Тази вечер у дома имаше мъжка компания. МАЧОВЕТЕ, естествено... Колкото ме е яд на този футбол, толкова пък ми е кеф да им угаждам на масата. Е, отборът на " Левски" загуби победата, но това не попречи на апетита на гледащите :).
Забърках едни питки с мед и докато втасваше тестото измислих и какво мога да направя с дроба, който днес купихме уж за скарата.
Така изглеждаше той в готов вид.
А как " постъпих " с него ?
Подготвих следните ПРОДУКТИ:
1 кг пресен свински дроб
5 с. л. олио
2 - 3 големи глави кромид лук
2 зелени чушки
малко вино/ в случая имах червено/
сол / и соев сос- по желание/
1 с. л. мед
щипка чубрица
черен пипер
червен пипер- сладък и малко лют
Време е да обработим дроба.
Нарязах го на по- едрички парчета и го попарих във вряла вода . И като подробност да отбележа, че тази процедура я правя за първи път, понеже прочетох в един форум, че било добре за измиването на кръвта. И наистина- той смени цвета си.
1 вариант:
Изплакнах го добре и заедно с олиото и солта го сложих в тава, разбърках добре и оттам във фурната. Интересното бе, че след разбъркването олиото си остана чисто, защото нямаше и следа от кръв.
Изпекох го напълно с няколко разбърквания, а след това го изсипах в тенджера.
При него сложих и нарязания на филийки лук,
Разбърках ястието и го сложих на котлона.
В началото, когато започна да къкри, го бърках леко няколко пъти, след което само раздрусвах тенджерата така, че да се омесят хубаво съставките.
В момента, в който лукът и чушките омекнаха, изключих котлона и отместих друсания кебап настрани. Оставих капака захлупен.
След около 30 минути в тенджерата се наблюдаваше едно вкусно ястие :).
Няма да ви кажа колко вкусен беше хлябът, забъркан с мед, изпечен с дебела коричка и потопен в сосчето на тази манджичка :). А биричките до него?!?!!
Опитайте и ще се убедите.
4 август 2011 г
..........................................................................
2 вариант:
Дроба задуших в тиган със солта, соевия сос, меда, виното и олиото до готовност.
Нарязаните лук и чушки добавям към него минутки преди да го сваля от котлона.
Слагам и подправките и бъркам за кратко.
През това време загрявам гювеч и изсипвам ястието в него.
Захлупвам и го оставям десетина минути в него като раздрусвам съда 2- 3 пъти, за да се смесят ароматите.
Сервирам с чаша вино или биричка.
8 август 2014 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар