С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
петък, 14 март 2025 г.
ТРАКИЙСКА ТОПЕНИЦА
Тя наподобява северняшката сиренява лютика, но разликата е, че в нея чушките трябва да са само червени.
И другото характерно за топеницата е, че се овкусява със счукан чесън.
ПРОДУКТИ:
10 печени червени чушки / може и замразени/
3 сварени яйца
100 г домашно зряло сирене
5 скилидки чесън
4- 5 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
сол- на вкус
шепа свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Белим и нарязваме чушките на по- едри парчета.
Заедно с обелените скилидки чесън ги слагаме в глинена паница.
Добавяме малко сол.
Накълцваме ги с дървен кълцалник.
При скълцаните чушки слагаме нарязаните на дребно яйца и настърганото сирене.
Добавяме млякото, олиото и нарязания магданоз.
Досоляваме на вкус.
Разбъркваме добре всичко, докато се смесят добре всички продукти.
Получаваме една изключително вкусна топеница, характерна за тракийския край.
Ще ви хареса още повече, ако я консумирате с домашен топъл хляб.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар