XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ДОМАШНО ДОМАТЕНО ПЮРЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 30 август 2013 г.

ДОМАШНО ДОМАТЕНО ПЮРЕ


В плодородна година като тази, в която градината ражда големи количества домати, у дома приготвям това пюре. Не се чудя какво да  правя червения зеленчук, а се захващам и започвам делото познато :).
Изключително много се различава въпросното пюре от купеното, даже сякаш няма никаква база за сравнение.
То е истинско, ароматно, вкусно и с наситен червен цвят.
Във времето нататък го ползвам за приготвянето на лютеница, бобена салата и рибена консерва.
ПРОДУКТИ:
домати
сол
захар
БЕЗ СГЪСТИТЕЛИ И КОНСЕРВАНТИ!!!

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почиствам, нарязвам и смилам доматите през машинката, която отстранява семките и люспите.
Изварявам получения доматен сок.
По време на процедурата овкусявам пюрето със сол и захар на вкус.
 Самото варене продължава до желаната гъстота.
Отстранявам го от огъня, оставям го да се охлади и го насипвам в буркани, които стерилизирам в продължение на 10- 15 минути.
Тук няма никаква трудност, а после се радваме на нещо истински домашно приготвено :).

20 август 2013 г

1 коментар:

  1. И аз го правя така,Марги,но вече доматите са на превършване в нашата градина.

    ОтговорИзтриване