С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
неделя, 16 март 2025 г.
ЗАДУШЕН ДИВ ЗАЕК В ГЮВЕЧ
Макар и да е по- сухо месото на дивия заек, то става много крехко, ако се задуши с вино и в затворен глинен съд.
ПРОДУКТИ:
1 див заек
За изкисване на месото:
3 литра вода
1 ч. ч. оцет
2 глави кромид лук
2 глави чесън
3 картофа
3 моркова
3 чушки
200 г манатарки
50 г сланина
1 каф. ч. бяло вино
6- 7 с. л. олио
сол- на вкус
10 зърна черен пипер
5 зърна бахар
2 дафинови листа
3 клонки балканска чубрица
1 клонка девесил
1 клонка розмарин
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред изкисваме заека във водата и оцета в продължение на 12 часа.
Изцеждаме го, нарязваме го на порции и го посоляваме.
Нарязваме лука, чушките, морковите и картофите на едро, а сланината- на кубчета.
В тях изсипваме олиото и разбъркваме.
Скилидките чесън оставяме необелени.
Намазняваме дъното на глинен гювеч и нареждаме половината от сланината.
Слагаме част от зеленчуците, след тях месото и отгоре останалите зеленчуци.
На места слагаме чесъна, черния пипер, бахара и дафиновия лист.
Отстрани внимателно наливаме виното.
Най- отгоре слагаме клонките- зелени подправки.
Затваряме гювеча и го слагаме в студена фурна.
Загряваме я до 270 градуса и печем заека така в продължение на 20 минути.
Намаляваме температурата на 180 градуса и продължаваме печенето 1 час и 40 минути.
Отваряме гювеча и доизпичаме ястието без капак за още 30 минути.
Отново затваряме съда и оставяме така задушения заек в продължение на 1 час.
Сервираме полученото вкусно ястие на порции.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар