно, даже с пшеничен грис. Ще ви хареса :).

    ОтговорИзтриване
  31. Вече няколко пъти правя от баницата и става невероятна :) Искам да попитам Маргарита Димитрова ще стане ли добре ако направя баницата с одрински кори, както знаем те са двойно по - дебели от Фамилия или Белла? Може би вместо 4 кори да слагам по 2 и пак да си намазвам със сместа между тях?

    ОтговорИзтриване
  32. Ваня, не съм правила баницата с корите, за които питаш. Няма лошо да опиташ. Мисля, че пак ще е сполучлива. А защо не и повече, не знам :).Направи я и в този вариант и сподели, за да разбера какъв е резултатът.
    Поздрави и успех!

    ОтговорИзтриване
  33. Мерси за хубавата рецепта, правих я с дебели кори, точени на сач-стана супер, с Тракийски-малко суха и прибавям масло с тях, сега я правя с Одрински кори-ще пиша резултата. мерси за рецептата-стана супер от първия път!!! :)

    ОтговорИзтриване
  34. Направихме я с Одрински кори, стана най-сполучливата баница до момента. Мерси за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравейте, нямам търпение да изпробвам баницата, но първо искам да попитам колко милилитра са ви чаената и кафената чаша?

    ОтговорИзтриване
  36. Савче, сега ги мерих, но не догоре, а дотам, докъдето аз ги наливам.
    Чаената чаша- 220 мл
    Каф. чаша- 120 мл
    Това е. Желая успех в направата на баницата. :)

    ОтговорИзтриване
  37. Разкошна баничка! Благодаря за рецептата и прекрасното й представяне!

    ОтговорИзтриване
  38. Да Ви е здраве и да си хапвате с удоволствие, Валя!

    ОтговорИзтриване
  39. Току-що я направих и се връщам тук, за да благодаря! Ще си призная, че обърках малко дозите и явно съм попрекалила с царевичното брашно, защото плънката стана доста гъста и не можеше да се размазва, късаше ми листата, но в крайна сметка я "нахвърлях" подобно на сиренето и пак се получи добре.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  40. Няма как да не стане, важното е, че ви е харесала на вкус.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  41. По-вкусна баница не съм правила! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  42. Много вкусна баница.Идеята с царевичното брашно е оригинална. Дегустаторите у дома усетиха, че има нещо необичайно. Изяде се почти моментално!

    ОтговорИзтриване
  43. Ооооо, не се и съмнявам в това, че не е останала. Много са малко хората, на които не им допада, но то е обяснимо, защото не всеки обича царевично брашно.
    Много успешна става и с бяло брашно, Опитайте.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей Марги,
    И на мен ми се получи много хубава баница. Много, много благодаря за тази чудесна рецепта. Утре ще ходим на поход в планинана и ще почерпя приятелите.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  45. Ооооо, бравоооо!
    Със здраве да си я похапнете и пак да я направиш.
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  46. Наистина баницата стана страхотна - невероятно вкусна, хрупкава, пухкава. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  47. много добра идея, веднага я пробвах - вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  48. Търся баница с царевично брашно,но без глутен,тоест без пшеничени кори.Знаете ли от къде мога да намеря рецепта за кори за баница от ориз,или царевица?Може и просо.Те са безглутенови брашна.Сина ми не трябва да яде глутен,а тооолкова обича баничка?

    ОтговорИзтриване
  49. Милена, не мога да Ви кажа, не съм запозната. Потърсете в Гугъл, все някъде ще намерите нещо. Успех Ви желая. Направете на детето баница, живо и здраво да Ви е то.

    ОтговорИзтриване
  50. Ето , намерих нещо в нета...http://celiakbg.blogspot.bg/2011/05/blog-post_17.html...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви много!Непременно ще направя!

      Изтриване
  51. Няма защо, Миленка. Просто ще знаеш за друг път, че в Гугъл все нещо можеш да откриеш. Търси упорито и нещата ще се случат. Желая Ви здраве и успехи!

    ОтговорИзтриване