С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
вторник, 18 март 2025 г.
ПИЛАФ С ЧЕСЪН И БЯЛО ВИНО
Блюдо с пухкав и ароматен ориз, подходящо за Великденските пости.
Може да се консумира самостоятелно, а може и като гарнитура.
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. ориз
6 с. л. олио
1 каф. ч. бяло вино
8 скилидки чесън
нарязана на ситно кора от 1/ 4 лимон
1/ 2 връзка магданоз
млян черен пипер
сол- на вкус
3 ч. ч. гореща вода или 1 пилешки бульон / ако не е по време на постите/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лимоновата кора, скълцаните скилидки чесън и нарязаният магданоз запържваме за кратко в мазнината, но на много бавен огън.
Изсипваме добре измития ориз, наливаме виното, солим на вкус и разбъркваме. Задушаваме , докато оризът попие течността.
Добавяме водата, посоляваме пилафа на вкус, овкусяваме го с пипера и го разбъркваме.
Захлупваме и оставяме на слаб огън да ври до поемане на течността, но без да отваряме и бъркаме.
Разклащаме тенджерата три- четири пъти.
След около 20 минути отстраняваме капака и оставяме ястието да ври още 5 минути.
Сваляме пилафа от котлона и го сервираме топъл.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)





Няма коментари:
Публикуване на коментар