XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЗАДУШЕН ДИВ ЗАЕК В ГЮВЕЧ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 16 март 2025 г.

ЗАДУШЕН ДИВ ЗАЕК В ГЮВЕЧ

Макар и да е по- сухо месото на дивия заек, то става много крехко, ако се задуши с вино и в затворен глинен съд.
ПРОДУКТИ: 1 див заек За изкисване на месото: 3 литра вода 1 ч. ч. оцет 2 глави кромид лук 2 глави чесън 3 картофа 3 моркова 3 чушки 200 г манатарки 50 г сланина 1 каф. ч. бяло вино 6- 7 с. л. олио сол- на вкус 10 зърна черен пипер 5 зърна бахар 2 дафинови листа 3 клонки балканска чубрица 1 клонка девесил 1 клонка розмарин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Най- напред изкисваме заека във водата и оцета в продължение на 12 часа. Изцеждаме го, нарязваме го на порции и го посоляваме. Нарязваме лука, чушките, морковите и картофите на едро, а сланината- на кубчета. В тях изсипваме олиото и разбъркваме. Скилидките чесън оставяме необелени.
Намазняваме дъното на глинен гювеч и нареждаме половината от сланината. Слагаме част от зеленчуците, след тях месото и отгоре останалите зеленчуци. На места слагаме чесъна, черния пипер, бахара и дафиновия лист. Отстрани внимателно наливаме виното. Най- отгоре слагаме клонките- зелени подправки.
Затваряме гювеча и го слагаме в студена фурна. Загряваме я до 270 градуса и печем заека така в продължение на 20 минути. Намаляваме температурата на 180 градуса и продължаваме печенето 1 час и 40 минути. Отваряме гювеча и доизпичаме ястието без капак за още 30 минути. Отново затваряме съда и оставяме така задушения заек в продължение на 1 час. Сервираме полученото вкусно ястие на порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар