XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЕВЕРНЯШКА ЧЕСНОВА ЛЮТИКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 25 септември 2014 г.

СЕВЕРНЯШКА ЧЕСНОВА ЛЮТИКА



Пак подхващам темата за северняшките лютики.
Доста хора, които не са яли от тях,  се изкушават да ги приготвят и опитат,
а други все още не смеят да се доверят.
Те са толкова лесни, евтини и бързи, а в същото време с тях можеш да си оближеш пръстите, ако си ги топнеш със залче топъл хлебец.
Ах, тези бабини лютички...
В случая тази е аналог на лятната манджа от печени чушки с доматен сос и чесън, но самото кълцане на печените чушки в някогашната, старинна глинена паница, дава съвсем друг привкус на ястието.

ПРОДУКТИ/ за тази калена паница от снимката/:
10 по- големи чушки- без значение е те дали са червени или зелени
4- 5 средно големи домата
3 с. л. олио
сол на вкус
1 ч. л. захар
3- 4 скилидки чесън
магданоз
/ люто чушле- по желание/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се изпичат на жар или ламарина. По този начин те се опушват и стават изключително вкусни.
Обелват се и се нарязват на парчета. Слагат се заедно с обеления и нарязан чесън в глинена паница, ръсят се с малко сол и се кълцат до пълното им омекване.
Доматите се нарязват на парчета и се изваряват с малко сол, захарта и олиото до желана от вас гъстота.
Добавят се към скълцаните чушки.
Слага се и нарязан магданоз.
Следва последното кълцане на цялата лютика, за да стане еднородна сместа и да се омесят ароматите на всички продукти.
Можете да си я направите пикантна с помощтта на лютата чушка.
Та то затова е лютика, за да поналютва малко.
Така ще се стоплите във вече настъпващите студенички есенни дни.
Консумира се както топла, така и студена и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ПРЕСНА И ТОПЛА ПИТКА.
Да ви е сладко!
............................
септември 2014 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар