XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ТРАКИЙСКА ТОПЕНИЦА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 14 март 2025 г.

ТРАКИЙСКА ТОПЕНИЦА

Тя наподобява северняшката сиренява лютика, но разликата е, че в нея чушките трябва да са само червени. И другото характерно за топеницата е, че се овкусява със счукан чесън.
ПРОДУКТИ: 10 печени червени чушки / може и замразени/ 3 сварени яйца 100 г домашно зряло сирене 5 скилидки чесън 4- 5 с. л. кисело мляко 2 с. л. олио сол- на вкус шепа свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Белим и нарязваме чушките на по- едри парчета. Заедно с обелените скилидки чесън ги слагаме в глинена паница. Добавяме малко сол. Накълцваме ги с дървен кълцалник. При скълцаните чушки слагаме нарязаните на дребно яйца и настърганото сирене.
Добавяме млякото, олиото и нарязания магданоз. Досоляваме на вкус. Разбъркваме добре всичко, докато се смесят добре всички продукти. Получаваме една изключително вкусна топеница, характерна за тракийския край. Ще ви хареса още повече, ако я консумирате с домашен топъл хляб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар