XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: РОДОПСКИ СПЕЦИАЛИТЕТ " БОБОТА"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 9 март 2025 г.

РОДОПСКИ СПЕЦИАЛИТЕТ " БОБОТА"

Тестено печиво, в което задължително има царевично брашно, сирене и масълце… Подходящо е за закуска или за бърза вечеря на цялото семейство.
ПРОДУКТИ: 3 яйца 1 ч. ч. кисело мляко 1/ 2 ч. ч. олио 1 и 1/ 2 ч. ч. царевично брашно 1 ч. ч. пшенично брашно 1 бакпулвер 1 непълна ч. л. сода 1/ 2 каф. л. сол 1 каф. л. захар 200 г сирене 50 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: С помощта на миксер разбиваме много добре яйцата със солта. Добавяме олиото, млякото, захарта, царевичното брашно и пшеничното, което предварително сме смесили с двата вида набухвател. Продължаваме да бъркаме, но вече с дървена лъжица. Слагаме сиренето, натрошено на едро. Получената смес изсипваме и разстиламе в не голяма кръгла тава, чието дъно сме намазали с олио. Отгоре редим малки парченца масло.
Слагаме родопската бобота в загрята на 200 градуса фурна и я печем в продължение на около 35 минути или докато боцнем с клечка за зъби и тя излезе суха.
Сервираме печивото топло, за да можем да усетим уханието на маслото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар