През зимата тази манджа ще ви напомня за горещите летни дни, в които сте имали пресни домати и чушки, от които сте си правили летни гозбици...
Днес направих първите 22 бурканчета, а затварям поне 40 , защото дъщеря ми го обожава :). Когато го отворите, можете да го овкусите с чесън. Омесете си и една питка, нарежете си сиренце и... ПЕЙ СЪРЦЕ! :)
Всеки път го правя с различно количество зеленчуци, горе- долу се е получавало с такава гъстота, никога не съм писала или помнила, но този път реших да си запиша пропорциите.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
9 кг изчистени домати
3 кг изчистени чушки/ без значение е цветът им/
2 кг патладжан
1 ч. ч. олио
сол и захар- на вкус
магданоз
Най- напред обелих и нарязах патладжана на кубчета/ правила съм и с варианта на филийки/, посолих го и го оставих около 1 час , за да си пусне горчивата вода .
Изплакнах го под студена струя вода, изцедих го и го изпържих.
Доматите ги смлях на решетката, която ги прави на парчета. Показах същата я в публикацията за ПОСТНА ЛЮТИКА, където можете да я видите. Ако нямате- нарежете ги с нож или ги смелете с обикновена решетка.
Изпечете изчистените от семето чушки, обелете и нарежете на парченца.
Сложете доматите и ги изварете определено време, след което сипете олиото, сложете захарта и солта и бъркайте, докато доматите се запържат.
Прибавете и нарязаните чушки и оставете манджата да поври още малко.
5 минути преди да я отстраните от огъня трябва да сложите и изпържения патладжан.
Манджата вече е готова и затова можете да я овкусите с нарязан магданоз и при необходимост да добавите още сол.
Оставете я малко да поизстине и я сложете в буркани.
Стерилизирайте не повече от 10 минути.
От тази доза се получиха 22 конфитюрени бурканчета.
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)
31 август 2011 г
....................................
АВГУСТ 2013 г- Това лято направих манджичката с необелен патладжан. Пак на кубчета , но този път го изпекох във фурната. Пак стана вкусотийка.
Обожавам тази манджа
ОтговорИзтриване